Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Eylül '08

 
Kategori
Ramazan
 

Blog dostuma cevaptır

Benim bilgisayarımdan mıdır, yoksa MB'tan mıdır; şu son günlerde yorumlar bir kaç gün gecikerek geliyor. Sanırım bu MSN yüklemesini daha doğru bir şekilde yeniden yapmalıyım..

Bu gerekçeden sonra, MB dostlarımdan Sayın "cdenizkent" sayfama bir soru bırakmış; benim soruyu görmem bir kaç gün sonra oldu.. Soru şu: Bu yıl Ramazan'ın kaçıncısını yaşıyoruz. İlk Ramzan orucunun tutulması ve Bayramının kutlanması hangi tarihte oldu..?

Konuya ilişkin en yetkin kaynaklardan biri, Merhum Asım Köksal Hoca'nın İslam Tarihi adlı eseridir. 12 ciltlik bu büyük eser, ilk ve klasik kaynaklara inerek, Mekke devrinden Peygamberimizin vefatına kadar bütün hadiseleri ayrıntılı olarak verir.

İşte bu kaynağa göre, "Ramazan orucu, Peygamberimizin Medine'ye hicretinin on sekizinci ayının başlarında, Kıblenin Kabe tarafına çevrilişinden sonra, Şaban ayında farz kılınmıştır.."(2.cilt, s.63, İst.1981 )

Buna göre, Peygamberimiz Medineye hicret ettikten bir buçuk yıl sonra Ramazan orucunu farz kılan şu ayetler nazil olmuş: " Ey iman edenler, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de, takvaya eresiniz, nefsinize hakim olasınız diye, oruç, farz kılındı." (Bakara, 183..devamı)

1 Eylül 2008 Miladi takvimi itibariyle, Hicri takvim Ramazan 1429'u göstermektedir. Demek ki, Hicretin 1429. yılındayız. Ramazan orucunun farz kılınışı, Hicretten 18 ay sonra olduğuna göre, bu yıl Ramazanın 1427.sini idrak etmiş oluyoruz.. Tarih ve takvim konusunun uzmanı değilim, benimkisi kabaca bir hesaplama.. Ramazan orucunun 1427.si yaşandığına göre, önümüzdeki Ramazan Bayramı için de aynı tarih ve sayı geçerli oluyor. Yani 1427. Ramazan Bayramı yaşamış olacak Dünya..!

Elbette, asıl zaman, Dünya zamanı içindeki bizim kendi zamanımızdır. Yani kendi ömrümüzdür. Benim 52. Ramazanım oluyor bu Ramazan.. Daha kaç Ramazan olacağını da yalnız va ancak Yaratan bilir. Bizim geleneğimizde Ramazanların böyle bir tarih başlangıcı olarak kabul edilmesi anlayışı da vardır; Zekat için Ramazan esas alınır, örneğin.. Ölenler için, bu son Ramazanıydı gibi ifadeler kullanılır.

Sevgili dostumuz "cdenizkent" in bir sorusundan konu nerelere geldi. Bugün dünyada 1427 nci Ramzanın birinci günü.. Bir kaç saat sonra ilk iftarımızı yapacağız inşallah.. Geçen yıldan kimler eksik, şöyle bir çevremize bakılanım isterseniz.. Ve seneye kimler eksilecek..! Hayırlı iftarlar...

 
Toplam blog
: 1645
: 822
Kayıt tarihi
: 19.01.08
 
 

Edebiyat, kamu yönetimi ve gazetecilik tahsili... 27 yıllık eğitimcilik hayatından sonra emeklili..