Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Eylül '09

 
Kategori
Halkla İlişkiler
 

Biz sekreter değiliz!

Halkla İlişkilerden yeni mezun arkadaşlarımızın sık sık şikayetçi oldukları bir konu var. İşletmelerin Halkla İlişkiler'in ne olduğunu bilmemesi. Halkla İlişkiler mesleğini ofis içi çalışmalar olduğunu zannedenler, sekreterlik olduğunu zannedenler, pazarlamacı olduğunu zannedenler var. Bu hatayı sadece küçük çapta ki şirketler değil bazen bildiğimiz marka kurumlar bile yapmaktadır. Peki Halkla İlişkiler neden bilinmemekte ve bazı işletmeciler tarafından özellikle sevilmemektedir? Bu sorunun cevabı bazen eğitimsizliğe bazen parasal konulara dayanmaktadır. Ösym'nin bile yaptığı hatalardan biri Önlisans Programlarından Lisans Bölümlerine geçiş sağlayan DGS de Halkla İlişkiler Bölümü'ne bugün Büro Yönetimi ve Sekreterlik okuyan birisi bile sınavdan iyi bir puan aldığı takdirde geçiş sağlayabilmekte(bkz.dgs başvuru kılavuzu). Oysa biz alanımızla ilgili dersler gördük. Biz okullarımızda sekreter nasıl olunur bunu öğremedik. Bir marka nasıl yapılır?, Kurum Kimliği Nedir?, Medya ile İlişkilerin Önemi, Fotoğraf Teknikleri, Siyasal İletişim, Müşteri İlişkileri, basın bülteni nasıl yazılır?, Kriz Yönetimi, Medya Planlama, Etkinlik Yönetimi, STK'larla İlişkiler... biz okullarımızda bunları ve hatta daha fazlasını öğrendik.

Şimdi aslında yanıtlanması gereken önemli bi soru var. Halkla İlişkiler Nedir?

Halkla İlişkiler kar amaçlı ve ya kar amaçlı olmayan kurum ve kuruluşların iç ve dış hedef kitleye yönelik çalışmalarda bulunan, kurumun imaj, kurum kimliği çalışmalarını yürüten (logo, slogan gibi), medya ile ilişkilerin planlanmasını sağlayan ve yürüten (basın bültenleri, basın toplantıları, brifingler gibi), kurumun sosyal sorumluluk projelerini hazırlayan ve yürüten, kurumsal ilişkiler ve dış ilişkileri yürüten, kurum ve hedef kitle arasında doğrudan veya dolaylı iletişimi sağlayan, kurum içi iletişim için çalışmaları yürüten, organizasyoınları planlayıp yöneten bir birimdir. Halkla İlişkilerin tepe yönetimin altında bulunması gerekir. Burda da tepe yönetiminin iletişime önem vermesi gerekmektedir.

Bu kadar önemli bir alan olan Halkla İlişkiler ne yazık ki ülkemizde hala yanlış tanınmakta. Yeni başlayan Halkla İlişkiler öğrencilerinin yaşadıkları en büyük sorun şunlar olmuştur sanırım. ' bitirince ne olacaksın? ', ' Sekreter mi olacaksın?' benim de sık sık karşıma çıkmıştır bu sorular. Malesef bir mühendislik, öğretmenlik, doktorluk, mimarlık gibi bilinmemekte mesleğimiz. Halkla İlişkileri herkes kolay, sıradan, herkesin yapabileceği bir meslek olarak görmektedir. Ama Halkla İlişkiler başta yetenek isteyen bir meslektir, herkesin uygulaması zordur, yoğundur, zamansızdır fakat çok güzel bir meslektir. Halkla İlişkiler zannettiğiniz gibi televizyon dizilerinde vasıfsız elemanları koydukları bir birim değildir. Şimdi mesleğimizden öte biz yeni mezunlara ülkemizde Halkla İlişkileri tanımaktak düşüyor.

Hadi meslektaşlarım iyi çalışmalar...

Saygılarımla

NAZAN YAMAN

 
Toplam blog
: 12
: 836
Kayıt tarihi
: 22.07.09
 
 

Halkla İlişkiler ..