Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ağustos '09

 
Kategori
Kent Yaşamı
 

Çarşıdan İnebolu Terminali’ne yürürken (1): Yeni terminal hataydı

Çarşıdan İnebolu Terminali’ne yürürken (1): Yeni terminal hataydı
 

Fotoğraf: Aydın Tiryaki (1-8-2009, İnebolu)


Bugün bir yolcumuz gelecekti, onu karşılamak için İnebolu Otobüs Terminali’ne doğru yürüdük. Yürürken gözlemlerimi yazmaya karar verdim, hataları, eksikleri…

Geçen yaz İnebolu’da yeni otobüs terminali açılırken bu terminale karşı olduğumu yazmıştım (1).

O günlerde İnebolu terminalinin taşınması için iki gerekçe söyleniyordu:

1. Terminalin yeri dar geliyor, binası çok eski.
2. Otobüs ve minibüsler şehiriçi trafiğe yük getiriyor.

Terminalin taşınması için bu iki gerekçe yeterliydi ama bu gerekçelerin tam doğru olduğuna, yeni terminale karar verenlerin bile inandıklarını hiç sanmıyorum.

Birincisi eski terminalin yeri dar değildi, o yerin yarısı bile İnebolu Terminali için yeterli olurdu. Sorun yerde değil kullanımdaydı. Akşam 19’da kalkacak otobüs sabah saatinde gelip, belki de bir akşam önceden terminalin içinde bekleyince elbette sorun olurdu. Yarım saatte bir Kastamonu’ya yalnızca bir minibüs kalkarken orada 3-5 minibüs beklerse yerin dar geleceğini herkes bilir. Bunu düzeltmek yerine uzağa yeni terminal yapmak hem israf hem de hataydı.

İnebolu’ya günde gelen tüm otobüs ve minibüslerin sayısı kaç olabilir ki, bunlar İnebolu trafiğine girseler ne farkeder, girmeseler ne farkeder…

Sonuç olarak, 2008 yılında İnebolu Terminali’ni yapan siyasi irade 2009 Mart ayında seçimleri yitirdi. Bu yenilginin altında birçok neden olabilir ama bu nedenlerin önemlilerinden birinin terminalin uzağa alınması olduğunu düşünüyorum. Bu düşünce seçimden sonra oluşmuş değildir, seçimden önceki günlerde de İnebolu seçimlerini konuşurken bu görüşümü paylaşmıştım: “Terminali eski yerine taşımaya söz veren aday seçimi kazanır” demiştim.

Küçük bir yerde çarşıdan uzak bir terminal olmaz. İnebolu Otobüs Terminali için önerdiğim en doğru çözümü yineliyorum (1).

1. Terminal binası eski yerine yapılsın. Şirketlere ayrı yazıhaneler vermeye gerek olmadığı için normal büyüklükteki bir bina şirket bankolarını, bekleme salonu ve diğer sosyal gereksinimleri sağlayabilir.
2. Şu andaki terminal alanı başta insan ve yük taşımacılığı sektöründe çalışanlar için sosyal tesis olarak kullanılabilir. Çevresindeki boş alanlar da otobüsler ve minibüsler için park alanı olarak çok uygun olur.

Bu çözüm önerisi İneboluluların tartışmasına açılmalıdır. Belki de ben yanılıyorumdur, İnebolulular yeni terminalin yerini sevmişlerdir.

Ya sevmemişlerse…

(1) Küçük şehirlerde büyük şehir özentisi 2: İnebolu terminali (05.06.2008):
http://blog.milliyet.com.tr/blog.aspx?BlogNo=113047

İnebolu, 2 Ağustos 2009

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..