Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ekim '06

 
Kategori
Doğal Hayat
 

Bizim oraların kırlarının rengarenk çiçekleri

Bizim oraların kırlarının rengarenk çiçekleri
 

Pazar günü İnebolu'dan yola çıktığımda bu İnebolu gezisinden yazacak birşey yok diye düşünüyordum. Her tarafı baharın yeşilliği kaplamıştı. Denize bakınca azgın dalgalar vardı. İnebolu'nun içinde dolaştığımda yaz öncesinin son sessiz günlerini yaşadığını görmüştüm.

Bu sıradan düşüncelerimi bozan mor çiçekler oldu. Hani yolların kenarından yukarıya doğru baktığımızda yerlerdeki minik ağaçların üzerinde kocaman kocaman açan mor kır çiçekleri. Yeşil yaprakların arasından morun her tonunu taşıyan güzel çiçekler. İnebolu'dan çıktıktan hemen sonra bu çiçekler ağaçların diplerinde baharın en güzel görüntüsünü oluşturuyordu.

Mor çiçeklerde kaç çeşit mor vardı dersiniz. Çoook... O morları saymaya ne benim ne de hepimizin ömrü yeter.
Ağaçlara baktığımda tüm tepeleri saran bir yeşil armonisi var. Kışın yapraklarını dökmemiş koyu yeşil renkli ağaçların arasında baharla yeşermiş daha açık yeşilli ağaçlar, ağaçsız yerlerde de artık boy vermeye başlayan ekinler ve yağmurlarla coşmuş otlar kendi yeşilleriyle doğayı süslemişler. Sonsuz sayıda yeşil...

Çalılarda sarının en güzelini sergileyen çiçekler var. O çalıları çocukluğumdan da anımsıyorum, her tarafta bu çalılar vardı. Bahar geldi mi sapsarı çiçekleri açardı, yaz ortalarına kadar yamaçları süslerlerdi. Şimdi sanki daha azlar.
Küre'ye doğru yaklaşınca mor çiçeklerin yanında sarı sarı çiçekler görünüyor, onlar da mor çiçekler gibi yerde kısa ağaççıklar üzerinde mor çiçeklerden daha küçük. Mor çiçeklerin ağaççıklarının yaprakları düzgün ve parlak, sarı çiçekler buruşuk, yaprakları da buruşuk.

Biraz daha yükselip Küre yoluna dönünce artık mor çiçekli ağaççıklar yok, sarılar görünüyor seyrek seyrek. Sonra onlar da bitiyor.

Bu kırlardaki çiçeklerin hiçbirinin adını öğrenemedim, bir bildiğim papatya... İnebolu'dan çıktığımızda yolların kenarında uzun saplı kocaman papatyalar vardı. Küreyi geçtikten sonra bembeyaz bir tarla ormanın kenarında, sanki kar yağmış... Her taraf papatya, bir papatya tarlası... Bu papatya tarlalarından Seydiler'e kadar defalarca gördükten sonra papatyalar bitti.

Mor, yeşil, sarı, beyaz, rengarenk bir yolculuktu.

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..