Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Eylül '06

 
Kategori
Ekolojik Yaşam
 

Böcekler olmazsa!...

Böcekler olmazsa!...
 

Böcekler olmazsa, hepinizin ne rahat bir yaşamımız olurdu dediğini duyar gibi oluyorum. Mesela sinekler, karafatmalar, sivri sinekler ne kadar rahatsız edici değil mi? Oysa kelebekler ne kadar da güzeldir, arılar bal yapar, ipek böceği ipek, en kuvettli yapışkan böcekten elde edilir. Yani kazın ayağı hiçde öyle değil aslında.

Böcekler yer yüzünde tükenirse hayat biter! Evet yanlış okmadınız böcekler olmazsa hayat biter. Çünkü böcekler ekosistemin en önemli halkasını oluştururlar. Üzerine basıp da geçtiğiniz karınca olmazsa yaşam olmaz. Basarken dikkatli olun, kendi yaşamınızı veya çocuğunuzun yok ediyor olabilirsiniz.

Elma iç kurdu erginleştiğinde güzel bir kelebek olur. İpek böceği kelebek daha nice böcek haytına kelebek olarak devam eder.

Bir arı 5 km bal taşır kovanına, bir ana arı günde 1500- 2000 yumurta bırakır her birinde bir hayat boy verir. Pire boyunun 70 katı yükseğe zıplar. yani 180 cm boyundaki bir insanın 1000 m 'lik yüksekliği aşaması gerek pire kadar zıplayabilmesi için.

Sivrisinek ağırlığının 6- 7 katı kadar kan emer. Bir insanın 400 litre bira içmesine eşdeğerdir. Keşiflerin çoğunu onlardan öğrenir insanoğlu, uçakların kanatları sinekler den çalınmıştır. Birde dileklerimiz saklayan uğur böcekleri sahi kaç tane ezebildiniz.

Bir böcek hayata sonsuz bir bağla bağlıdır. Delicesine çoğalır yok olmamak için. Ölen böcek yumurta bırakır yeniden yaşatmak için geleceğini. Ortalama 400 adet yumurta bırakan bir böcek bir kaç aylık bir dönemde milyarlarca çoğalabilir. Hamamböceği uzayda yaşayan tek canlıdır. atom bombasına da.

Peki nedir çektiğimiz böceklerden. Kendi kuyumuzu kendimiz kazdık da ondan. önce onların yaşam alanlarını istila ettik sonra yoketmeye kalktık. Biz zehir saçtıkça onlar direndi ve dahada çoğaldılar ve mutfaklarımıza hatta yatak odalarımıza kadar girdiler.

Ekosistemin bu gayretkeş ve güzel yaratıklarına belgesellerden bir daha alıcı gözlerle bakın, yaşamın anlamını göreceksiniz.

 
Toplam blog
: 144
: 2687
Kayıt tarihi
: 01.07.06
 
 

Ziraat mühendisi ve iktisatçıyım. yatırım danışmanlığı ve kişisel gelişim konularında  Simurg Con..