Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Mart '17

 
Kategori
Sivil Toplum
 

BM sürdürülebilir kalkınma hedefleri ve Uluslararası Kooperatifler Birliği

BM sürdürülebilir kalkınma hedefleri ve Uluslararası Kooperatifler Birliği
 

Dünyadaki global sorunlar karşısında insanlığın geleceğini kurtarmak için çaba gösteren çevrelerin üzerinde durdukları konuların başında sürdürülebilir kalkınma kavramı gelir. Yaşlanan dünyanın kaybolan kaynakları, bazı liderlerin ve iş çevrelerinin ve doymayan hırsları içinde insanlığa ödetilen bedelin faturası gerçekte onlarda dâhil hepimize ve gelecek nesillere çıkmaktadır. Bilim çevrelerinin neredeyse yüzyıllardan beri yaptığı uyarıların sonuçları karşımızdadır. Bu tablonun gelecekte daha da ağırlaşması kaçınılmazdır.
 
Dünyadaki tüm ülkeleri çatısı altında toplayan Birleşmiş Milletler bu gerçekler ışığında artık dönülmez bir noktada olduğumuzu kabul etmiştir. Gelecek için politikalar geliştirmeye ve projeler üretmeye ve Uluslararası Kooperatifler Birliği’nin de (ICA) içinde olduğu birçok uluslararası sivil toplum örgütünün sözlerine kulak vermeye başlamıştır. Dünyayı bugünlere getiren bazı gelişmiş ülkelerin engellemelerine ve etkilerine rağmen üye ülkeleri neler yapmaları gerektiği konusunda uyarmaya ve destek olmaya başlamıştır.
 
Çağımızda yüzyıllardan beri hizmetin merkezine insanı ve çevreyi koyan dünya kooperatifçilik hareketinin görüş ve deneyimleri yine ön plana çıkmaya başlamıştır. İnsanlığı geleceğe taşıyacak sürdürülebilir kalkınmanın kooperatif işletmelerinin özünde yer aldığı gerçeği neredeyse tüm çevrelerin örnekleri ile gördüğü ve kabul ettiği bir eyleme dönüşmüştür. Kooperatifler etik değerlere ve ilkelerine dayanan, üyelerinin ihtiyaç ve isteklerini sağlamak olan bir iş modeli olarak tüm ülkelerin kalkınma politikalarında yer almaya başlamıştır.
 
Yüzyılı aşan bir model olarak kooperatifler, kendi kendine yardım ve güçlendirme, yerel kaynakları ve kapasiteleri artırma ve fazlalıkları yeniden yatırım yapma yoluyla yerel topluluk ihtiyaç ve hedeflerine yanıt vermede önemli bir rol oynamış ve halende oynamaktadır. Gelişmiş ülkelerin kalkınma politikalarının geçmişinde en önemli dayanak noktası olmuştur. Kooperatifler izledikleri politikalarla kârlarını en üst düzeye çıkarmadaki kısa vadeli hedeflerine bakmak yerine, sürdürülebilir ekonomik büyüme, sosyal kalkınma ve çevre sorumluluğu konularında uzun vadeli hedefleri seçmişlerdir. ICA ve dünya kooperatifçilik hareketi ekonomik, sosyal ve çevresel değerleri ön plana alan sürdürülebilir kalkınma hedeflerini desteklemektedir.
 
ICA 2015 Sonrası Kalkınma Gündemi Konusunda Birleşmiş Milletlerce düzenlenen Yetkili Yüksek Düzeyli Panelin (Post-2015 Development Agenda)  hazırladığı raporun, genel olarak Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin oluşturulması için iyi bir temel olduğunu düşünmektedir. Bu rapordaki sorunların tüm dünyayı ilgilendiren ana zorluklar ve konular olduğu görülmektedir. ICA belirtilen hedeflere tüm tarafların işbirliği ile yoksulluğu bitirmeden, iş yaratmadan, sürdürülebilir geçim kaynağı oluşturmadan, adil bir büyümeyi elde etmeden ulaşılmasının mümkün olmadığını ortaya koymaktadır.
 
Tabii yoksulluğun sona erdirilmesi, kızları ve kadınları güçlendirilmesi ve cinsiyet eşitliğinin sağlanması, kaliteli eğitim ve yaşam boyu öğrenme sağlanması, sağlıklı yaşama kavuşulması, gıda güvenliğinin ve iyi beslenmenin sağlanması,  su ve sanitasyon konusunda evrensel düzeye erişilmesi, sürdürülebilir enerji güvenliği,  İş, sürdürülebilir geçim ve adil büyüme yaratılması, doğal kaynakların varlıklarını sürdürülebilir bir şekilde yönetilmesi, İyi yönetişim ve etkili kurumsal yapı ve İstikrarlı ve barışçıl toplumsal yapının oluşturulması için küresel bir işbirliği ortamı yaratılması gereklidir. Bunun için uzun vadeli politikalara ve desteklere ihtiyaç vardır.
 
Bu konular yanında ICA insanlık onuru ve toplumsal uyum ile olan temel ilgisi nedeniyle topluluk hizmetlerine uygun ve sürdürülebilir erişimin listeye eklenmesi gerektiğini düşünmektedir. Ayrıca ICA konuta erişim ve konut güvenliği, evrensel sağlık kapsamı, eğitim ve diğer sosyal hizmetlere hedeflere ulaşmak için somut, ölçülebilir ve iddialı göstergeler ve hedefler belirleme ihtiyacı olduğunu düşünmektedir.
 
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon, 2012 BM Uluslararası Kooperatifler Yılı'nı kapatırken kalkınmada güçlü bir ortak olarak kooperatif hareketi her yıl Birleşmiş Milletler ile çalışarak insanları güçlendirmek, insanlık onurunu arttırmak ve Binyıl Kalkınma Hedeflerine ulaşılmasına yardım edecektir demiştir.
 
Rio + 20 sonuçlarında özellikle de gelişmekte olan ülkelerde kooperatiflerin sosyal konularda dâhil ve yoksulluğun azaltılmasına katkıda bulunduğu belirtilmekte, kooperatiflerin rolü kabul edilmektedir. Kooperatif işletmelerinin günlük işlerde değer ve ilkelere dayanan çok sayıda ekonomik, sosyal ve çevresel hedefleri vardır.  Kooperatifler araziye, sermayeye ve girişimcilik kararlarına erişim konusunda demokratik bir yaklaşım getirerek sürdürülebilir kalkınmaya katkıda bulunurlar. Kooperatifler bunu yaparken topluma iş ve sosyal etkinliklerin daha etik ve insan odaklı bir şekilde örgütlenmesine yönelik sürdürülebilir alternatiflerin bulunduğunu söyleyen bir mesaj gönderiyor.
 
Kooperatiflerin BM tarafından Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine somut katkısı birçok belgede çok geniş bir şekilde anlatılmıştır. ICA ve üye örgütler "Kooperatif Şirketler Daha İyi Bir Dünya Kurar " sloganı altında Birleşmiş Milletler 2012 Uluslararası Kooperatifler Yılı'nı büyük bir coşku ile kutlamışlardır. Her ne kadar bu yıl geçse de, bu bir son değil kooperatifçilik hareketi için bir başlangıç olmuştur. Kooperatif kuruluşları sürdürülebilirlik için kooperatifçilik ile ilgili farkındalık çalışmalarına devam etmektedir. Dünyanın birçok yerinde başarılar ile dolu kooperatif hikâyelerini dünya ile paylaşmakta, deneyimlerini aktarmaya devam etmektedir.
 
http://ica.coop/en/media/library/newsletters/sustainable-development-goals-position-paper
 
 
Toplam blog
: 416
: 790
Kayıt tarihi
: 19.02.10
 
 

Tarım, Gıda, Ormancılık, Çevre, Örgütlenme ve Proje konularında çalışmalarda bulunmaktayım. Öncel..