- Kategori
- Blog
- Okunma Sayısı
- 583
Blog yazısının okunmasında 'Başlık'ın önemi

26 Nisan 2011 tarihinden bu yana Milliyet Blog'da yazıyorum. Şu ana kadar çeşitli konularda 359 blog yazısı yazdım. Bu arada sadece belli konuya bağlı olan bir blogum daha var. Şu ana kadar blog yazılarımın okunması konusunda tesbit ettiğim bir gerçeği siz okurlarımla paylaşmak istedim. Umuyorum ki bu deneyimimle yeni blog yazmaya başlamış arkadaşlarıma bir ışık tutarım.
Öncelikle dün başıma gelen bir olayı anlatayım. Çeşitli konularda yazıyorum dedim. Daha önce yazdığım 358 blog yazımda ortalama 345 okuma sayısına ulaşmıştım. Şimdi diyeceksiniz ki 'Nedir bu sayılar. Biz iyi yazmak için yazıyoruz.'Ama ne kadar iyi yazarsanız yazın eğer okunmazsanız bu iyi yazılarınızın hiç bir önemi yok. Önemli olan iyi yazılarınızla mümkün olduğu kadar okuyucuya ulaşmak. Düne kadar yazdığım çeşitli konulardaki yazılarım bazen 100 okumanın bile altında kaldı. Yazarken araştırmalar yaptım, güncel fakat kimsenin yazmadığı ilginç konuları yakalamaya çalıştım. Gene de belli bir sayının üstüne çıkamadım. Hatta 30000 lerde okunma sayısı olan yazarlara gıpta ile baktığım da oldu. Bu arada blog yazıma eklediğim resmin de okunma oranında çok önemli olduğunu fark ettim.
Bu arada bir şey daha fark ettim. Eğer yazınız televizyon veya sanat dünyasından tanınmış isimleri konu alıyorsa okunma oranınız da artıyor.
Bugüne kadar yazdığım yazılar içinde en yüksek okunma oranını tutturan yazım 'Ayinesi İştir Kişinin Lafa Bakılmaz, Kişinin Görünür Rütbe-i Aklı Eserinde' oldu.Bu yazım yavaş yavaş 7250 okunma sayısına ulaştı. Gene de çok yüksek bir sayı değil. Dün yazdığım bir yazım birden bire daha önce yazdıklarımı geçip 24 saat geçmeden 6700 okunma sayısına ulaştı. Bu okunma sayısına ulaşmasında yazının başlığının çok önemi olduğuna inanıyorum. 'Nejat İşler, Ölmek İçin Daha Çok Gençsin' Başlıklı bu yazımda sorunlarından kaçmak için alkole sığınan kişilere seslenmek istedim. Sorunlarımızdan sadece güçlü olarak çıkabileceğimizi vurguladığım bu yazımın kısa sürede bu okunma oranına ulaşmasında sanırım Başlığının çok önemi var.
Anlayacağınız blog yazılarının çok okunmasında seçilen konu, resim gibi etkenlerin yanısıra hatta daha da önemli 'Yazının Başlığı ' büyük rol oynuyor. Seçilen çarpıcı başlıklar okunma sayısını arttırıyor.
Bu ufak deneyimimle yeni başlayan yazarlarımıza bir ışık tutmuşumdur umarım. Bu arada belirteyim dün 345 olan ortalama okunma sayım bugün 365 oldu.
Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

İsabetli bir tesbit yapmissiniz. Baslik ilgi cekmiyorsa okunmuyor .cok okumali yazilara diyorum.saygilar
Mavianne 06.10.2013 9:12- Cevap :
- Sayın yazarım. iyi dilekleriniz içim çok teşekkürler. Ben de size bol okunmalar diliyorum. Saygılarımla 06.10.2013 13:25
Sevgili Kardeşim, haklısınız. Blog yazıları konusundaki bu yazınız çok yararlı, sağ olunuz sayenizde bilgilendim.Selam ve sevgilerimle öptüm sizi.NAHİDE ÇELEBİ
NAHİDE ÇELEBİ 06.10.2013 8:11- Cevap :
- Sevgili Nahide Hanım. yorumunuz için çok teşekkür ederim. Sevgi ve selamlar 06.10.2013 13:25
Bizler de bazen sizin gibi yazılarımızın okunmadığından şikayet ediyoruz. Duygusal bir şey bu yaptığımız. Üstelik doğru da değil. Siz iyi ve güzel bir şey yazdıysanız bırakın okumasınlar.5 yıldır 900 e yakın yazımda sizin dediğiniz konularda hiç yazım yok.434 okuma sayısı bana göre iyi.
Kerim Korkut 05.10.2013 9:38- Cevap :
- Sayın yazar, yorumunuz için teşekkür ederim. Ben de yazılarımda bilgilendirici, daha önce değinilmemiş konulara yer vermeye gayret ediyorum. Yazılarınızda başarılar, saygılar 05.10.2013 12:24
sanirim iyi noktayi isaret etmissiniz; Tik sayisi icin mi yazmak istiyorsunuz? Yazmak icin mi?
Newyorker 04.10.2013 19:29- Cevap :
- Önecelikle yazmak , iyi yazmak için yazıyoruz. Ama yazdıklarımızın okunması ve daha çok kişiye de ulaşmak amacımız sanırım.Tık sayısı da bu yüzden önem kazanıyor galiba. Yorumunuz için teşekkür ederim. Saygılarımla 04.10.2013 21:19