Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Nisan '20

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

Bize Derler Emlakçı

Covid19'un başımıza getirdiği harika şeylerden bir tanesi önemi daha çok anlaşılan, sanal ortamda ahkam kesebilme serbestliği. Ben dururmuyum yılların deneyimli blogger olarak uzun zamandır ara verdiğim yazma hayatıma bu gün itibari ile hızlıca bir giriş yapmaya karar verdim. Artık değişen ve gelişen dünyaya ayak uydurmak adına çokca ahkam kesip azıcık hikaye işine gireceğim. Benden haber alamadığınız zaman sürecinde hayatımda meydana gelen değişikler arasında işim ve kariyerim yer aldı. İçinde bulunduğum İK sektörüne olan kırgınlığım ve kızgınlığım hala geçmiş değil. Yaklaşık 5 seneden bu yana gayrimenkul sektörünün mütevazi bir üyesiyim. Bu yeni mesleğime bir yazı armağan edeyim istedim.

Emlakçı, gayrimenkul danışmanı, komisyoncu, portföy yöneticisi vb. Ayyyy ismi her neyse canım önemli olan aynı işi görmeleri. Ülkemizde yaklaşık 2 yıldır yasal lugata bir şekilde sokulmaya çalışılan ve hala daha yeteri kadar başarılı olunmamış bir serbest meslek grubu. Son dönemlerde ülke ekonomisinin yarıdan fazlasının inşaat alanına kaydırılması ile günden güne popilasyonu artan ve kolay yoldan para kazanmanın mümkün olduğunun düşünüldüğü gözde bir meslek grubu. Pazarlamanın göz bebeği,kazancın bel kemiği adeta altın yumurtlayan bir tavuk. 

Tüm emlakçı arkadaşlarıma bir şey demek istiyorum %10 bile bu altın yumurtlayan tavuktan pay alamıyor. Bu işi bir kere yaparım trilyonları vururum şeklinde görüyorsanız fikrimce daha riskli şeyler yapmanızda fayda var. İşten memnun olmayan, emekli olup ne yapacağına karar veremeyen bir topluluğun oluşturduğu bir meslek grubundan bu kadar fazla şey beklemek ve bunun pazarlama faaliyetlerini bu denli akıllıca bir çerçevede yürütmek ise inanılmaz bir başarı. Dünyada yasal mevzuatlarla her daim desteklenen bu meslek ülkemizde daha yeni yeni kendine yer edindi. Ondan öncesi ise malumunuz terzi camı, kasap vitrini, bakkalcı amca şekilnde de ilerleyebiliyordu. Bu denli mazisinde ön yargılar bulunan bir olguyu bu kadar hızlı bir şekilde piyasaya sokup bir de bunu alllayıp pullayan arkadaşlar yani buz dağının arkası bence önünden çok daha heyecan verici. 

Her yerde bu konu ile ilgili eğitimler, koçlar, gayrimenkul uzmanları falancalar filancalar. Yahu değerli arkadaşlar daha düne kadar emlakçıydıkne oldu da bu işin bu kadar kısa sürede kompedanı oldunuz. Mesleğe bu şaşanın kendisinde yarattığı gazla dahil olmuş daha önceki yaşantısında bırak mülk satmayı pazarda limon satmaktan bir haber olan arkadaşlar hangi arada işin eğitmeni uzmanı oldunuz. 100 tane apartman dairesi satmak ne zamandan beri meslek için başarı olduda bunu yaparken uyguladığınız yöntemi diğer meslektaşlarınıza anlatır seviyeye geldiniz. Amerika Kıtası'nı yeniden keşfetmeye gerek yok işte doğru olan yol benim bu uyguladığım yöntem demeniz için nasıl bir eğitim aldınız ve hangi analiz-uygulama-keşif-veri vb. aşamaları geçtinizde ahkam kesmek için yetkili merci oldunuz?

13 sene İK da çalıştım. Kendimi içinde bulunmama karşılık hiç bir zaman emlakçı olarak görmedim. Bunun sebebi bu mesleğin ülkeye geitiriliş şeklinde uygulanma yöntemine kadar her şeyinin yanlış olduğu düşüncesiydi. Amway, Titan vb. bir şekilde tamamen kapital sistemin kendi ağına pazar yaratmak için soktuğu bu gayrimenkul sektörü tanıtım panayırı bence hiç doğru bir süreç izlemedi. Alkışlar, gazlamalar, göz boyamalar, lüks otellerde yapılan eğitimlerle ülkemizde sektöre kolay yoldan zenginlik hayalleri kurarak yada kendi işimin patronu olayım mantığı ile girenlerden taş çatlasa %1-2 si başarıya ulaştı gerisi amcaoğlunun, teyze kızının mal varlıkları üzerinde kazandığı paralarla kendisi sekötrün duayyeni sandı. Komik olan budur ki bunu da ilerde Eğitmen olduğunda vereceği derse kattı. İlk başlayacağınız yer yakın çevreniz. Yahu kardeşim senin yakın çevren Bebek'te ikamet ediyor olabilir bizimlisi Armutlu'da otoruyorsa bana bir söyle bakalım çevreyi nasıl değiştirebilirim. Demek ki neymiş Amerika Kıtası keşfinize her kıtada farklı yaklaşmak durumundaymışsınız. Daha kanunda bile yer almayan bir mesleği alllayıp pullayıp ülkeye sokanlara yahu arkadaş 1000 dolarss aidatı senelik sana verirken bana ne gibi bir yasal hak, nasıl bir çevre vaadediyorsun diye sormak lazımmış. Sonra da terzi dükkanında ev satan arkadaşa çemkürmemek gerekliymiş. Kusura bakmayında kullanmaksa etki çevresini en iyi kullananlar kapıcılar, terziler, bakkallar, manavlar bir farkınız olması için bunun eğitimini almanız gerekmiyor ilk önce yasalar önünde tanınmanız gerekiyor. 

Ziyadesi ile uzattım. Sisteminiz külliyen yanlış. Kendini tatmin etmek isteyen emekliler, zengin çevreye mensup sosyetikler ve işinde tutunamamışlar adına verdiğiniz eğitimler mükemmel ama bu işte profesyonel olarak çalışan, meslekteki yetersizliklerin farkında olan bunun için de hukuksal mücadele veren yani adının emlakçı olmasından rahatsızlık duyması doğal olan kişiler hariç hepimiz emlakçıyız. Bu günden bir sokak bulun kapı kapı kendinizi tanıtın sonra mahallelere yayılsın namınız sonra il geneline bitmedi sonra kazandığınız tirilyonları elinizin tersiye itin ve arkanızdan gelen meslektaşlarınız için gidilecek yolu belirleyin. Çok duygusal değil mi? 

Ofise alınan 100 danışmandan elinde 10 tanesini tutamayan brokerlar içinde bi zahmet 3-5 mülk satıp yardım edin hani meslekte artık eğitim verecek kadar başarılısınız ya....

 

 
Toplam blog
: 61
: 1378
Kayıt tarihi
: 13.07.07
 
 

Sadece yazmayı seviyorum hepsi bu. ..