Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Ekim '08

 
Kategori
İnternet
 

Blogspot yasaklandı, sıradaki?

Blogspot yasaklandı, sıradaki?
 

Blogspot yasaklandı, tesettürler Türkiye!


Blog, İngilizce’de web (ağ) ve log (günlük) kelimelerinin birleşmesinden üretilmiş bir kısaltma, weblog demek zor geldiği için blog deniyor kısaca. Dijital günlük demekte sakınca yok.

Ama daha önemlisi var; blog internetin kendi içinde bir devrim olarak görülüyor. Neden mi?

İnternetin ilk zamanlarında büyük büyük şirketler, içeriği sağlardı. Sonra web 2.0 denilen dönem başladı. Web 2.0 teknoloji tarafında ajax gibi interaktif web uygulamalarına imkan tanıyan teknolojiler sayesinde gerçekleşti ama daha önemlisi bir zihniyet değişimiydi.

<ı>Artık "her şeyi bilen" büyük içerikçiler yerine, kullanıcılar kendi ilgilerini ve bilgilerini paylaşmaya çağrılıyordu. Site ziyaretçisi olmaktan, site oluşturucusu olmaya bir çağrıydı bu.

Blog işte bu dönemin en yaygın kullanım aracıydı; teknolojik olarak bir şey bilmenize ihtiyaç kalmadan, bir iki adımda kendi sayfanızı oluşturabiliyor ve alternatif haber kaynağı olabiliyordunuz.

Kullanıcılara bu imkanı veren blog sitelerinin başlıcası olan blogger, 2003 yılında Google tarafından satın alındı ve blogspot.com adıyla hizmete başladı.

Ve 2008 senesinin Ekim ayında Türkiye'de yasaklandı. Sitelerde bir çok örnek haber var konuyla ilgili, mesela http://haber.sol.org.tr/mansetler/mansetalt/5350.html adresine bakılabilir. Ama haberden daha önemlisi de var.

Bu yasaklamalar basit bir internet yasağı olarak görülmemeli; vatandaşlarının bilgi üretmesine ve bilgiye ulaşmasına karşı çıkan bir sistemin görünen yüzü sadece. Halkının her gördüğü haberden etkilenip sözde onu korumaya çalışan bir sansürcü zihniyet söz konusu.

Ya sırada Milliyet Blog varsa, şaşırır mısınız?
 
Toplam blog
: 2
: 1229
Kayıt tarihi
: 25.10.08
 
 

Gündem, edebiyat, teknoloji ve fotoğraf; hepsinden biraz... Üniversite mezunuyum. Fotoğraf çekiyorum..