Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Haziran '10

 
Kategori
Blog
 

Blog Antolojisi!

Blog Antolojisi!
 

MB Antolojisi!


Milliyet Blog bünyesi içindeki yazılardan meydana getirilen bir antoloji kitabı (!) için çok teşekkür ederim. Rahmetli M.M da böyle bir hayali vardı; kendisiyle görüş ayrılıklarımız olsa bile bu önerisini ilk yazdığında kendisine destek vermiştim. Tabi sonraları çıkan polemik ve gelişen olaylar farklı boyutlara taşındı ve bu kitap basma olayı mümkün olmadı.

Hayırlı bir iş için gelen taleplere MB yazanları olarak olumlu yanıt verdik! Gerçekten güzel bir düşünceydi.

Kitap basımı zorlu bir süreçtir, bu aşamada bu işe kalkışan kişiye yardımcı olmak, zaman ayırmak elbette ki takdire değerdir. Kaldı ki maliyetin tamamını karşılayan bir kişi yanınızda bulunuyorsa. Her halde ona yardımcı olmamak doğru bir hareket sayılmaz!

Kitabın basım aşamasında karşılaşılan zorluklar için profesyonel danışmanlara akıl danışmak, belki amaç için gerekli ve hatta zorunlu olabilir. Sonuçta işin ucunda “hayırlı bir iş” var.

Şimdi, kitabın yapım aşamasında görülen zorluklar gerçekten aşılır mıydı, aşılmaz mıydı onun üzerine durmayacağım.

Oluşturulacak kitabın yazıları ve yazanları hazır olduğuna göre, yayınevleri kitap çıkaracaklara her türlü desteği sağladıklarına göre ; kitabın önsözünü yazdırmak veya kitaba isim bulmak için gerçekten bir danışmana gerek var mıydı?

Kitap bastırmak için yola çıkan, olmazsa olmaz diyen, kararlı bir duruş sergileyen birinin daha önceden yazılmış hikâyeleri kitabın içinde olmasına rağmen… kitabın önsöz’ünü kendisi neye yazmaz? Bütün mali yükümlülükleri üstlenmesine rağmen bastıracağı kitabın adını kendisi neden koymaz.

Diyelim ki bunlarda zayıf kaldı, doğrudur veya değildir; Kitap basmak için öneride bulunduğu ve yazı talep ettiği; MB camiasına Kitap ismi ve kapak tasarımı konusunda neden danışılmadı?

Lösemili hastalara yardım maksatlı kitap basım önerisi geldiğinde, MB üyelerine ihtiyaç duyulduğu gibi; yardım dernekleri işi yatınca; çıkarılacak kitabın yeni dizaynı için neden MB yazanlarına akıl danışılması uygun görülmedi?

MB camiasının bu yetkiyi birisine verdiğini ben duymadım, kaldı ki ödül olarak bu işi yapanın adı kitabın baş sayfasına yazılacaksa! Bu olay, kitaba hikâye gönderen herkesi ilgilendirir. Bunun adı “yardım” değil şark kurnazlığıdır!

Herkesten üçer adet yazı talep edildi ve bu yazıların MB içinde oy’a sunulması kitabın baskısıyla ne alakası vardı? Hangi öykülerin basılacağına kitap evi karar verecekse bu oy isteme işi beyhude bir iş değil miydi?

Kitap hepimizin deniyor ama ödülü hikâye başına dağıtılacağı söyleniyor. Nasıl oluyor anlamış değilim ;çoğu yazanın yüzlerce yazısı varken kitap ta, birer hikâyesi yayınlanırken, bazılarının 2-3-7 tane nasıl yayınlanabiliyor. Buna nasıl karar veriliyor, kim karar veriyordu?

Toplanan gelir bir hesapta toplanıp güzel bir org ile nakit veya çek olarak bir yardım kuruluşuna verilemez miydi?

Belki “BLOG ANTOLOJİSİ” adını benimseyebilirdik veya başka bir arkadaşımızın önerisini, oylama sonucu bir karara bağlayabilirdik bu daha mantıklı olmaz mıydı?

Halen, benim ve başkalarının da polemik içersinde olduğu bir kişinin adı olduğu bir kitabı, dostlarımıza tavsiye ederken veya evde kütüphanemize koyarken ne kadar zorlanacağımızı tahmin edebilir misiniz?

İnsanlar kendilerinin kırıldığını rahat rahat söylerken, kitapta yazısı olanlara tüm bunlar için “Ne düşünüyorsunuz” diye soruldu mu? Sizce tüm bunlar, hakikatten doğru kararlar mıydı?

Yine de ben, samimi olarak söylüyorum kitabın basımında maddi olarak katkıda bulunduğu için Hanımefendiyi kutluyorum! Hakkında zerre kadar kuşku duymuyorum. Yaptığı iş taktire layık bundan sonrası için eksiklerimizi gördüğümüz iyi bir deneyim olmuştur!

Hanımefendi yorum ve yazılarında şimdiye kadar ılımlı ve uyumlu davranarak seviyeyi korumuştur. Kendisini bu davranışından dolayı kutlarım. Ve onun şahsına hakaret etmeyi asla düşünemem.

Ancak; sevmediğim hakkında kuşku duyduğum birinin adının yazdığı kitabı kütüphaneme koyamam!

Bunu hak etmek için (ismi ve önsözü) yazmak yetmiyor! Bunu gönüllü yapacak bir sürü insan var aramızda! Şart koşmadan!

Bunun kendisine teklif edildiğini varsaysak bile, özel durumlardan dolayı kabul etmeme erdemliğini göstermesi gerekirdi. Buna kesinlikle hakkı yok.

 
Toplam blog
: 438
: 826
Kayıt tarihi
: 07.01.07
 
 

Milliyet Blog'a hangi vesile ile kayıt olduğumu doğrusu hatırlamıyorum!  Bende birçoğunuz gibi ya..