Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Nisan '07

 
Kategori
Blog
 

Blog'un kimliği

Blog'un kimliği
 

Miliyet Blog’ da yazmaya başlayalı yaklaşık altı ay olacak. Yazmanın verdiği zevkin dışında Milliyet Blog beni kendine bağladı sanki, öyle içten, öyle samimi yazılarıyla buluştuğum arkadaşlar var ki; çoğaldıkça yazılarını her gün okuyamadığım, ulaşamadığım arkadaşlar…

Yorumlarıyla yazımı renklendiren, mesajlarıyla beni duygulandıran Milliyet Blog üyeleri bu gün size “Blog” kelimesinin nereden geldiğini, anlamı nedir, nasıl oluşur gibi sorulara cevap vererek açıklayacağım.

Blog, teknik bilgi gerektirmeden, kendi istedikleri şeyleri, kendi istedikleri şekilde yazan insanların oluşturdukları, günlüğe benzeyen web siteleridir.

İngilizcedeki "web" ve "log" kelimelerinin birleşmesinden oluşan weblog kavramının zamanla yaygınlaşmış adıdır.

Blog, genellikle güncelden eskiye doğru sıralanmış yazı ve yorumların yayınlandığı, web tabanlı bir yayını belirtir. Çoğunlukla her gönderinin sonunda yazarın adı ve gönderi zamanı belirtilir. Yayıncının seçimine göre okuyucular yazılara yorum yapılabilir. Yorumlar, blog kültürünün çok önemli bir dinamiğidir; bu sayede yazar ve okuyucular arasında iletişim sağlanır.

Blogların içeriği geleneksel internet içeriğinden farklılık gösterdiği için sadece bloglar için kurulmuş özel indeksleme mekanizmaları ve arama motorları bulunmaktadır.

Tarihçesine gelince; Blogların kullanımı 1999 yılında Blogger'ın bu hizmeti vermeye başlaması ve kısa süre sonra bunu ücretsiz hale getirmesi ile yaygınlaşmıştır.

Blog türleri ise; Kişisel, Temasal, Topluluk ve Şirket bloglarıdır.

Kişisel Blog: Bu tür bloglar çok fazla deneyimi olmayan kişilerin bile kullanabileceği ve sayfalarını düzenleyebileceği yapıdadır ve daha çok günlük olarak kullanılırlar. Kişilerin günlük yaşamda yaşadıkları olayları, karşılaştıkları durumları okurlarıyla paylaşmasını sağlar. Bloglarda en fazla rastlanan türdür.

Temasal Blog: Sadece belirli bir alanda yazılan gönderilerin yer aldığı, belirli bir konuda uzman kişilerin yazdığı ve düzenlediği bloglardır. Politika, pazarlama, yemek, internet, ekonomi, tasarım, fotoğraf, programlama dilleri ve benzeri konularda odaklanmış bloglar bulunmaktadır.

Topluluk Blogu: Üyelik sistemine sahip olan ve bu üyelerin yazdıkları gönderilerden meydana gelen bloglardır.

Şirket Blogları: Şirketlerin kendileri ile ilgili haber ve duyurularını daha samimi bir şekilde halka açtıkları bloglar dünyada ve iş hayatında giderek önem kazanmaktadır.

Türkçe Bloglar ise; Ülkemizde 2005 yılından sonra fark edilmeye başlanmıştır. Milliyet Blog ise 2006 yılında yayına başlamıştır. Benim Milliyet Blogla tanışmam 2006 Ekim ayı olmuştur. Aslında daha önceleri de pasif okuyucuydum. Üyeliğim yoktu ama zaman zaman ilgimi çeken yazıları okurdum.

14 Kasım 2006 yılında Blogss.Net ücretsiz blog hizmeti vermek, ve blog hizmetinden yararlanan üyelerin kendi alan adlarını blogları ile birleştirip kendi web sitelerini oluşturmalarını sağlamak üzere açılmıştır.

13 Şubat 2007 tarihinde Bloggum blog servisi açılmıştır. Youtube ve google videolarını editörden arama yaparak ekleme kolaylığı, resim organizasyon kolaylığı, bir blogu birkaç kişi yürütebilme, bir kişi istediği kadar blog oluşturabilme, sadece arkadaşlarının görebileceği özel bloglar oluşturabilme özelliklerine sahiptir ve tamamen ücretsizdir. (Adresi verdim diye ekip gitmeyin bakalım:))

İşte gelişim aşaması böyle, ben fazla detaya inmedim, isteyen arkadaşlar ufak çaplı bir araştırma yapabilirler. Milliyet Blog' da buluşmak, lezzetli yazılar okumak, bilmediğimi bilmek, bildiklerimi söylemek bana yetiyor. Burada isimlerini tek tek sayma imkanım yok ama siz de takdir edersiniz ki adı unutulmayacak yazar arkadaşlar var. İsim saymakla yazımı renklendirmek, o kişileri bir kez daha onurlandırmak güzel olurdu mutlaka, ama adı yazılmayan arada kaynayan arkadaşlar da olduğunda gönül koyabileceklerini biliyorum, kimseyi kırmamak adına bir tek yazınız bile yazılmış olsa elinize, emeğinize sağlık diyorum.

Not:İçeriğin bir kısmı "http://tr.wikipedia.org/wiki/Blog" dan alınmıştır.

 
Toplam blog
: 82
: 1963
Kayıt tarihi
: 13.10.06
 
 

Müzik ve amatör fotoğrafçılıkla ilgileniyorum. Yazma isteği içimde vardı. Mutlaka bir gün düşünce..