Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Mart '15

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Böbrek büyümesi nedir?

Böbrek büyümesi nedir?
 

Üroloji bölümüne sıklıkla giden ve kontrollerini aksatmaya çalışan Nörojen mesane hastası olarak yine kan, idrar ve ultrason tetkikleri yaptırdım. Kan alınarak üre tespiti yapılırken, idrar-idrar kültürün ‘de ise üre ve hangi ilaçlara karşı duyarlı olunduğu görülüyor. İdrar ve İdrar Kültürü yapılırken bunu Nörojen mesane hastaları tak olarak veriyorlar. Sondadaki ilk idrar, idrar torbasına bırakıldıktan sonra verilen iki kutudan ilkine idrar bırakılıyor sonra idrar kültürü için idrar kabına bırakılarak yapılıyor.

İdrar Kültüründe özellikle bir miktar idrar yapıldıktan sonra idrar kültürünün verilmesi çok daha sağlıklı sonuç alınması yönünde önemli bundan dolayı bu konuda dikkatli olmak gerekiyor. Ayrıca idrar kutusuna sondanın ve idrarın değmemesine dikkat edilmesi gerekiyor aksi halde idrar tetkik sonucu düzgün çıkmıyor testin yeninden tekrarlaması durumunda kalınıyor.

Ultrason da öncelikle sabah aç karnına gidiliyor ve bir buçuk litre su içildikten sonra en az yarım saat hatta his kaybı yoksa sıkışana kadar bekleniyor ve ultrason cihazı ile karnının üzerine jel sürülerek böbreklere bakılıyor.

Böbreklerindeki sorun her yıl değişiyor mu, durumun nasıl bu tetkikler ile ortaya çıkıyor. Bu anlamda düzenli kontroller çok önemli. Benim her iki böbreğimde de engelimden kaynaklı böbrek yetmezliği var. Böbrek idrarı tam olarak boşaltamadığında genişliyor ve inceliyor. Ayrıca kendini yenilemeyen organlarımızdan biri olan böbreğimize çok iyi bakmamız gerekiyor. Mesela bana tek böbreğimde büyüme var denildi. Böbrek büyümesi belkide bu konuya uzak olanların ilk kez duyduğu bir şey veya henüz engelli arkadaşlarım arasında bu durumu yaşaması muhtemel olan arkadaşlarımın bilmediği bir konu bundan dolayı kısaca bahsetmek istiyorum.

Böbrek Büyümesi Nedir?

Böbrek kanallarının tıkanması ve bu tıkanıklıktan dolayı böbreğin idrar ve vücut sıvısı ile dolmasından dolayı karın boşluğunda ve bel bölgesinde şiddetli ağrı, ateşlenme ile birlikte susama,  karın bölgesinde şişkinlik, kusma, kilo kaybetme gibi belirtiler verir. Böbrekte biriken idrar sebebiyle vücutta enfeksiyon yayılır ve kanda üre görülür. İdrar yaparken acı ve yanma hissi gibi belirtileri ise his kaybı olmayanlar hisseder. Böbreğin idrarı depoladığı yer (pelvis renalis bölgesi) idrar birikintisi dolayısı ile şiştiği için böbreğe basınç yapar ve böbreğin bazı dokularına zarar vererek düzgün çalışmasını zamanla engeller. Bu gibi şikâyetleri olanların biran önce Üroloji bölümüne giderek bu ciddi sorunundan kurtulması gerekiyor. Aksi durumda böbrek işlevini tamamen yitirebilir ve böbreğin alınması gerekebilir.

Böbrek büyümesi tek böbrekte olabilir fakat bazen iki böbrekte birden de meydana gelebilir. İki böbrekte olması tehlikeyi işaret eder. Çünkü bu durumda idrar ters yöne gider ve hasta ciddi manada şikâyetler yaşar. Tüm hastalıklarda olduğu gibi böbrek büyümesinde de erken tanı ve tedavi çok önemli. Üroloji uzmanına başvurduğunuz zaman öncelikle böbrek büyümesinin neden kaynaklandığı araştırılır ve nedene göre tedavi uygulanır. Neden ortadan kaldırıldığı zaman böbrek büyümesinde gerileme görülebilir. Ancak bazen neden ortadan kaldırılsa bile böbrek eski sağlığına geri dönmeyebiliyor. Böyle durumda ise sorunlu böbreğin alınması gerekebiliyor.

Böbrek büyümesinin Nedenleri?

Böbrek büyümesi böbreklere gelen idrarın böbrek kesesine girmesine, çıkmasına engel olabilecek, böbrekte herhangi bir tıkanıklığa sebep olacak hastalıklar (prostat, nörojen mesane), taş,kum ve tümörün idrar kesesini tıkaması, gebe iken oluşan böbrek büyümesi  nedenlerinden olabiliyor.

Böbrek büyümesi tedavisi

Böbrek büyümesi erken tanı ve tedavi gerektirmektedir. Öncelikle üroloji uzmanına gidilerek tedavisi yapılmalı. Bunun yanı sıra bitkisel olarak da şifa yoluna gidilebilir. Kiraz sapı, karahindiba, mısır püskülü, zencefil, atkuyruğu, biberiye, adaçayı, marul tohumu ve maydonoz çayı gibi bitkiler böbrek büyümesine iyi gelir. Bu şifalı otlar ile çay yapılıp içildiğinde idrar attırıcı özellikleri ile böbrek büyümesine neden olan tıkanıklığın giderilmesine yardımcı olurlar. Ayrıca bunun yanı sıra bolbol su içmekte hastalığa iyi gelen doğal yollardan biridir.

Nörojen Mesane rahatsızlığı olan arkadaşlarım bir sorun çıktıktan sonra tedavi olmak ile uğraşmak yerine risk grubunda olduğumuz rahatsızlıkları bilerek önlem alarak hayatınızı çok daha sağlıklı geçirebilirsiniz.

Saygılar ve Sevgiler

 
Toplam blog
: 108
: 2338
Kayıt tarihi
: 15.01.10
 
 

Bu Blogda; Engelleri her şeye rağmen aşarak hayatı engelsiz yaşamaya çalışan; eş, anne, çalışan, ..