Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Haziran '07

 
Kategori
Yöresel Yemekler
Okunma Sayısı
2365
 

Bizim Mehmet'e kıymalı yağlama

Bizim Mehmet'e kıymalı yağlama
 

Bizim Mehmet (EREN: Boğazına ve damak zevkine düşkünler ‘bizim’ oluyor da) bir yazı yazmış. Yazı başlığını “Hangi yemekte doğdunuz?” koymuş…

Baktım kendi doğum tarihime “Suşi” çıktı…

Adını bile söylerken zorlandığım, tadını bile hiç bilmediğim bir tarihte doğmak zor olsa gerek. Yazısına gönderilen yorumlara da baktığımda gördüm ki, benimle “Suşi” yemeğinde doğanların hepsi aynı tepkiyi vermişler.

E yani… Millet haksız da değil. Nereden çıktı bu “Suşi” midir nedir?

Bak Mehmet… Ben sana bir “Kıymalı Yağlama“ tarif edeyim. Hem kolaydır, hem de zevkle yersin. Benim doğum tarihimi de sen buna kaydır abi…

Yemek dört kişilik… Ama sen biraz artırabilirsin, Ahmet’in dediğine göre 3 kişi olarak kendini hesaplamalısın…

Önce kıymasını hazırlayalım…

1 kilo dana kıyma, 4 orta boy domates, 2 orta boy kuru soğan (Kuru soğan sevmeyen koymayabilir), 4 adet yeşil sivri biber, maydanoz ve yeteri kadar tuz. Şimdi, önce kıymayı bir güzel kavur. Sonra domates, kuru soğan, maydanoz ve yeşilbiberi mümkün olduğunca küçük doğra ve kavurduğun kıymanın içine ekle. Kendi kendine hafif sulansın (hatta üzerine bir fincan kadar su ilave et) domates, soğan ve biberi iyice pişsin. Sonra al bir kenara.

Hamuru yapmak için 500 gram una, maya, tuz ve şekeri ilave edip kulak memesi yumuşaklığında yoğururuz. Elde ettiğimiz hamuru üzerini örterek bir saat dinlenmeye bırakırız.

Daha sonra dinlenmiş hamurları küçük daireler (20-25 cm. çapında) şeklinde ince ince (fazla ince değil) açıp teflon tavada arkalı önlü pişirip soğutmayacak şekilde temiz bir örtünün arasına üst üste dizeriz. Pişirdiğimiz hamurlar (Şebit) bitince kıyma sosumuzu teker teker hamura bir kaşık yardımıyla yaydırarak üst üste bir tepsiye dizeceksin. Sonra üst üste dizdiğin tepeleme Kıymalı Yağlamayı, bir bıçak yardımı (!) ile dört eşit parçaya ayrılacak şekilde yukarıdan aşağıya doğru keseceksin.

Bu işlerin arasında bir de sarımsaklı yoğur hazır edeceksin.

Hepsi hazır oldu mu?

Şimdi tepsiyi önüne al Mehmet…

Sarımsaklı yoğurttan bir kaşık al, en üstteki dörtte bir parçanın üzerine koy. Sonra, sağ elinin baş ve işaret parmakları ile o dörtte bir şebiti yuvarlayarak alt ucundan tutup kaldıracak şekilde al. Ağzına götür…

Dikkat et Mehmet…

Bu arada yanlışlıkla parmaklarına bir hal olmasın…

Afiyet olsun…

20 MART 2007

Not: İnşallah tarifinde bir şey unutmamışımdır… Yoksa bu yemeği bilenlerin dilinden kurtulamam.

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Ağbi aşiltandonum koptuğundan, acil ameliyat oldum ve alçıya alındı.26 haziran da alçı çıkarılıp tekrar doğrultma alçısı yapılacakve toplam 8 hafta daha kalacak.ondan sonrada fizik tedavi yapacağım. Durum böyle ağbi...

Mehmet EREN 
 20.06.2007 18:56
Cevap :
Vay be... Oçok zor iştir Mehmet... Hele tümden koptuysa... Bu konuda bir hikaye daha yazayım da, tecrübeden yararlarn... Geçmiş olsun... Ancak korkulacak bir şey değil... İBRAHİM PEKBAY  20.06.2007 19:08
 

Gerçekten süper gözüküyor ama ben yapıp(yada yaptıracağım yataktan kalkamıyorum)o zaman tadını sana anlatacağım..Sende az değilsin ağbi çok güzel yazmışsın ellerine sağlık..saygılarımla..

Mehmet EREN 
 20.06.2007 17:12
Cevap :
Sayın Mehmet EREN... Ye, afiyet olsun da neden "yataktan kalkamıyorsun" onu anlamadım. Meraklandım... Haber verirsen sevinirim. Saygı ve sevgilerimle... İBAHİM PEKBAY  20.06.2007 18:31
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 1104
Toplam yorum
: 2655
Toplam mesaj
: 212
Ort. okunma sayısı
: 911
Kayıt tarihi
: 28.01.07
 
 

Emekliyim ama “Tekaüt” değilim. 1961 yılından beri değişik “Anadolu” gazetelerinde yazdım. 1984-8..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster