Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Nisan '09

 
Kategori
Doğa Sporları
 

Bodrum'dan Marmaris'e

Bodrum'dan Marmaris'e
 

4. Edap


45. Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Yarışlarında bugün 4. gün. Bugünkü yarış tamamlandıktan sonra tüm turların da yarışını tamamlanmış olacaklar.

Bugünkü yarışların özetini vermeden önce bisiklet yarışlarını izleyen izleyicileri bir şekilde aydınlatma amacıyla müsaade ederseniz bazı bilgiler vermek istiyorum.

İzleyiciler ilk olarak diyecekler ki “yahu kardeşim saatlerce bisikletin üzerinde pedal basıyorlar hiç yorulmuyorlar mı?”

İlk önce şunu söyleyebilirim ki bu sporu yapanlar özelikle Fransa Turu gibi 3 hafta boyunca o platformda yarışanların en az 10 yıl geçmişleri var. Bununla birlikte günde en az 5 saat ve 150 km pedal başmaktadırlar. Geçen yıllarda Eurosport!ta Fransa turunu izlerken spiker bir bisikletçiden bahsederken bir fabrikada çalıştığın ve her gün saat 15.00’de izinli sayıldığını ve 5 saat boyunca bisiklet bindiğini söylüyordu.

Bu bisikletçilerin altında bulunan bisikletlerin parasal değeri 10.000 TL civarındadır. O kadar hafifler ki sürmesi de o kadar da zevkli. Sürerken altında bisiklet var mı yok mu anlayamazsınız.

Birde topluca gitmenin de büyük avantajları vardır. Karşıdan gelen rüzgar’dan etkilenmezler. Önde gidenler daima değişirler.

Birde kaçan gruplar vardır. Bir iki kişi bile olsa formalarının üzerinde bulunan sponsoru olduğu firmanın ismi saatlerce gözümüze takılır. Bu bir reklamdır. O sporcu orada olmak kaydıyla o firmanın reklamını da aynı zamanda yapar. Yarışın sonlarında mutlaka yakalanacaklardır. Bu gibi yarışmacılar genel klasmanda geride olup birinci ile aralarında zaman farkı olmasından bu yarışmacıların kaçmalarına müsaade ederler.

Bir de şöyle bir soruda tarafınızdan gelebilir. “Kardeşim zaman farkları çok az. Hatta finişte yarışmacılar toplu halde geliyorlar ve grubun başı ile sonu arasında zaman farkı saniye olarak farklı olsa da dereceler hep aynı yazılıyor. Sıralama nasıl oluşturuluyor?

Güzel soru.

Geçiş sırasına göre. Ancak genel klasmanda belirli olsun diye tur boyunca 2, 3 etap zamana karşı düzenlenir. Bununla birlikte dağ etapları da farkın oluşmasını sağlar. Burada ciğer en ön planda çıkmakta nefesi fazla olan, dağlarla haşır nesir olan bisikletçi turu da kazanır.

Geçen yıllarda Eurosport’u izleyenler Amerikalı Lance Armstrong ve İspanyol Contador’u anımsayacaklardır.

Şimdi gelelim bugünkü yarışa.

<ımg height="447" src="http://www.presidentialtourofturkey.com/source/stageVisuals/stgMap/jpg/B/stg4MapB.jpg" width="447">

Bugünkü yarışın haritası


45.Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu’nun
Bodrum – Marmaris Etabı’nı Güney Afrikalı Darly Impey kazandı.
Genel Ferdi Klasmanda yeni Kral Finetto’dan sarı mayoyu alan David Loosli oldu.

45. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu’nun 166,9 km’lik 4.etabını 117 sırt numaralı Barloworld takımından Darly Impey 4;07;16 ile kazandı. 2.liği tekerlek farkıyla Quick Step’den 34 sırt numaralı Davide Malacarne, 3.lüğü 24 sırt numaralı Lampre takımından David Loosli kazandı.

Genel Klasmanda Sarı Mayo’yu Lampre Takımından David Loosli elde etti. Böylece Finetto’nun 3 gün üst üste giydiği sarı mayo el değiştirmiş oldu. Dereceye girenlere ödüllerini Muğla Vali Yardımcısı Recep Yüksel ve Bisiklet Federasyonu Başkanı Emin Müftüoğlu verdi.


12 Nisan’da İstanbul Sultanahmet meydanında 23 ülkeden 20 takım ve 160 sporcunun katılımıyla start alan 1,212 km’lik 45. Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu’nda yarı yol geçildi.

Bodrum – Marmaris arasındaki 166.9 km’lik etabının startına 150 sporcu kayıt yaptırdı.

Eurosport ve TRT’nin canlı yayınlarıyla Türkiye ve 123 ülkeye canlı olarak yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Türkiye bisiklet Turu ülkemizin tanıtımına büyük katkıda bulunuyor.

UCI ( Uluslararası Bisiklet Birliği ) takviminde yer alan ve 2.1 kategorisinde ( yarı profesyonel ve gençler ) gerçekleşen tur’da Almanya ve Türkiye Milli takımları da mücadele ediyor.

Start ve Finişe gittiği tüm yerel yönetimlerin ve halkın büyük ilgisiyle karşılasan Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu tüm heyecanıyla bisiklet sporunun gelişimine katkıda bulunuyor.

166.9 km’lik Bodrum – Marmaris etabında sporcular yoğun yağmur yüzünden kayganlaşan parkurda zorlu anlar yaşadılar. Finişe 36. km kala yaşanan kazada 10 bisikletçi kötü bir kaza geçirdi. 6 sporcu yarış dışı kalırken, mücadele son hız devam etti.

Bodrum – Marmaris arasındaki 166,9 km etapda sporcular Genel Klasman ( Sarı Mayo), Etap, Sprint( yeşil mayo) ve King of the Mountains ( Yokuş Kırmızı mayo) kategorilerinde derece için kıyasıya mücadele etti.
4 sırt numaralı Galicia takımından Gonzalo Rabunal 65. kmdeki 1. ve 116.8.km’deki 2. King of the Mountain primini (yokuş etabı) kazandı.
110,1,km’deki Sprint etabını Barloworld takımından 114 sırt numaralı Gian-Paolo Cheula elde etti.





Yarıştan Notlar:
Bodrum Kaymakamı Abdullah Kalkan’nın verdiği startla birlikte bisikletçiler ilk km’leri toplu halde geçtiler 18. km geçilirken başlayan yağmurla birlikte ana gruptan kopmalar da başladı. Quick Step takımından 36 sırt numarasıyla Kevin Seeldbayers’ın grubun başını çektiği gözlendi.Daha sonra Galicia takımından Veloso Cesar, aynı takımdan 4 sırt numaralı Ganzaio Rabunal , 114 sırt numaralı Barloworld takımından Gian – Paolo Cheula önce arayı 39 saniye açıp sonra 2dakika 10 saniyeye kadar çıkarttı. 65. km geçilirken King of Mountain primini ( yokuş etabı) 4 sırt numaralı Galicia takımından Gonzalo Rabunal kazanırken, arkasından gelen Veleso ve Cheula da ilk grubu oluşturdular. Finişe 67 km kala 44 sırt numaralı Silence – Lotto takımından Oliver Kaisen arkalardan gelip başı çekmeye başladı. Bu bisikletçiye 32 sırt nolu Quick Step takımından Mauro Facci 4 numaralı Galicia takımından Gonzalo Rios Rabunal ve 114 sırt numaralı Barloworld takımından Gian Paolo Cheula iştirak ettiler. Fark önce 1.58 dakika oldu ancak bu fazla uzun sürmedi.Bu dörtlü finişe 65 km kala aradaki farkı 3 dakika 14 saniyeye çıkarttı şimdi 2 ana grup oluşmuştu. Ancak öndeki 4’lü keskin rampalarda süratini düşürünce fark finişe 52 km kala 2 dakikanın altına inmeye başladı. Bu aynı zamanda şu demekti Sultanahmet’de başlayan, İzmir – Kuşadası, Kuşadası – Bodrum etaplarındaki yine müthiş çekişmeyi yine finişe doğru izleyecektik. 2. grubun sürati o kadar fazlaydı ki fark ilk grupla giderek kapandı ve 1,5 dakikanın altına indi. Finise 38 km kala arkadaki ana gruptan kopan yaklaşık 10 kişilik bisikletçi topluluğu önde giden 4’lüyü yakalamayı başardı. Artık finişe 15 kişilik bir grup olanca gücüyle pedal basmaya başladı. Bundan sonra grupta büyük parçalanmalar gözlendi. 34 sırt numaralı Quick Step takımından Davide Malacarne grubun önünü oluşturarak tempoyu artırmaya başladı. Bu arada bu çekişmeye tanık olurken 2. King of the Mountain( yokuş ) yine 4 sırt numaralı Galicia takımından Gonzalo Rabunal kazandı.

<ımg src="http://www.presidentialtourofturkey.com/source/newsVisuals/st4_v.jpg">

Sakar geçidinde feci Kaza...

Yarışın 36. kmsinde ilk grup arayı açmaya çalışırken arkadan gelen 2. ana grup Sakar rampası aşağıya inilirken büyük bir kaza geçirdi. 10 kişi yağmurla birlikte kayganlaşan zeminde birden bire yerlerde yuvarlanmaya başladılar, tam bu kaza ucuz atladıldı diye geçerken bu kez yine aynı yerin biraz uzağında 2 kişi keskin viraj sonrasında yere kapaklandı. Doktor ve ambulansların müdahalesiyle yaralı bisikletçiler yoldan alınarak Marmaris Devlet Hastanesine yetiştirildiler. Bu arada 6 sporcu da yaraları yarışamayacak durumda olduğu için turdan çekildiler.

Kaza sonrası 31 km Quick Step takımından 34 sırt numaralı Davide Malacarne,78 sırt numaralı Elk Haus takımından Jan Valach ve 132 sırt numaralı Acqua Sapone takımından Alessandra Donati finişe 25km kalırken kaygan zemine rağmen arayı açmaya başladılar. Arkadan da aralarında Sarı mayonun sahibi Mauro Finetto’nun bulunduğu grup yetişmeye çalışıyordu. 17 km kala 10’lu grup finişe doğru gittikçe artan bir tempoyla pedal basarken arka grupla farkı 1dakika 24 saniyeye çıkarttı. Finishe 9 km kala 10’lu grubu 1 sırt numaralı Galicia Takımınından David Dapena Garcia ile 34 sırt numaralı Quick Step takımından Malacarne ani ataklarla yıpratmaya çalışıp gruptan kopmaya başladılar ve nitekim David Dapena Garcia 8 km rampası çıkılırken ilk sıyrılan bisikletçi oldu. Dapena’nın atağına rampa inilirken finişe 5 km kala Miller takımından Fothen de katılınca öndeki ikili biranda arayı 15 saniyeye çıkarttı. Tam büyük çekişme yaşanırken yine kaygan zeminde hem Dapena ve hem de Fothen aniden düştüler. Ancak şans eseri buyük bir yara almadan kurtuldular ve hemen kalkarak finişe doğru büyük bir hızla pedal çevirmeye başladılar. Finişe metreler kala yine bir önceki etabın çekişmesi şeklinde gerçekleşti. Ataklar yanıt bulamayınca grup toplu finiş yaptı.


<ımg src="http://www.presidentialtourofturkey.com/source/newsVisuals/mar_v.jpg">

Aradan fırlayan 117 sırt numaralı Barloworld takımından Darly Impey 04;07;16 ile kazanırken, 2.liği tekerlek farkıyla Quick Step’den 34 sırt numaralı Davide Malacarne, 3.lüğü 24 sırt numaralı Lampre takımından David Loosli kazandı. Genel Klasmanda Sarı Mayo’yu Lampre Takımından David Loosli elde etti.

Sıra

No

Adıve Soyadı/Takım/Ülkesi

Zaman

1

117

IMPEY Daryl BAR RSA <ı>B:10

4 sa 07’ 16”

2

34

MALACARNE Davide QST ITA <ı>B:06

0”

3

24

LOOSLI David LAM SUI <ı>B:04

0”

4

43

JACOBS Pieter SIL BEL

0”

5

63

FOTHEN Marcus MRM GER

0”

6

132

DONATI Alessandro ASA ITA

03”

7

2

CÉSAR VELOSO Gustavo XGZ ESP

03

8

1

GARCIA DAPENA David XGZ ESP

05”

9

47

BRANDT Christophe SIL BEL

18”

10

78

VALACH Jan ELK SVK

01'07"

Mesafe: 166,900 km

Zaman: 4 sa 07’ 16”

Ortalama: 40,499 km/saat

Genel Klasman

Sıra

No

Adı Soyadı/ Takım/Ülkesi

Zaman

1

24

LOOSLI David LAM SUI 00"

15 sa 30'47"

2

117

IMPEY Daryl BAR RSA

02"

3

34

MALACARNE Davide QST ITA

03"

4

43

JACOBS Pieter SIL BEL 0

04"

5

1

GARCIA DAPENA David XGZ ESP

05"

6

132

DONATI Alessandro ASA ITA

07"

7

2

CÉSAR VELOSO Gustavo XGZ ESP

12"

8

134

MARZOLI Ruggero ASA ITA

01'47"

9

135

MILAN JIMENEZ Diego ASA ESP

01'48"

10

68

VOSS Paul MRM GER

01’ 48”

Mesafe: 607,500 km

Zaman: 15 sa 30’ 47”

Ortalama: 39,158 km/saat

Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu 5. gününde yarın Marmaris – Fethiye arasındaki 130 km’lik etabın 13;45'de başlamasıyla devam edecek.

 
Toplam blog
: 540
: 3176
Kayıt tarihi
: 02.01.07
 
 

Hiç bir motorlu araca binmeyi sevemedim. Daha doğrusu sevdiremediler. Onun yerine iki tekerlekli ..