Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Kasım '08

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Bizim kriz mi, ithal kriz mi?

Bizim kriz mi, ithal kriz mi?
 

Özgür ve geniş görüş


Kurtuluş için anlayış değişmeli ve gerçekten kurtuluş istenmelidir

Kriz batıda gelişti, Türkiye’ye ulaşıp bizi de vurdu, bizim krizimiz değil, türü demeçler ve ifadeler ya maksatlı yanıltıcı, ya da bilmeden verilen yanlış ve eksik mesajlardır. Gelip bizi vurmasaydı bizim krizimiz olmayacaktı şeklindeki yaklaşımlar hastalıkları gizlemeye ve sorunların geciktirilerek daha da büyümesine sebep olur. Küresel kriz, kendi içimizde örtü altında büyütmekte olduğumuz çöküşün örtüsünü kaldırdı, açığa çıkardı ve yanlış uygulamalarımızla, kendi krizimizle yüzleşmeye mecbur etti.

Global kriz olmasaydı, hastalık daha da gecikecek, daha da büyüyecek tedavisi daha da zorlaşacaktı. Kriz bizi niçin, neden ve nasıl vurdu diye problemin kaynaklarına baktığımızda global kriz olmasaydı kendi krizimizin nereye doğru gitmekte olacağını daha iyi görürüz. Sürekli dışarıdan kan nakli ile yaşar hale gelmiş bir insanın tedaviyi göze almak yerine, kan verecek kimseyi bulamadığı için aniden kötüleştiğinde ben hasta değildim, çok sağlıklı idim ancak diğerleri artık bana kan nakletmiyorlar ben onların yüzünden hastayım demesi kadar kötü ve yanlış bir yaklaşımdır.

Gerçek bir tedavi operasyonuna katlanmak yerine kendini sağlıklı gösterme kandırmacasına devam edebilmek için varlıklarının en önemlilerini satarak, kalanlarını yüksek borçlarla ipotek ederek bu kan naklini sağlıyor ve günü kurtarıyor, dışarıdan nakille ilelebet gidilemeyeceği, dışarıdaki gelişmeler sonucu artık dışarıdan yeni kan sağlayamadığı için, kendini tedavi etmesi gerektiği, artık kendi bünyesini kan üretir hale getirmesi gerçeği geç de olsa gizlenemez hale geliyor. Özellikle banka kesimine yakın ekonomi yazarlarının köşe yazılarında sık sık görürüz ya “aman taze kana ihtiyacımız var” türünden. İşte bu hastalık için. Daha Eylül ayına kadar yüksek faiz-düşük kur politikasını ve cari açığın gerekliliğini hararetle savunan aynı yazarlardan son haftalarda çok sayıda köşe yazısında ABD ye G20 zirvesine giden Başbakana hitaben “aman taze kan lazım, IMF ya da FED den sağlanmalı, sakın eli boş dönme yoksa biteriz" mesajlarını okudum.

Sonuç: " Kurtuluş yılana sarılmakta değil yüzebilmektedir" anlayışına geçebilirsek en temel problemi aşmış tedaviye başlamış oluruz.

Dr. Hamit Bozkurt
 
Toplam blog
: 54
: 1229
Kayıt tarihi
: 08.08.08
 
 

1950 yılında doğdum, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi 1974 mezunuyum. 1986 yılında Gazi Ün..