Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Kasım '08

 
Kategori
Haber
 

Bizim Jigme çok kral bir arkadaştır

Bizim Jigme çok kral bir arkadaştır
 

Butan Kralı Jigme Khesar Namgyel Wangchuck


Senelerden 2002 idi sanırım. İlk o zaman tanışmıştık Jigme ile... Gazetelerde bir haber okudum bugün, kral olmuş. Himalayalar'ın küçük Budist devleti olan Butan'ın yeni kralı... Arkadaşım kral olmuş da diyebilirim ama sanırım Jigme, öhö öhö ekselansları demek istedim, Jigme çok kral bir arkadaştır desem daha isabetli olur.

Jigme'yi Oxford'ta Dışişleri Hizmet Programı'na devam ederken tanıdım. Ben doktoroma yeni başlamıştım. Dışişleri Hizmet Programı (Foreign Service Programme) Oxford Üniversitesi bünyesinde disiplinlerarası bir meslek kursu olarak faaliyet gösterir. İşin Türkçesi şudur; Londra'da veya Birleşik Krallık'ın herhangi başka yerinde yeni atama alan meslek memuru diplomatlar, temsil ettikleri ülkeler uygun görürse, okuldan da kabul alırlarsa, tezli veya tezsiz bir senelik programa katılırlar. Oxford'ta ekonomi, siyaset bilimi, uluslararası ilişkileri diploatik tarih, modern diplomasi, hukuk, sosyoloji gibi alanlarda dünyaca ünlü hocalardan ders alırlar, seminerlere katılırlar, iç ve dış geziler tertiplenir onlar için, üst düzey misafir konuşmacılarla yemek yerler, onları dinlerler vs... Bir senelik program koşturmaca ve yoğun ders yükü arasında böyle geçer.

Bir not ve iftihar vesilesi olarak kendi adıma söylemeliyim ki, bizim Londra sefaretinden gelen diplomatların hepsi Oxford'ta zorlanmadan bu programı tamamladılar. Hem de çevrelerinde en sevilen ve dönemlerinin en çalışkan simaları olarak... Eminim bu başarılarını meslek kariyerlerine son derece olumlu bir sicil olarak not etmişlerdir. Birçoğu bizzat tanıdığım insanlar oldukları için söylemiyorum ama göğüslerine taktıkları altın yaldızlı Oxford nişanı gittikleri her yerde parlayacak ve onların işini kolaylaştıracaktır. Zaten geçmişte ve şu anda görev yaptıkları yerler de hepsinin ne kadar umut vaad eden meslek memurları olduklarını göstermektedir.

Neyse, Butan'ın yeni kralının tam adı Jigme Khesar Namgyel Wangchuck. Oxford'taki en iyi arkadaşlarımdan birisi olan ve aynı evi iki sene kadar paylaştığım Amerikan Deniz Harp Akademisi Asya Tarihi Profesörü Dr Hayden Bellenoit gibi Wheaton Koleji mezunu. Sonra Oxford'ta Dışişleri Hizmet Programı'nı bitirdi ve benim de Oxford'taki bölümüm olan Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde yükseklisans yaptı.

Tabi bu ilk defa açıklanacaktır sanırım; yeni Kral Jigme 2002 Dünya Kupası boyunca Dışişleri Hizmet Programı'ndan dönem arkadaşı olan dünyalar tatlısı dışişleri mensubumuz Mustafa Kapucu'nun evinde birlikte seyrettiğimiz maçlarda, koyu bir Türkiye taraftarı olmuştur hep. Her zaman nazik ve ağırbaşlıydı. Kral oldu ama kelimenin tam anlamıyla çok kraldır ekselansları... Seni selamlıyorum Himalayalar'ın yeni Kral'ı. Devletini ve insanlarını huzur, barış ve saadet içinde yönet.

 
Toplam blog
: 26
: 916
Kayıt tarihi
: 03.11.08
 
 

Nobel ödülü sahibi isimlerin bile sabah ilk iş olarak bloglarına 'bugün başıma çok ilginç bir olay g..