Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Nisan '07

 
Kategori
Tarih
 

Bodrum kalesi

Bodrum kalesi
 

Bodrum'lu olarak tatil amaçlı, gezi veya iş amacıyla gelirseniz mutlaka Bodrum Kalesini görmenizi tavsiye ederim. Bodrum Kalesi Rodos (St. Jean) Şövalyeleri tarafından 1402 yılında başlanmış ve 1522 yılına kadar yapımı sürmüştür. (Kalenin başlangıç ve bitiş tarihleri konusunda değişik tarihler öne sürülmektedir) Kalenin isimleri İngiliz, Alman, İtalyan ve İspanyol kulesi olarak 5 ana kulesi vardır. İngiliz Kulesi Aslanlı Kule olarak, İspanyol Kulesi Yılanlı Kule olarak da bilinir.

Kule 1770 Rus donanmasının saldırısına uğramıştır. Padişah II. Abdülhamit zamanında bir hapishane olarak kullanılmıştır. En ünlü kalebent Halikarnas Balıkçısı olarak tanınanan Cevat Şakir Kabaağaçlı'dır.

Kale 1915 Fransız bombardımanından sonra terk edilmiştir. 1964 yılında Bodrum Kalesi Müze Müdürlüğü olmuş 1979 yılından beri Sualtı Arkeoloji Müzesi olarak adlandırılmıştır. Camiye çevrilen Şapel içerisinde M.S batan Doğu Roma gemisinin eserleri sergilenmektedir. 1958 yılında sünger avcısı kaptan Kemal Aras tarafından bulunan geminin kıç bölümü Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi ve INA uzmanlarının çalışmalarıyla 1/1 ölçeğinde yapılmıştır. Serçe Limanı Cam Batığı salonunda
1025 yılında batan teknenin kendisi sergilenir .Bu tekneden 3 ton kırık ve sağlam cam çıkarılmıştır. Dünyanın en büyük İslam cam kolleksiyonu burada segilenmektedir.

Fransız Kulesinin hemen yanındaki Baltalı Kulede Büyük İskender'in manevi annesi Satrap Mavzolos'un kızkardeşi olan Karya'yı M.Ö 344-344 yıllarında yöneten Karya Kraliçesi Ada'nın mezar buluntuları sergilenmektedir. Kraliçe Ada'nın mankeni bir niş de ayakta durur vaziyette sergilenmektedir.


YOLUNUZ DÜŞERSE MUTLAKA BEKLERİZ EFENDİM

 
Toplam blog
: 110
: 4498
Kayıt tarihi
: 10.03.07
 
 

Muhasebeciyim. Hep yazmak istedim fakat içimdekileri yazıya dökemiyorum. Bu ana kadar hiç denemed..