Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Mart '20

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Böcekler

Son yıllarda adlarından sıkça bahsedilen böcekler, hayvanlar aleminin en kalabalık sınıfıdır. Dünyadaki böcek varlığı konusunda net  bir veri yok. Uzmanlara göre dünyada 1.000.000 fazla böcek türü mevcut. Bazı uzmanlar tarafından  bir bu kadar da tanımlanmamış böcek olabileceği ileri sürülüyor.  Böceklerin böylesine zengin bir çeşitliliğe sahip olması, doğal olarak, dünyadaki diğer canlıların yaşamında ve doğal hayatın devamı konusunda önemlerini artırmaktadır.

Böcek, eklembacaklıların, altı bacaklı, çoğu kanatlı ve gövdeleri baş,göğüs, karın olarak eklemlerden oluşmuş olan hayvanlar sınıfı ve bu sınıfa giren bütün hayvanların genel adıdır. Entomoloji  ya da böcek bilimi, böcekleri inceleyen bilim dalıdır. Bu bilim dalının uzmanlarına entomolog ya da böcek bilimci adı verilir.

Böcek deyince, aklımıza ilk gelen zararları oluyor. Hatta böcek zararlarından korunmak için bir ilaç sektörü bile var. Ancak uzmanlara göre dünyada mevcut yaklaşık bir milyon böceğin çok küçük bir bölümü, sadece 750’ si zararlı olarak kabul ediliyor.

Böcekler, insan beslenmesi için gerekli bitkilere ve hayvanlara, depolanmış yiyeceklere, giysilere zarar verirler. Çeşitli hastalıkların bulaşmasında aracılık yaparlar. Özellikle ürün kayıplarına neden olmaktadırlar. İnsan ve hayvan sağlığını ciddi şekilde tehdit eden böcek türleri vardır.

Buna karşılık, en değerli besinlerimizden biri olan balı veren böceklerdir. En değerli giysilerin yapıldığı ipeği bize sunan ipekböceğidir. Beğenerek yediğimiz, oldukça besleyici özelliklere sahip incirin üretilmesi böcekler aracılığıyla olmaktadır. Böcekler artık besin maddelerini yerler. Doğayı temizler. Yabancı otların aşırı derecede çoğalmasını önlerler. En önemli görevleri meyve ve sebzelerin üretilmesi için gerekli tozlaşmayı sağlayarak, hem insanların ihtiyaçlarını karşılamak, hem de ekosistemin devamlılığına sağlamaktır. Ekosistemin devamı için her canlının varlığı gerekmektedir. Her canlı ekosistemin devamı için önemli bir görev yapmaktadır.  Örneğin, kuşların ve sürüngenlerin önemli bir bölümü böceklerle beslenmektedir. Bir diğer ifadeyle bu canlıların varlıklarını sürdürmeleri bir bakıma böceklere bağlı diyebiliriz. Böceklerin bazı tedavilerde kullanıldıkları bilinmektedir.

Bugün dünya nüfusunun önemli bir bölümü yemeklerinde düzenli olarak böcek tüketmektedirler. Diğer yandan yapılan araştırmalar sonucunda, bilim insanları böceklerin beslenme yönünden taşıdıkları öneme vurgu yapmaktadırlar. Hatta FAO bundan yıllarca önce yayınladığı raporda böcekleri alternatif gıda kaynağı olarak göstermiştir.

Doğada yok olan her canlı, başka canlıların da yok olmasına neden olmaktadır. Insanlar da ekosistemin bir parçasıdır. Varlıklarını sürdürebilmek için öncelikle soluk almaya, sonra beslenmeye mutlak surette ihtiyaçları vardır. Bu nedenle, hayatımızı, kararlarımızı, ekonomik büyüme adına attığımız adımları bu ekosistemi bozmayacak bir şekilde oluşturmamız gerekiyor.

 

 

 

 
Toplam blog
: 43
: 801
Kayıt tarihi
: 23.01.11
 
 

1981 yılında Eğe Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden mezun olmuştur.1984-1992 yıllarında Türkiye Z..