Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Eylül '07

 
Kategori
Haber
 

Kamusal alanda türbanı tek başına serbest bırakamazsınız, ardından kara çarşaf ve peçe de gelir.

Kamusal alanda türbanı tek başına serbest bırakamazsınız, ardından kara çarşaf ve peçe de gelir.
 

Şimdi kara kara düşünmeye başladılar, üniversitelerde türbanı serbest bırakmak için nasıl bir yasal düzenleme yapmaları gerektiğini çözemiyorlar. Çünkü istedikleri tam bir serbestlik değil: Türban serbest olsun ama kara çarşaf, peçe, cübbe yasak olsun. Aslında kara çarşafı, peçeyi ve cübbeyi serbest bırakmak isterler ama o kadarını yapmaya cesaret edemiyorlar. Demek herkesin bir sınırı var. Şu andaki kural “kamusal alanla doğrudan ilintili olanlar bu alanda başlarını kapatamazlar” diyor. Onların yapmak istediği “kamusal alanla doğrudan ilintili olanlar en fazla türbanla kapanabilirler, daha fazla kapanamazlar” şeklinde bir düzenleme... Bu kuralı böyle açık şekilde yazamayacakları için uygun cümleler bulmaları gerekiyor. Şu anda onları kara kara düşündüren bu zorlu arayış.

Ne Anayasa’ya ne de bu konuyla ilgili yasalara istedikleri durumu ifade edecek cümleler bulup koymaları olanaksızdır. Bu cümleler nasıl yazılırsa yazılsın başın her türlü kapanmasına olanak sağlayacaktır. Eğer Anayasa veya diğer yasalarla türbanı serbest bırakmaya yönelik bir düzenleme yaparlarsa, yalnızca türban serbest bırakılamaz, hemen ardından kara çarşaf, peçe ve cübbe de serbest olur. Bunları giymeye kalkacakların yasal güvenceleri oluşmuş olur.

Kamusal alan içinde bir sınır konulacaksa bu sınır kapanma ile kapanmama arasında olur. Kamusal alan içinde az kapanma ile çok kapanma arasında bir sınır koymaya kalkarlarsa hiç kimse o az ile çok arasındaki tanım farkını belirleyemez. Bu belirsizlik KAOS yaratır.

Bu sorunun sorumlusu bellidir: Önce toplumun bir kesimini bu yöne yönlendirip, onlarda bazı beklentiler oluşturup, sonra bu beklentiler üzerine siyaset yapıp, olmayacak sözler vererek oy alıp iktidar olanlar sorumludur. Dini siyasete için kullananlar sorumludur. Dini oy almak için kullanmak KAOS yaratır.

Çözüm bellidir. Kamusal alanda şu andaki düzenlemenin aynen devam etmesinden başka yol yoktur.

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..