Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Temmuz '17

 
Kategori
Trafik
 

Bodrum Trafik Kuralları

Bodrum'da yaşamaktayım ve yaklaşık 20 km mesafede olan işime her gün arabamla gidip geliyorum. Şu anda Temmuz ayındayız. bu ne demek? Bu trafikte ilimizin plakası olan 48'den çok farklı numaraları haliyle 34'ü görmek demek. Tabi bir de son model arabaları. Bunların yanında bir de aşağıda anlatacaklarımı?

Ülkemizde trafik kurallarına uymak bazılarınca zaten enayilik olarak görülmekte bunu biliyoruz ama, son zamanlarda artık çağ atladık bu konuda da!

Öncelikle motosikletlilerden başlarsak, sağdan soldan geçmeyi, sinyal v.s. vermemeyi, ışıkta beklerken en öne geçip durmayı v.s. yaparken trafik kuralları onlar için yok fakat birgün araç çarparsa ifade şu: Bizi araçlar ciddiye almıyor.

Diğer konu dolmuşlar: Otogardan yeni hareket etmiş ve koltukları dolu değilse max. 10 km hızla gitmeyi, aniden yol ortasında durup yolcu alıp-indirmeyi ama oturarak 20, ayakta 20 kişi almışsa sol şeride yapışıp sanki Ferrari yarış arabası gibi gitmeyi hak görmek. 

Esas konu trafik ışıklarının anlamlarını Kırmızı ise Dur, Sarı ise Hazırlan, Yeşil ise Geç diye biliyorsanız yanlış biliyorsunuz.

Bodrum'da ışıklar şöyle:

- Yeşil ise geç (tek değişmeyen bu),

- Sarıda; Kırmızıdan sarıya gelmişse ne duruyorsun geç (Çünkü arkadan basılan korna ve işaret edilen el-kol selam söylüyor.) Yeşilden sarıya gelmişse sakın frene falan basmaya kalkmayın hem arkadan gelen arkanızdan çarpabilir hem de yine korna ve el-kol hareketleriyle yeterince selam alırsınız.

- Kırmızı; asıl değişiklik burada. Yeşilden sonra sarı ve kırmızı yanmışsa ilk 5 bilemediniz 10 sn kadar geçebilirsiniz. Yeşil yanan yöndeki araçlar da artık buna alıştı ve bekliyorlar. Kırmızı da duruyorsunuz (günümüzde bazı ışıklarda süre göstergeleri var ya) işte tam süre sıfıra geldi ama daha sarı 1 sn içinde yanacak. Yani kalkmanız için 2-3 sn daha var diye düşünüyorsanız yanlış. Süre bitmişse sarıyı, yeşili beklemiyeceksiniz hadi geçin yoksa yine arkadan korna ve el-kol hareketi selamını alırsınız. 

Bir diğer olay ise; ana yolda sola dönüş için ayrılan cepler ne içindir. Sola dönecek araçlar için dediyseniz yanlış. O cepler, aslında devam edecek olan araçların oraya yanaşıp yeşil ışık yandığında hızla kalkıp sağa kırarak şeridinde giden araçların önüne geçebilmek için. Sakın unutmayın bunu. 

Bir de emniyet şeridi konusu var. Aslında Bodrum'da gerçek anlamda emniyet şeridi diye bir yer yok, (sadece kenarda çeyrek, hadi yarım araba genişliğinde boşluk diyelim.) Kırmızıda beklerken aracın yarısı kaldırımın üstünde yarısı yolda yanaşıp yine yeşil yandığında normal şeridinde olan araçların önüne kırarak yoluna devam edenler için.  

Son olarak uyulması gereken hız limitleri diye kural var(dı) artık yok. Yeni kural Allah ne verdiyse basmak. 

Bu yazıyı Bodrum'a tatile gelecek olanlar için kılavuz olsun diye yazdım. Aslında belki de gelecek olanlar zaten bunları biliyorlardır. 

 
Toplam blog
: 16
: 219
Kayıt tarihi
: 24.11.16
 
 

1971 yılında Bodrum'da doğdum. 1997 yılında başladığım bankacılık hayatımı 2015 ylında Şube Müdür..