Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Şubat '07

 
Kategori
Blog
 

Blogculuk 5

Öncelikle birkaç gündür izlediğim sayıları bir aktarayım (daha önceki örneklemeler de benzerdi):

07.02.07 için saat 19: 30 itibarıyla geçerlidir:

Bir günde:

“31.824 kez blog okundu.

7.074 adet blog okundu.

112 adet blog yazıldı.”

Bu verilere bir bakalım:

Öncelikle okunan blog sayısı, yazılan blog sayısının epeyi katı durumda; yani okunan eski yazılar, yeni yazılardan katlarca çok. Bu konuda yakınan yazarlara belirtilir.

Ara nağme: Kendi hesabıma, 6 ay önce yazdığım bir metnin bugün 1 okur tarafından bile okunmasını, gelecekbilim açısından çok işlevsel bulurum. Bu proje gelecekte tasfiye edilecekse bile, şimdilik daha 5 yıl orada duruyor olacak. Ben de, ana arzum olan, geleceğe seslenme işlevimi yerine getiriyor olacağım. Bu sonuç beni şaşırttı açıkçası. Şerh: Okunmak, anlaşılmak demek değildir tabii ki.

1.100 küsur yazarın 1 günde 110 küsur metin yazması ise, bir yazarın ortalama 10 günde bir yazıyor olduğu anlamına gelir. Ayrıca, yazar başına düşen metin sayısı bir türlü 10’dan 20’ye çıkamadığı için, yazarlarımızın çok metinden değil de, az metinden yakınması gerektiği sonucunu imler. Ya da başka bir deyişle: Yılda 35 yazıyla yazar olunmaz.

İlk hiperaktif 10 yazarın günde 1 metinden çok yazıyor olması, tuhaf bir biçimde sonucu pek etkilemiyor. Metinlerinin de, yavaş yavaş birbirine benzemeye başlaması da, yazının ironisi diyelim. (Bendeniz, herhalde 9.’culukla 11.’lik arasında asansör takım olmuş olmalıyım.)

Sayfası görüntülenmeyle, metinlerinin toplam okur sayısı arasındaki oranın 1/3 ila 1/5 arasında olması, Milliyet blogun ‘chat’ veya muhabbet sayfalarıyla karıştırıldığının bir göstergesi olsa gerek. Oradaki 3-5 paragrafla kimi nasıl beğeneceklerse…

Yazar sayısının 1.000’i geçmesi, 100 civarındaykenden daha değişik bir panorama yarattı: Bu 1.000 kişi demografik açıdan, asıl internet kullanıcısı 1 milyon kişiyi, aslına yakın biçimde resmettiğinden dolayı, sayısal çokluk bizi daha önceki e grup dağılımına geri taşımakta: İnterneti bilgi kaynağı olarak görenler çok azınlıkta kalıyor (burada güncel haberler kastedilmiyor).

Ortada moda bir değişiklik rüzgarı var: Aynı rüzgarı yiyip, yokuş aşağı uçan da var, yokuş yukarı uçan da (zaten bu yelkencilikte de mümkündür, bilenler bilir)… Demek ki moda rüzgarı durunca, yazarlar da duracak.

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..