Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Aralık '14

 
Kategori
Uzay
 

Bizler kimlerin çocuklarıyız?

Bizler kimlerin çocuklarıyız?
 

Bizler kimlerin çocuklarıyız? İlk bakışta bu soru tuhaf gelebilir. Tabi ki anne ve babalarımızın çocuklarıyız. Peki gelin bu soruya başka bir açıdan yaklaşalım.

İnsan vücudunu yüzde 65 oksijen, yüzde 18 karbon, yüzde 10 hidrojen, yüzde 3 azot ve yüzde 4 demir, potasyum, çinko, magnezyum, kalsiyum ve diğer elementler oluşturuyor. Bu elementleri vücudumuza yediğimiz, içtiğimiz gıdalardan alıyoruz. Peki bu elementler nerede yapılmışlar? Dünya'da mı oluşmuşlar? Hayır. O halde vücudumuzdaki elementler nerede yapılmışlar? Güneşte yapılmış olabilirler mi acaba ? Gelin Güneşimize bakalım. Güneşimiz bir yıldız. Güneş'te sadece hidrojen ve helyum, çekirdeğinde de önemsiz miktarda karbon var. Vücudumuzda helyum yok. Vücudumuzda yüzde 10 oranında bulunan hidrojenin kaynağı güneş değil. Çünkü güneş sahip olduğu hidrojeni kendisi üretmiyor. Peki ya vücudumuzun yüzde 65'i olan oksijen ve yüzde 18'i Olan karbon ve diğer elementler nerede yapılmışlar ? Güneşimizin gücü nükleer füzyon ile sadece hidrojenden helyum ve çekirdeğinde önemsiz miktarda karbon üretmeye yetiyor. Çünkü helyumdan daha ağır elementlerin üretimi güneştekinden çok daha yüksek sıcaklık ve basınç gerektiriyor.Vücudumuzu oluşturan elementlerin hepsi helyumdan daha ağır. Demek ki vücudumuzu oluşturan elementlerin hiç birini güneş üretmemiş. Peki dünyada değil, Güneş'te değil,o halde vücudumuzda bol miktarda bulunan oksijen, karbon ve diğer elementler nerede üretilmişler? Bu sorunun cevabını bulmak için milyarlarca yıl geçmişe gitmemiz gerekiyor. Haydi gidelim.

Vücudumuzu oluşturan elementlerin hepsi, bir tanesi hariç Güneş'imizden çok daha büyük, sıcak ve yüksek basınçlı yıldızların içinde milyarlarca yıl önce nükleer füzyon ile yaratıldılar. Sadece insan vücudunda olan elementler değil, doğal olarak üretilen 98 elementin hepsi, bir tanesi hariç, bu yıldızlarda, veya yıldızların patlamaları esnasında üretildiler. Bu yıldızların bir çoğu milyarlarca yıl önce yok oldular. Yıldız'ın yüzeyinden derine indikçe basınç ve sıcaklık artar ve ağır elementler derin katmanlarda nükleer füzyonla üretilir. Örneğin karbon pembe ve yeşil ile gösterilen katmanlarda, oksijen ise yeşil ve daha derin turuncu katmanda üretilir. Basıncın en yüksek olduğu gri ile gösterilen çekirdekte ise Demir üretilir. Güneşimiz ise bu yükseklikte basınç ve sıcaklığa sahip olmadığı için helyumdan başka hiç bir elementi üretemez. Yıldızların bazıları ömürlerinin sonunda süpernova denen dev bir patlama ile ölüyorlar. Bu patlama esnasında daha da yüksek sıcaklık ve basınç ortaya çıkıyor ve Demir'den daha ağır elementler üretiliyor.

Peki yıldızların üretmediği tek element hangisi? Hidrojen. Hidrojen önemli. Çünkü vücudumuzun yüzde 10’unu oluşturuyor. O halde Hidrojen’i kim üretmiş ? Bu sorunun cevabını bulmak için 14 milyar yıl geçmişe uzanmamız gerekiyor. Haydi gidelim. İçinde yaşadığımız evren 14 milyar yıl önce büyük patlama ile yaratıldı. Büyük patlamadan kısa bir süre sonra evrenin ilk, en hafif, en bol bulunan elementi olan hidrojen yapıldı. İlk yıldızlar hidrojenden yer çekimi kuvveti ve elektromanyetik güç etkisi ile yapıldılar.

Peki ama bütün bu elementler nasıl bir araya gelip te vücudumuzu oluşturmuşlar? Bazı yıldızların ömürlerinin sonunda süpernova olarak patlamalarından geriye uzaya yayılan nebula denen gaz bulutu kalıyor. Bu gaz bulutu patlayarak ölen yıldızların kalıntıları bir başka deyişle külleri. Yıldızların ömürleri boyunca üretmiş oldukları 97 element ve 14 milyar yıl önce büyük patlama ile evren yaratılırken yapılmış olan hidrojen plazma halinde bu nebulalarda mevcut olmaya devam ediyor. Ölmüş yıldızların bu kalıntılarında yer alan 98 elementten milyarlarca yıl süren bir süreçte yer çekimi kuvveti ve elektromanyetik gücün etkisiyle bazı toplaşmalar meydana geliyor. Bu toplaşmalardan yeni yıldızlar, gezegenler, güneşler, dünyalar, özet olarak yeni hayatlar doğuyor. Güneşimiz, dünyamız dahil güneş etrafında dönen gezegenler de ölmüş yıldızların kalıntılarından 5 milyar yıl önce bu şekilde meydana geldiler. Madem ki dünyamız ölmüş yıldızların küllerinden meydana geldi o halde milyarlarca yıl önce yıldızlarda üretilmiş olan 97 element ve 14 milyar yıl önce evren büyük patlama ile yaratılırken yapılmış olan hidrojen dünyamızın yapısında var.

Tamam da dünyamızın yapısında olan milyarlarca yıl önce yıldızlarda üretilmiş olan elementler nasıl bir araya geldiler de vücudumuzu oluşturdular ? Bu sorunun cevabını bulmak için 3 buçuk milyar yıl geçmişe gitmemiz gerekiyor. Dünyamız 4 buçuk milyar yıl yaşında. Dünyamızda hayat 3 buçuk milyar yıl önce okyanuslarda sinobakteri adı verilen mikroskopik bir canlı şeklinde başladı. Bu ilk canlı dünyamızda mı oluştu yoksa dünyamıza uzaydan düşen meteor veya kuyruklu yıldızlarla mı geldi henüz kesin olarak bilinmiyor. Ama milyarlarca yıl önce yıldızlarda yapılmış olan elementlerin bir çoğunun ilk canlının yapısını oluşturduğu kesin. 3 buçuk milyar yıl önce başlayan ve hala devam etmekte olan evrim sonucunda önce denizlerde ve daha sonra hem denizlerde hem karada milyonlarca canlı türü ortaya çıktı. 1974 yılında Afrika'da Etiyopya'da bulunan ve Lucy adı verilen en eski ve dişi insan fosiline göre ilk insan bu evrim ağacında 3.2 milyon yıl önce türedi. Yıldızlardan dünyamıza gelen oksijen, karbon, hidrojen, azot ve diğer elementler ilk canlıdan itibaren evrim ağacında türden türe kalıtım yolu ile aktarıldı ve nihayet biz insanların vücudunu da oluşturdu.

Özet olarak vücudumuzu oluşturan karbon, oksijen, magnezyum, azot, potasyum, çinko, demir vs. gibi elementler milyarlarca yıl önce artık mevcut olmayan yıldızlarda, vücudumuzun yüzde 10’unu oluşturan hidrojen ise 14 milyar yıl önce büyük patlama ile evren yaratılırken yapılmışlardı. Bizler ölmüş yıldızların küllerinden doğduk. Bizler 20,30,40,50,60,70,80,90 vs yaşımızda olabiliriz ama vücudumuzun yüzde 10'unu oluşturan hidrojen atomları ( elementleri) 14 milyar yıl, vücudumuzu oluşturan diğer atomlar ise milyarlarca yıl yaşındalar. Konuşmamın başında :" bizler kimlerin çocuklarıyız ?" diye sormuştum. Arkadaşlar, bizler hepimiz YILDIZLARIN ÇOCUKLARIYIZ. Teşekkür ederim.

Rasih Bensan
23 Aralık 2014

 
Toplam blog
: 368
: 2280
Kayıt tarihi
: 05.05.12
 
 

BİLİM özellikle astronomi ve çeşitli konularda araştırmacı ve yazar Amatör fotoğrafçı, Ka..