Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Aralık '12

 
Kategori
Blog
 

Bloglarda tartışılan Tükçe imlâ kuralları üzerine açıklamalar...(1)

Bloglarda tartışılan Tükçe imlâ kuralları üzerine açıklamalar...(1)
 

Şapkanın altında:)) Net'ten alıntı...


Son yıllarda artan yazma heveslileri yüzünden Türkçenin kullanımında birçok hataların yapıldığı âşikârdır.

Otuz yıllık yazma serüveninde, binlerce yazıya imza atmış olan bendenizin, farkına varmadan, zaman zaman yapmış olduğum hataları sonradan farkettiğimde, düzeltmeye çalıştığım çok olmuştur.

' Beşer, şaşar.' ; ancak Türkçemizi,her zaman  güzel ve doğru yazmak; İstanbul Ağzı'na uygun biçimde konuşmak gerekir.

Dil, canlı bir varlık gibidir...Günlük yaşamda söylenilegelen bazı sözcüklerin yazıya geçtiğinde, küçük farklarla yazılması gerektiği bilinmelidir.

Milliyet Blog'da da bu tür tartışmalar başladığında, bilgilendirmek amacıyla,işin ehillerinden aldığımız ve ciddi kaynaklara dayanan bilgileri burada yazma ihtiyacı hissediyorum.yazımkurallarını bir başka blogda açıklayacağım.

İmlâ konusuna bir göz atalım...

......

Türkçemizin günlük yaşamda Batı dillerinden Türkçe´ye giren kelimelerde,' şapka işâreti 'kullanılmayacak .!...

....

Türk Dil Kurumu İmla Kılavuzu Çalışma Grubu, "şapka işareti" olarak bilinen düzeltme işaretinin, batı kaynaklı kelimelerde kullanılmamasın ı kararlaştırdı. TDK´nın 2005 yılında yayınlanacak İmla Kılavuzunda "Plaket, lahana, flama, plaj, klarnet, plastik, klavye ve plan" gibi kelimeler şapka işareti olmaksızın yer alacak.

Düzeltme işareti, Arapça ve Farsça´dan Türkçe´ye giren kelimelerde ise kullanılmaya devam edecek.

Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Şükrü Haluk Akalın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "şapka" olarak tanınan düzeltme işaretinin bilinenin aksine hiçbir zaman Türkçe´den tamamen kaldırılmadığın ı söyledi.

Düzeltme işaretinin, yazılışları harf olarak aynı, okunuşları ve anlamları farklı olan sözlerde mutlaka kullanılması gerektiğini vurgulayan Akalın, "varis, adet, alem, hal, aşık" gibi kelimelerin buna örnek olduğunu söyledi.

Arapça ve Farsça sözcüklerde "k,g,l"den sonra gelen ince (a) ve ince (u)´nun üzerine mutlaka düzeltme işareti konulması gerektiğini anlatan Akalın, kelimelerde hem inceltme hem de uzatma işlevi gören düzeltme işaretinin bu tür kelimelerde kullanılmaya devam edeceğini belirtti. Akalın, 100 bin kelimelik Türkçe söz varlığında inceltme işaretiyle yazılması gereken kelime sayısının yaklaşık 250 olduğunu söyledi.

Akalın, son günlerde gazetelerin bu işaretin kullanılmasına özen gösterdiğini gözlemledikleri ni ifade ederek, bunun sevindirici bir gelişme olduğunu söyledi.


"İmla Kılavuzu Çalışma Grubu, batı kaynaklı kelimelerde toplumca benimsenmeyen ve özgün biçimlerinde de bulunmayan bu işaretin, 2005 yılında yayınlanacak kılavuzda kullanılmamasın a karar verdi. Buna karşılık bu sözcüklerde şapkasız yazılan bu harfler, yine ince olarak okunacak. Buna göre, batı kaynaklı kelimelerde ince (l)den sonra gelen (o) ve (a) harflerinin üzerine bundan sonra düzeltme işareti konulmayacak. Örneğin, lokanta, lokomotif, lokal, plan, plastik, plaket, plaj, flama, klarnet, lahana gibi kelimeler 2005 yılında çıkarılacak kılavuzda düzeltme işareti konulmaksızın yer alacak. Zaten bu kelimelerin özgün biçimlerinde de bu işaretler yer almıyordu."

Akalın, ayrıca 2005 yılında yayınlanacak imla kılavuzunda "hastahane, postahane, eczahane ve pastahane" gibi kelimelerin de günlük kullanımdaki haliyle "eczane, postane, pastane, hastane" şeklinde yer alacağını söyledi. TDK Başkanı Şükrü Haluk Akalın, buna karşılık dershane, boyahane, muayenehane gibi kelimelerde ise değişiklik yapılmayacağını ve bu kelimelerin kılavuzda aynen yer alacağını bildirdi.'

......


' Hala burada mısın ?..'  Şapkanın görevi burada çok önemli.  'Babasının kız kardeşi mi kasdedilmektedir ?..Yoksa -henüz- anlamı mı belli değil.

Bu konuda, karısının da   kârı var !..

Yâr için kendini yârdan attı !..   gibi yüzlerce  örnek verebiliriz.

........

*** TRT'de yapmış olduğum,  'Sanat, Dil ve Kültür'  Konulu  CANLI YAYIN'larımı, aşağıdaki linkllerden izleyebilirsiniz.

 

Saygılarımla...

..........

http://www.dailymotion.com/video/xhs3dw_mesut-selek-trt-1-bolum_creation

http://www.dailymotion.com/video/xhs4yi_mesut-selek-trt-2-bolum_creation

http://www.dailymotion.com/video/xhs42c_mesut-selek-trt-3-bolum_creation

 

 

 

 
Toplam blog
: 1521
: 1639
Kayıt tarihi
: 23.06.07
 
 

İnsan yontmakla geçti ömr-ü baharı... Güzel ve canlı heykeller yaptı... Kimisinin içi çabuk boşal..