Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Şubat '09

 
Kategori
Dünya
 

Bizim Geronimo!..

Bizim Geronimo!..
 

Radikal'den..


Haber şu:

" WASHİNGTON - Amerikan Temsilciler Meclisi, ölümünün yüzüncü yıldönümünde meşhur Apaçi lideri Geronimo’ya itibarını iade etti.
Mecliste dün gece kabul edilen karar metninde, 1909 yılının 17 şubatında ölen "Jeronimo" lakaplı Apaçi lideri Goyathlay onurlandırıldı. Meclis, "Jeronimo’nun olağanüstü yiğitliğini ve kendi topraklarını, halkını ve Apaçi hayat tarzını savunma azmini" teslim etti. Topraklarını önce Meksikalılara, sonra da Amerikalılara karşı savunan ve kendisine bağlı küçücük yerli grubuyla askerlere kan kusturan "Geronimo", 1886’da Amerikan ordusuna teslim olmak zorunda ve 20 yıldan uzun süre savaş esiri olarak tutulduktan sonra 1909’da 90 yaşında vefat etti. Hür kızılderili savaşçılarının sonuncusu sayılan "Geronimo"nun hayatı sinemaya uyarlandı ve çizgi filmlere konu oldu" (Radikal'den)

Haberde, jeronimo'nun resmi de kullanılmış. Bu resim Blog resmi olarak seçtim..


Kızılderili haberlerine karşı özel bir ilgim var nedense..

Nedense, diyorum da aslında nedenini bilmiyor da değilim..

Kızılderilileri bize (biz Türklere) yakın hissediyordum da ondan..Ama bu his sadece bana ait değil..Pek çok insan, araştırmacı aynı şeyi düşünüyor..

Daha önce, Amerikada yapılan bir bilimsem toplantıdan bahseden bir blog yazmıştım. Zaman Gazetesinin verdiği o habere göre, Kızılderililer ile Türklerin akraba olduğunu gösteren güçlü karineler var.

Hatta, bu tezin saçmalığına inanan Amerikalı bir bilim adamı da toplantıdaki Kızılderili-Türk kaynaşmasını görünce, fikrini değiştirmiş ve "Bu kadar muhabbet ancak akrabalıktan olur" anlamında sözler söylemiş..

Aramızda kan bağısı varsa da yoksa da önemli değil, her mazlum millet gibi Kızılderilileri de kendimize yakın hissediyoruz..

Bu yüzden Geronimo'nun fotoğrafına bakınca, bizim Anadolu insanın geçen yüzyılın başındaki tabiiliğini görüyorum; her ne kadar kılık kıyafet aynı olmasa da..


Meğer bizim Geronimo öleli 100 yıl olmuş..Bir asır sonra bugün, ABD Parlamentosu Geronimo'ya iade-i itibar kararı almış..

Geronimo'ya itibar kaybettiren suç ne?

Kendi ata yurdunu, kendi insanlarını ve kendi yaşama tarzını işgalci "Beyaz" lara karşı savunmak!..

Bu yüzden bir "terörist" muamelisi görüyor; hapsediliyor, sürülüyor..

Ölümünden yüz yıl sonra, ülkesi tamamen işgal edilmiş, insanları tamamen asimile olmuş ve hayat tarzı Amerikan hayat tarzı altında ezilmiş Geronimo'ya iade-i itibar yapmış, ABD Temsilciler Meclisi..

Bu, Kızılderililere karşı yapılmış bir lütuf mu oluyor yani!!..

Peki, sizin Yeni Dünyadaki "Kızılderili soykırımı"nız ve Eski Dünyadaki "Müslüman kıyımı" nız için, yerle bir olmuş itibarınızı kim iade edecek??..

Siz asıl bunu düşünün!..

 
Toplam blog
: 1645
: 822
Kayıt tarihi
: 19.01.08
 
 

Edebiyat, kamu yönetimi ve gazetecilik tahsili... 27 yıllık eğitimcilik hayatından sonra emeklili..