Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Adem Güngör/FETHİYE KÜLTÜR ETKİNLİKLERİ

http://blog.milliyet.com.tr/ademgungor

28 Şubat '10

 
Kategori
Kent Tarihi
 

Bodrum Kalesi

Bodrum Kalesi
 

Bodrum Kalesi resim Mavsolos'un kız kardeşi karısıdır Artemısıa ile birlikteki resimleridir.


BODRUM KALESİ ARAŞTIRMASI

Kale, Aziz Petros adına eski bir Türk ve Bizans kalesi üzerine Sait Jean Şövalyeleri tarafından 1406 yılında yapılmaya başlanmıştır. İnşası 1522 yılına kadar sürmüştür. Akdeniz’in en sağlam kalesidir. Kayalık bir yarım ada üzerine kurulmuştur. İç kapıya yedi kapıdan geçilerek ulaşılır. Kale içinde çeşitli uluslar tarafından yapılan beş ana kule bulunmaktadır. Bunlar; İngiliz kulesi (Aslanlı Kule), İngiltere dışında İngilizler tarafından yaptırılan en büyük anıttır.

Fransız Kulesi (Gergef Kulesi), İspanyol Kulesi Yılanlı Kule), İtalyan Kulesi (Kabartmalı Kule), Alman Kulesi (Sağlam Kuledir). Duvarlar üzerinde 249 adet arma vardır. Bu armalar kale komutanları ile onların Üstadı Azamlarına aittir.

Bodrum kalesi Rodos’un fethinden sonra Saint Jean Şövalyeleri tarafından 5 Ocak 1523 tarihinde savaşsız olarak Türklere teslim edilmiştir. Şövalyeler döneminde kalede 50 şövalye ve 150 kadar asker bulunmaktaydı. Osmanlılar döneminde ülke sınırları Afrika’nın orta belinden geçtiği için kale önemini yitirmiştir. Bir dizdar ve altmış asker tarafından yönetilmiştir. 1895 yılında hapishaneye dönüştürülmüş, Elli gardiyan sorumluluğunda 700 tutuklu barındırılmıştır.

1.Dünya savaşı sırasında, 26 Mayıs1915 de Fransız Dubleks zırhlısı tarafından bombalanmış tutuklular iç bölgelere taşınarak kale terk edilmiştir. 1960 yılında müze deposu olarak kullanılmaya başlanmış; 1964 yılında Müze Müdürlüğü olmuştur. Bodrum kalesi, içinde Dünyanın en büyük Arkeoloji müzesi bulunmaktadır.

 
Toplam blog
: 320
: 1741
Kayıt tarihi
: 16.04.09
 
 

Muğla Fethiye doğumluyum. Sanat okulu elektrik bölümü mezunuyum. Tarih ve Kültüre çok önem veriyo..