Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Efsane FB 1907 Baterist Metin

http://blog.milliyet.com.tr/efsanefb1907

03 Kasım '07

 
Kategori
Müzik
 

Blues... Ezilenlerin Hüzünlü Çığlığı

Blues... Ezilenlerin Hüzünlü Çığlığı
 

Blues, Afrika kökenli zenci topluluğun, dinsel olmayan geleneksel şarkılarına verilen isimdir. Amerika' nın güneyindeki büyük tarım işletmelerinde, kölelik döneminde doğmuştur. Koro halinde söylenen şarkılar, çalışanlara belli bir ritim kazandırıyordu... Başlangıçta 8, 10, 16 ölçülük eski İngiliz baladları örnek alınarak düzenlenirken, Ayrılık Savaşı' ndan ve köleliğin kaldırılmasından sonra 12 ölçülük ve 3 bölümlü klasik biçimine kavuştu.

Azat edilince ücretli tarım işçisi olarak çalışmaya başlayan zenciler, müziklerini kısa sürede ülkenin her tarafına yaydılar. Blues şarkıların sözleri genellikle halk diliyle, çoğunlukla da argo sözcüklerle yazılır. Bu şarkılar, zencilerin Amerika' da ki günlük yaşamlarından kesitler yansıtır. En sık rastlanan konular arasında tabii ki kölelik, beyaz adamın emrinde zor koşullar altında çalışma, başıboşluk, yoksulluk, tutukluluk ve aşk sayılabilir.

Başlangıçta şarkıcı tek başına ya da ona karşılık veren koro eşliğinde söylerdi... Kullanılan enstrüman da davuldu. Daha sonraları gitar ortaya çıktı ve büyük ilgi gördü. Çünkü yorumcu şarkılarını gitar çalarak söylerken, gitar hem koronun verdiği cevapların yerini tutuyor, hem de ritmi belirtiyordu. Sanayinin gelişmesi ve zencilerin büyük kitleler halinde kuzeydeki şehir merkezlerine kaymalarıyla, blues 20. yüzyıl başlarında iyice yerleşti. Böylece taşranın amatör şarkıcıları, profesyonel müzikçiler haline gelerek, gece kulüplerinde ve konser salonlarında söylemeye başladılar. Ünleri ve etkileri plaklar aracılığıyla yayıldı. Söz konusu dönemde blues, özellikle kadın yorumcular ve en tanınmış isim Bessie Smith tarafından başarıya ulaştırıldı. Yeni yayın olanakları ve müzisyenlerin kentlerde toplanmaya başlaması, konuyla alakalı kişilerin bir araya gelmelerine imkan tanıdı. Böylece doğaçlamaya önem veren ve daha karmaşık bir müzik olan caz doğdu. Sonraki yıllarda, zencilerin kentlerdeki çalışma şartlarını ve Harlem gibi "ghetto" lardaki yaşama biçimlerini yansıtan blues, büyük ölçüde yaygınlaştı ve 1920 yıllarında başlayarak birçok popüler müzik akımının doğmasına yol açtı. En çarpıcı örnekler de "rock and roll" ve "rythm and blues" dur.

Blues' un müzik biçimi kesin ve yalındır. Her biri 4 ölçülü 3 parçaya bölünmüş 12 ölçülü bir ritim ve bu ritimle çakışan belirli bir armoni zincirlemesinden oluşur. Bu temel yapıya hemen her blues şarkısında rastlandığı için, özel bir blues şarkısını müzik biçimi düzeyinde belirgin kılan tek unsur, melodi çizgisidir. Bu şemadan hareket edilerek gerçekleştirilen doğaçlama, blues' a bütün zenginliğini kazandırır. Blues, başlangıçtan bu yana doğaçtan söylenen bir şarkıdır. Sözler ve melodi, yorum sırasında sanatçının düşgücünden doğar. Aynı şarkı, yaratıcısı ya da başkaları tarafından tekrar söylenebilir ama bu sefer de daha başka doğaçlama öğeleriyle süslenir. Caz şarkıcıları, belli bir tema üzerine doğaçlamalara büyük yaygınlık kazandırmışlardır.

 
Toplam blog
: 1907
: 3759
Kayıt tarihi
: 28.07.07
 
 

03 Şubat 1967 İstanbul doğumlu, romantik bir müzisyenim işte... Müzik, bateri, spor, Fenerbahçe, ..