Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Haziran '20

 
Kategori
Dünya
 

BMGK NEYE YARIYOR

BM ÜYELER ARASINDA ADALET BOZMAK İÇİN VARDIR

Birleşmiş Milletler Antlaşması;

        San Francisco’da 26 Haziran 1945 tarihinde imzalanmış ve 110. maddeye uygun olarak 24 Ekim 1945’de yürürlüğe girmiştir. Türkiye Antlaşmayı Milletlerarası Adalet Divanı Statüsü’yle birlikte 15 Ağustos 1945’te onaylamıştır.

 

4801 Sayılı Onay Kanunu 24 Ağustos 1945 gün ve 6902 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

 

           Birleşmiş Milletler Antlaşması, Birleşmiş Milletler Konferansı’nın hitamında 26 Haziran 1945’de imzalanmıştır. Uluslararası Adalet Divanı Statüsü, Antlaşmanın ayrılmaz bir parçasıdır.

          Antlaşmanın 23., 27. ve 61. maddelerinde yapılan değişiklikler 17 Aralık 1963 tarihinde Genel Kurulca kabul edilmiş ve 31 Ağustos 1965’de yürürlüğe girmiştir. 61. maddede yapılan yeni bir değişiklik 20 Aralık 1971 tarihinde Genel Kurul’ca kabul edilmiş ve 24 Aralık 1973’de yürürlüğe girmiştir.

          109. maddede yapılan bir değişiklik de 20 Aralık 1965 tarihinde     

Genel Kurul’ca kabul edilerek 12 Haziran 1968’de yürürlüğe girmiştir.

23. maddede yapılan değişiklik Güvenlik Konseyi’nin üye sayısını on birden on beşe çıkarmıştır. 27. maddede, yapılan değişiklikle Güvenlik Konseyi’nin idare ile ilgili kararlarının dokuz üyenin olumlu oyu ile alınacağı (daha önce yedi idi); diğer konulardaki kararlarda ise, Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesinin oyları dahil toplam dokuz üyenin olumlu oyu ile alınacağı (daha önce yedi idi) hükme bağlanmıştır.

         61. maddede yapılan ve 31 Aralık 1965 tarihinde yürürlüğe giren değişiklik, Ekonomik ve Sosyal Konsey’in üye sayısını on sekizden yirmi yediye çıkarmıştır.  Aynı maddede daha sonra yapılan ve 24 Aralık 1973’de yürürlüğe giren değişiklik, Konsey’in üye sayısını bir kez daha artırarak 27’den 54’e çıkarmıştır.

          109. maddede yapılan ve bu maddenin birinci fıkrasını ilgilendiren değişiklikle, Genel Kurul üyelerinin üçte ikisinin, Güvenlik Konseyinin ise en az 9 üyesinin kararı ile Antlaşma’da değişiklik yapılması amacıyla Genel Kurul toplantısı düzenlenebileceği hükme bağlanmıştır. www.un.org/aboutun/charter

 

Antlaşmanın Önsözü

         “Birleşmiş Milletleri kurmak için bir araya gelen hükümetlerin temsil ettikleri halkların idealleri ve ortak amaçları Antlaşmanın önsözünü teşkil eder.

Biz Birleşmiş Milletler halkları:

           Bir insan yaşamı içinde iki kez insanlığa tarif olunmaz acılar yaşatan savaş felaketinden gelecek kuşakları korumaya, temel insan haklarına, insanların onur ve haysiyetine, erkeklerle kadınların ve büyük uluslarla küçük ulusların hak eşitliğine olan inancımızı yeniden ilan etmeye, adaletin korunması ve Antlaşmadan doğan yükümlülüklere saygı gösterilmesi için gerekli koşulları yaratmaya ve daha geniş bir özgürlük içinde daha iyi yaşama koşulları sağlamaya, sosyal bakımdan ilerlemeyi kolaylaştırmaya,

ve bu ereklere ulaşmak için:

            Hoşgörüyle davranmaya ve iyi komşuluk anlayışı içinde birbirimizle barışık yaşamaya, uluslararası barış ve güvenliği korumak için güçlerimizi birleştirmeye, ortak yarar dışında silahlı kuvvet kullanılmamasını sağlayacak ilkeleri kabul etmeye ve yöntemleri benimsemeye, tüm halkların ekonomik ve sosyal bakımdan ilerlemesini kolaylaştırmak için uluslararası kurumlardan yararlanmaya istekli olarak bu amaçları gerçekleştirmek için çaba harcamaya karar verdik.

          Buna uygun olarak hükümetlerimiz, San Francisco kentinde toplanan ve yetki belgeleri usulüne uygun görülen temsilcileri aracılığıyla işbu Birleşmiş Milletler Antlaşması’nı kabul etmişler ve Birleşmiş Milletler adıyla anılacak bir uluslararası örgütü kurmuşlardır.”

www.un.org/aboutun/charter

 

BM Güvenlik Konseyi
www.un.org/Docs/sc

          Güvenlik Konseyi, Anlaşma kapsamında uluslararası barış ve güvenliğin korunması konusunda birincil sorumluluğa sahiptir.

          Konseyin beşi daimi - Amerika Birleşik Devletleri Çin, Fransa, İngiltere ve Rusya Federasyonu - 10’u Genel Kurul tarafından iki yıllık süre için seçilen 15 üyesi vardır.

Her üyenin bir oyu vardır. İdari konulardaki kararlar 15 üyenin 9’unun evet oyuyla alınır.   

          Diğer konularda karar alınabilmesi için 5 daimi üyenin tamamının evet oyu dahil olmak üzere toplam 9 evet oyu gerekir.

5 daimi üyenin her biri zaman içinde  bir şekilde veto hakkını kullanmıştır. Daimi üye söz konusu karara tam olarak katılmadığı ama bu kararı veto etmek istemediği durumlarda çekimser kalabilir. Böylelikle gerekli 9 olumlu oyun bulunması durumunda karar alınmasına olanak sağlar.

          Antlaşma’nın 25’inci Maddesi gereğince, Birleşmiş Milletler’in tüm üyeleri Güvenlik Konseyi’nin aldığı kararları kabul edip uygulamak zorundadır.

            Birleşmiş Milletler’in diğer organları üye ülkelere ancak tavsiyede bulunurken, Konsey’in tek başına Antlaşma’da belirtildiği üzere üye devletlerin uyması gereken kararları alma yetkisi vardır.

 

         Anayasada devlet şöyle tanımlanmıştır: “Türk milletinin bağımsızlığını ve bütünlüğünü, ülkenin bölünmezliğini, cumhuriyeti ve demokrasiyi korumak, kişilerin ve toplumun refah, huzur ve mutluluğunu sağlamak; kişinin temel hak ve hürriyetlerini, sosyal hukuk devleti ve adalet ilkeleriyle bağdaşmayacak surette sınırlayan siyasal, ekonomik ve sosyal engelleri kaldırmaya, insanın maddi ve manevi varlığının gelişmesi için gerekli şartları hazırlamaya çalışmakla görevli yapıdır.”

 

              Modern devlet terimi, siyaset literatüründe genellikle, Orta Çağ’ın sonlarında ve Yeni Çağ’ın başlarında Avrupa’da feodalitenin çözülmesi ve kilisenin etkisinin kırılması sonucu ortaya çıkan siyasal iktidar yapısını ifade etmek için kullanılır.

 

NATO’nun 5’inci maddesi

Bu maddeye göre NATO’ya üye herhangi bir ülkeye saldırı olduğu takdirde, bu saldırı tüm NATO üyesi ülkelere yapılmış sayılıyor.

5’inci madde şöyle:

“Taraflar, Kuzey Amerika'da veya Avrupa'da içlerinden bir veya daha çoğuna yöneltilecek silahlı bir saldırının hepsine yöneltilmiş bir saldırı olarak değerlendirileceği ve eğer böyle bir saldın olursa BM Yasası'nın 51. Maddesinde tanınan bireysel ya da toplu öz savunma hakkını kullanarak, Kuzey Atlantik bölgesinde güvenliği sağlamak ve korumak için bireysel olarak ve diğerleri ile birlikte, silahlı kuvvet kullanımı da dahil olmak üzere gerekli görülen eylemlerde bulunarak saldırıya uğrayan Taraf ya da Taraflara yardımcı olacakları konusunda anlaşmışlardır. Böylesi herhangi bir saldın ve bunun sonucu olarak alınan bütün önlemler derhal Güvenlik Konseyi'ne bildirilecektir. Güvenlik Konseyi, uluslararası barış ve güvenliği sağlamak ve korumak için gerekli önlemleri aldığı zaman, bu önlemlere son verilecektir.”

         Askeri ve ekonomik olarak güçsüz ülkelerin başında, darbeyle görevlendirilmiş zorbalar var. Bu zorbaları kullanarak ülkelerin tabi kaynaklarını yağmalayan, Birleşmiş Milletlerin daimi üyeleri, bu ülkelerde serbest seçimle halkın iradesinin iktidara yansıması engelleniyor.

          Birleşmiş Milletler (BM) güya; milletler arası hukuku, insan haklarını, devredilemez evrensel kişi hak ve hürriyetlerini gözetmek, geliştirmek ve güvence altında tutmak için kurulmuş.

          Bu BM Birleşmiş Milletler mi? Yoksa Birleşmiş İlletler mi?

 

           Kore’yi ikiye bölüp kardeşi kardeşe kırdıran, BM üyesi Ülkeler ABD, Rusya değilmi? Kamboçya’da Pol Pot canisine katlettiği halkının kafataslarından koleksiyon yaptıran BM’nin daimi ve veto hakkı olan üyesi Rusya ve ABD değimli?

 

             Afganistan ülkesini Rusya işgal etti, sıra ABD’ye geldi. Ne yaptılar? Çocukları ve uçurtmayı vurdular.

              Bir Afrika atasözü derki; Fransız lejyonerleri ellerinde İncil kitabı ile geldiler, “kapatın gözlerinizi sizi vaftiz edeceğim” dediler. “Gözlerimizi açtığımızda bizim elimizde İncil, Lejyonerin elinde altın ve elmas vardı” Fransa BM üyesi değimli?

 

              ABD kendi ikiz kulelerini enteresan bir şekilde yıktı, suçluyu, Afganistan, Irak, Tunus, Cezayir, Pakistan, Libya’da aradı ve sadece çocuklarla uçurtmayı vurdu.

 

               BM kararıyla kurulan NATO koalisyonu; Irak’ta kimyasal silah aradı. Aynı koalisyon Suriye’de kimyasal silah aradı, ama çocukları ve uçurtmayı vurdular.

                Sonra kimyasal silah yokmuş yanılmışız dediler.

                 Önce aynı BM üyeleri ambargolarla Irak halkını perişan edip rejime, Devlet ve İktidara karşı öfke pompaladılar. Sonra, demokrasi getireceğiz, sizi diktatörden kurtaracağız dediler.

                 Bu NATO koalisyonu Irak’ı yağmaladı, tarihi eserleri, Irak halkının hazinesini talan ettiler. Ne Irak Devleti kaldı, nede şehirler evler fabrikalar yerle bir edildi.

                  Arap baharı diye bir asimetrik tezgah planladılar, halkın demokrasi taleplerini, iktidar ve devlete yönelterek, Libya, Mısır, Suriye, Tunus, Cezayir gibi ülkelerde, Devlet ile halkı karşı karşıya getirip, devleti zaafa uğrattılar. Libya, Suriye ve Somali’yi aynı koalisyon yerle bir ederek, halkın kendi iktidarını seçme ve kendi kaderini belirleme hakkını ve egemenlik haklarını ellerinden aldılar.

 

              Ve Birleşmiş Milletlerin aslı görevleri adına yaptılar.

 

                   Irak ve Suriye’de meydana gelen Devlet otorite zafiyeti, iç savaşa yol açtı. İç savaş, yoksulluk, ekonomik sıkıntılar, aynı BM üyesi Ülkelerin ambargosu nedeniyle acze düşen devlet yetkilileri de halka şiddet kullanarak düzeni sağlama yolunu seçti.

                   Aynı BM üyesi, ABD, Fransa, İngiltere, Almanya, Hollanda koalisyonu ve Rusya, Suriye’de “çocukları ve uçurtmayı” vurmaya başladılar.

                   Aynı BM üyesi, ABD, Fransa, İngiltere, Almanya, Hollanda koalisyonu ve Rusya, Libya’da “çocukları ve uçurtmayı” vurduktan sonra Libya’yı iç savaşa bıraktılar.

 

                     Irak’ta devlet otoritesi kalmadı. Öyle bir hükümet kuruyorlar ki, Bakanların hepsi Irak asıllı İngiliz vatandaşı. Şiileri, Sunileri ve kuzeydeki 36. paralelin kuzeyini başı boş bırakıp Irak devletinden kopardılar.

                     Burada oluşan otorite boşluğunu, terör örgütlerinin değişik fraksiyonlarına katliam alanı sağladılar. Burada savaşçılık oynayan PKK, YPG, DEAŞ, İŞİD vs tek kurşun sıktığı Ülke Türkiye olmakla beraber, BM de ve NATO’da stratejik ortağımız olan, ABD, Fransa, İngiltere, Almanya, Hollanda bu terör örgütlerini on binlerce tır silah verdiler. Bunun yanında Irak Suriye halkı bir yandan terör örgütleri, bir yandan kendi Devletleri ve ABD, Fransa, İngiltere, Almanya, Hollanda oluşan NATO koalisyonun bombalarından kurşunlarından kaçarak Türkiye’ye sığındılar.

             ABD, Fransa, İngiltere, Almanya, Hollanda oluşan NATO koalisyonunun hesabı terör örgütlerini kullanarak, Türkiye’yi karıştırıp parçalamaktı.

             Türkiye; Irak, Suriye, Libya Lübnan, Ürdün, Somali, Yemen, Mısır, Tunus, Cezayir, Fas ülke halklarının güvendiği ülke oldu.

 

              Suriye’de ESED’in varil bombalarının enkazından çıkarılan yüzü gözü kan içinde çocuğa Türk askeri “korkma iyi olacaksın seni Türkiye’ye götüreceğiz” deyince acı dolu yüzü birden gülümsemeye başladı.

               Siz BMGK daimi üyeleri Amerika, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin çocukları ve uçurtmayı vurursunuz.

               Biz yardım ederiz ve o çocuğu enkazdan çıkarıp sevindirip tedavi ederiz, farkımız budur

 
Toplam blog
: 191
: 540
Kayıt tarihi
: 01.06.08
 
 

Yerel bir gazetede yazıyorum. Okumayı severim, şiir okumayı severim. Emekli işçi olarak sosyal ak..