Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Haziran '17

 
Kategori
Doğal Hayat
 

Bizans'ın Avrupa yakasında kurulmasının sebebiymiş palamut

Bizans'ın Avrupa yakasında kurulmasının sebebiymiş palamut
 

Balık yasağı devam ediyor.. Balıkçı dükkanlarında Adana karpuzu boy göstermeye başladı. Bakalım yasak bitince palamut yine bol olacak mı?

Geçen sezon palamut bol olmuştu  ama bir önceki  2015 balık sezonunda  palamut yoktu..

O yıl palamut avı %63 azalmıştı.

Bunun üzerine  üzüntüyle  ‘’balığı olmayan bir balık sezonun  daha sonuna geldik’’ diye bir yazı yazmış ve bunun sebebinin  palamut ve lüfer gibi  büyümeden avlanması olduğu gibi dibine darı ekilen bu balıkların  hamsi ve istavritlerin katliam derecesinde aşırı avlanması ve bunun hiçin hiçbir önlem ve denetimin olmayışını göstermiştim..

Şu anda  Boğazın iki yakasındaki neredeyse katliama dönüşen havyarlı istavrit avı  üzerine aklıma geldi

Balık yokken neden yok diye ağlıyoruz, bol olduğu zaman da hiç bitmeyecek sanıp, aşırı avlıyoruz..

Palamut demişken, zamanında halkın en büyük beslenme kaynağı olan bu balıkla ilgili ilginç bir yazı okumuştum..

Bu palamut öyle bir balık ki  Bizans’ın  Avrupa yakasında kurulmasının sebebi de oymuş aslında!.. Şaka gibi ama gerçekmiş..

Bu balık Kalkhedon (Kadıköy) tarafına hiç uğramazmış. Gerçekten de uzun yıllarımızın geçtiği Kadıköy’de  biz lüfer, levrek, uskumru, tekir dahil her tür balığı tutmuş ama hiç palamut tutmadığımız gibi, tutanı da görmemiştik..

Sebebi de Kaklhedon yakınlarındaki  dipten yükselen beyaz kayanın  bu balığı korkutmasıymış.  Balık akın halinde Sarayburnu’na yönelir, Haliç bile palamut kaynarmış ki bunun fotoğraflarına  sık sık rastlıyoruz.  Ayrıca  1960 lı yıllarda Galata köprüsünün altındaki vapur iskelelerinden  üçer-beşer palamut çektiklerinin şahidiyim..

Palamut ile ilgili olarak  ilgimi çeken diğer bir şey de ‘’palamut ağacı’’

Bu ağaca neden palamut ağacı  denmesinin sebebi  palamut kadar bereketli olması diye düşünüyorum. Zaten genelde Marmara’da ve Trakya’da yetişiyor.

Kaynak,  palamut  ağacını şöyle tarif ediyor..

Yaprağından ve meyvesinden pek çok alanda faydalanmak mümkündür. Özellikle palamut meyvesi boya alanında çokça kullanılmaktadır. Palamut ağacının türlerine göre palamut meyvesinin genel görünümü de farklılık göstermektedir. Kimi uzun kimi kısa yapıda olabilmektedir.

Yabani ve kemirgen hayvanların önemli bir gıdası olarak, içeriği ve besleyiciliği oldukça zengin bir meyvedir. Palamut kerestecilik sanayisinde kullanılmakla birlikte, verimli bir yakacak olarak da birçok yerde kullanılmaktadır.

Bu kadar bereketli bir balığın ağacının da bu kadar  bereketli olması normal..

Bir balığın, bir ağaca isim olarak verilmesi tabii ki bizden önce yaşayan değer bilen neslin eseri. Yoksa günümüzde  ağacı da, balığı da  hoyratça yok eden günümüz  insanın  anlayabileceği şey değil bunlar. Onlar gelecek nesilleri yok sayıp, günü kurtarmaya bakıyorlar.  

 
Toplam blog
: 465
: 918
Kayıt tarihi
: 15.01.09
 
 

İstanbul doğumluyum.. İstanbul'un  tramvaylı döneminden bu şehirde yaşıyorum. Gençlik yıllarında ..