Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Nisan '19

 
Kategori
Blog
 

Blog, Kitap ve S'oligarşi

Yakın zamanda bir vergi düzenlemesi yapıldı. Basılı yayınlarda, yani kitap, gazete, dergi gibi ürünlerde katma değer vergisi kaldırıldı.

Neden mi?
Çünkü bu ürünlerin satışları hızla azalıyor.
Peki neden azalıyor?
Çünkü bu yayınlar yerini dijital yayınlara bırakıyor.
Özellikle cep telefonları üzerinden yaygınlaşan sosyal medya platformları, basılı yayıncılığı bitiriyor.

Gazetelerin tirajlarında son yıllardaki düşüş trajik boyutlarda…

Vergi desteği bir küçük suni teneffüs gibi.
Yararlı olup olmayacağını yakında görürüz. Ben şahsen umutlu değilim.

Adil Bozkurt arkadaşımız, “Yazmak Bir Sevdadır” başlıklı blogunda kitap yayınlama heveslerimize dair güçlüklerimizi çok güzel bir dille anlatmış ve her ne kadar kitap bastıramasak da Milliyet Blog’da yazma olanağının da aynı keyfi verdiğini belirtmiş.

Epey zamandır blog yazmıyordum. Tekrar heveslendim.
Konu hakkında birkaç da ben döktürüvereyim dedim.

Kitap konusuna değineyim önce, sonra blog konusuna geçeyim.
Sevgili Adil Bozkurt’un yazılarında belirttiği tüm zorlukları bir bir aşarak, yani maliyeti karşılamanın yanında sabırlı, zorlu ve ısrarlı bir çabanın içine girerek ve bunun için yaklaşık bir yıl çabalayıp didinerek sonunda bir basılı kitap sahibi oldum…

 


Yazmak başlı başına ayrı bir konu. O, her yiğidin yoğurt yiyişinin farklı olması gibi bir şey.
Yayınlamak, daha doğrusu okura ulaşmak ise gerçekten Everest’e tırmanmak gibi bir şey…  Her neyse.

Kitabımın adı;
S’OLİGARŞİ

Kitabımda 72 yıllık parlamentarizm döneminde sol çizgideki siyasi partilerin bir türlü iktidara gelememelerinin nedenlerini irdelemeye çalıştım.

Ve bu durumun kurulu düzenin gerçekleştirdiği  rol dağılımının bir gereği olduğu sonucuna vardım.

Ayrıntıları kitabımda var.
Karina Yayınevi’nden çıktı.
An itibariyle kitapyurdu.com başta olmak üzere  tüm internet kitap satış sitelerinde satışta.
Raflarda ise yok.  Raflar genellikle bizler gibi amatörlere kapalı…
Oralar önce yayın dünyası tekellerinin ekibinden olanlara tahsis ediliyor. Sonra, aynı yayın, dağıtım ve satış tekellerinin ticari çıkarlarına uygun düşebilecek yapıtlara…

Yani sevgili Adil Bozkurt, basılı yayıncılığın bitme sathı mailine girdiği bir ortamda, böyle naçizane benim gibi tekellerin kontrolündeki  bu “piyasa”ya dalmaya kalkışılınca sonucun pek parlak olmayacağını öngörememek olanaksız. Ama işte yazma sevdası tutkuya (ergen tabirle takıntıya) varmışsa, hevesimizi almadan da olmaz ve aldık.

Kitap konusu böyle, kısaca…

Blog konusuna gelirsek;
Basılı yayıncılık biterken internet yayıncılığı yaşamın her alanını sarıp sarmalıyor. Bu kapsamda Blog ve Blog Yazarlığı da dünyada hızla önem kazanıyor.

İnternet alemi herkese dilediğini yazabilme olanağı veriyor ancak yazdıklarını kamuoyuna ulaştırmabilme olanağı verme konusunda bu kadar cömert değil.

Blog Yazarlığı konusunda da durum böyle…
Türkiye’de 10 yıldan daha uzun bir süredir yazarlarına bu olanağı bir ölçüde sağlayabilen tek kanal Milliyet Blog’dur.

Milliyet Blog geçen bu uzun süre zarfında on bini aşan yazarıyla, yayınladığı yarım milyon civarında makalesiyle, yazarlarıyla okuyucuları arasında yüz milyonlarca kez bağ kurmayı başarabilmiş bir büyük platformdur. Bu platform halen internet üzerinden arama-araştırma yapan pek çok kişinin bilgi ihtiyaçlarını karşılamaya hizmet eden bir büyük hazine kıymetindedir.

Ve elbet Milliyet Blog’un karşı karşıya olduğu, yazarlarını da etkileyen ve kısıtlayan ve zaman içinde pek çok yazarın bu platformla yollarını ayırmalarına kaynaklık eden pek çok zorlukları vardır.

Bu zorluklar dünya ve ülke koşullarından kaynaklıdır. Bu çevresel etkiler Milliyet Blog’un yayın çerçevesinin bazen daha ferah bir ortam sunarken bazen biraz daha daralmasına etki edebilmektedir.

Bu etkileri hepimiz her an hissedebilmekteyiz.

Olumsuz duygularımızı tamamiyle Blog yönetimine ve Blog editörlerine fatura edersek sanırım adaletli davranmış olmayız.

Ve ancak şu tespiti de yapmamız gerekir.
Dünyada basılı gazete-dergi yayıncılığının etkisini kaybettiği ve blog yayınlarının bu boşluğu önemli oranda doldurmaya başladığı günümüzde Türkiye’mizin tek ve rakipsiz markası haline gelmiş olan Milliyet Blog’umuzun 26 Aralık 2018 tarihinden itibaren uygulamaya başladığı yayın politikasını gözden geçirerek bu tarihin öncesinden dahi daha etkili  şekilde yayın dünyasında varlığını hissettirmesi, Milliyet Blog yazarları, okurları, güzide kurumumuz Milliyet ve Türkiye’miz için önemli bir ihtiyaç olarak durmaktadır.

Ve de Adil Bozkurt haklı…

Kenan IŞIK
 

 
Toplam blog
: 432
: 2964
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

Mülkiye mezunuyum. Emekli müfettişim. Ankara'da yaşıyorum. S'oligarşi isimli kitabı yazdım. Kitap..