Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ekim '09

 
Kategori
Öykü
 

Blogda cinayet...(Sekizinci bölüm)

Blogda cinayet...(Sekizinci bölüm)
 

www.haberyenice.net/resim/cinayet.jpg


Birinci bölüm için "tıklayın"

Bir önceki bölüm için "tıklayın"

- Komiserim merkezden bize bir uzman göndermişler.

- Hangi konuda?

- Tarikatlar konusunda...

- Tamam gelsin..

******

- İyi günler komiserim. Ben araştırma görevlisi olarak size yardım için gönderildim. Adım Gül.

- Buyrun Gül hanım..

- Sizin şu sorguda bulunan cinayet zanlısı hangi tarikata bağlıymış.

- Aslında çok çelişkili ifadeler veriyor. Doğrusunu isterseniz tarikatlar hakkında fazla bir bilgim yok. Bizi aydınlatırsanız sevinirim.

-

- O zaman baştan başlayayım. Tarikatları şöyle tanımlayabiliyoruz. "Aynı dinin içersinde bir takım yorum ve uygulama farklılıklarına dayanan, bazı ilkelerle birbirinden ayrılan Allah'a ulaşma ve onu tanıma yollarından biridir." Ülkemizde bilinen tarikatlar Kadirilik, Nur tarikatı, Hüseynilik, Rufailik, Nakşibendi tarikatı, Bektaşilik, Mevlevilik, Şazelilik, Halvletlik, Celvetitilik,Galibilik...Diğer dinlerde de birçok tarikata rastlıyoruz. Ama İslamiyette bu tarikatlar tasavvuf döneminde başlamış ve Allah Sevgisinin ön plana çıktığı öğeler işlenmiştir.

- Ama sonra işi soygunculuğa varan tarikatlar çıktı. Değil mi?

- Haklısınız. Tarikat adı altında saf insanlarımız sömürüldü ve hala da sömürülmeye devam ediyor.

- Herkes tarafından bilinmeyen tarikatlar da vardır herhalde?

- Var tabii ki. Örneğin,İstanbul, Düzce, Ankara'da faaliyet gösteren Kadiri Muhammediye, Kütahya'da Halveti tarikatının Şabaniye kolu, Ankara, Van, Şanlıurfa, İstanbulda Hizb-ut tahrir, Ankara, Antalya'da galibiler, Erzurumda nurcu kırkıncı hoca gurubu, Trabzon'da icmalciler, İstanbul, Bursa da cerrahiler, İstanbu, Ankara, Çorum, Bolu'da Uşşakiler... Böyle devam ediyor.

- En yaygınları hangileri?

- Türkiye'nin en yaygın iki tarikatı, ancak bunlar tarikat kelimesini kabul etmiyorlar. Kendilerine cemaat diyorlar ki bunlar, Gülen cemaati ve nurcular ile Süleymancılar..

- Bunların içinde de en etkilisi Gülen cemaati galiba.

- Evet.Türkiye'nin tarikat ve cemaat haritasında nurcular ağırlıklı yer işgal ediyor. tarikatın en ünlü ismi Fethullah gülen’in etkinlik alanı Türkiye'nin tüm illerini kuşatıp, tarikat okulları kanalıyla Afrika’dan Uzakdoğu’ya uzanıyor. 1941 doğumlu gülen, 1970’lerden itibaren nur hareketi içinde gözyaşı eşliğindeki vaazlarıyla kendi yolunu çizdi .Akyazılılar ve Türkiye Öğretmen vakfı gibi kuruluşlarla başlayan örgütlenmesi bugün büyük bir ekonomik ve siyasi güce dönüşmüş durumda.Cemaatin medyadan eğitime, finansa, sağlık sektörüne kadar pek çok alanda yatırımı bulunuyor. Gülen uzun süredir ABD' de yaşaması, olası vefatı sonrasında bu büyük ekonomik gücün nasıl paylaşılacağı belli değil. Nur cemaatinin içinde adı sık geçen diğer gruplar şunlar: liderliğini Mehmet Kutlular’ın yaptığı Yeni Asyacılar (İstanbul), liderleri İzzet yıldırım, hizbullah tarafından kaçırılıp öldürülen med-zehra vakfı çevresi (doğu-güneydoğu anadolu), Müslüm Gündüz liderliğindeki Aczmendiler (elazığ-İstanbul), yeni nesilciler, yazıcılardan oluşuyor.

- Şimdiye kadar bu tarikatlardan suça karışan olmadı. Sadece geçtiğimiz günlerde İsmailağa cemaatinin önde gelen ilim adamlarından biri öldürülmüştü. Ama cemaat bu olayda kendilerinin öne çıkarılmasına büyük tepki göstermişti. Yine de bu cemaat veya tarikatlardan kendini bilmez kişiler cinayet işleyebilirler. Tabii bunu cemaata mal etmemek gerek ama yine de incelemekte yarar var.

- Haklısınız komiserim. Bu arada bir şey daha eklemek istiyorum. Bu tarikatların başındaki kimseler çok varlıklı. Hatırlar mısınız? 11 Ocak 1997 de Erbakan'ın Başbakan olduğu dönemde tarikat liderlerine Başbakanlık konutunda iftar yemeği vermişti. Hepsi son model Mercedeslerle gelmişti o yemeğe.

- Evet bu olay kamuoyunda çok tepki almıştı. Hatta Refah partisinin kapatılması için açılan davada da bu olayın adı geçmişti.

- Bu Nurcudumrul adlı kişiyle bir de ben görüşsem.

- Tabii, sizi görüştürsünler. Bu arada cinayet saatinde tanıkları olduğunu söylüyordu. Rıfat'ı oraya gönderdim. Bakalım tanıklar inandırıcı mı konuşmuşlar.

- Tamam komiserim, sonra tekrar görüşürüz.

- Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler Gül hanım.

- Rica ederim. Görevimiz.

******

- Gel Rıfat...

- Komiserim adam tahmin ettiğimiz gibi nurcu tarikatina mensupmuş. Zaten o Nurcudumrul nickini de bağlı bulunduğu tarikattan esinlenmiş. Kendi görüşlerine ters olan düşüncelere tepki gösteriyorlar ama İhsan Wober cinayeti sırasında dediği gibi o toplulukta bir konuşma yaptığına dair tanıklar var. Değişik adreslerde 8 kişiyle konuştum. Hepsi de adamı doğruluyor.

- Bu durumda öbür cinayetler için de adamı suçlayamayız. Çünkü o üç kişide aynı silahla öldürülmüştü.

- Haklısınız komiserim. Ama tehdit suçundan savcılığa sevk edeceğiz her halukarda.

- Büyük olasılıkla savcılık takipsizlik emri verecektir. Mahkemeye bile çıkarmazlar.

- Evet geçmişte buna benzer olaylara bakarsak dediğiniz doğru.

******

- Girebilir miyim komiserim?

- Buyrun.

- Ben Rıfat beyle tanışmıştım. Blog yazılan siteden editör Murat.

- Gel Murat, Rıfat söyledi kendisine çok yardımcı olmuşsun.

- Yeni birşeyler var mı?

- Benim bloke ettiğim tehditlere göz attım da. Birkaç isim daha getirdim.

- Tamam bakalım onlara da..

******

- Çok ilginç

- Ne oldu Mehmet Ali?

- Bana yorum yazan Nilgün Aslan isimli blogger bana bir mesaj göndermiş

- Ne diyor mesajında?

- Evimin ne tarafta olduğunu soruyor?

Devamı için "tıklayın"

 
Toplam blog
: 974
: 3444
Kayıt tarihi
: 16.01.07
 
 

2017 Basın özgürlük endeksine göre 180 ülkeden 155. sırada olan ülkemizde yemek tarifleri  ve tel..