Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ağustos '09

 
Kategori
Etkinlikler / Festivaller
 

Boğa güreşleri etkinlikleri güzel geçti

Boğa güreşleri etkinlikleri güzel geçti
 

Baş güreşi alan Gladyatör adlı boğa


Her yıl geleneksel olarak yapılır. Bu yıl Yerkesik’te 25.Yılı. Boğa Güreşleri beldede her yıl bir şey yararına düzenlenir. Bu yıl da, Spor kulübü yararına düzenlendi. Bu güzel bir düzenleme olacak. Çünkü Yerkesik Spor gençliğinin iyi ve futbola elverişli bir spor sahası düzenlemesine ve çimlendirilmesine ihtiyacı var. Bu gerçekleşecek.

Dün arenada yapılan güreşlerden sonra baş boğa olarak güreş tutulan Yerkesik’ten Ahmet Çamlıbel’in boğası birinciliği ve başı aldı.

Güreş akşam saat 19.30 sularında sona erdi. Baş boğa birinciliği alınca davul ve zurna eşliğinde güreşin yapıldığı sahadan çarşı meydanına ve oradan eve davul ve eğlence ile götürüldü. Sahibi Ahmet Çamlıbel bir hayli mutluydu. Bir yıl süresince o boğaya bakmak kolay bir iş değil. Güreşe hazırlamak kolay değildi. Bu iş bir tutku istiyor.

Birincilik ödülü 1.300. YTL idi.

Baş boğa olarak güreşen Gladyatör adlı boğa Yeşilyurt beldesinden Kahraman adlı bir boğa ile güreşti.

Güreş etkinlikleri Çarşamba günü açılış ve çarşı meydanından boğaların geçirilişi ile başladı. Perşembe günü Muğla Yörük Obaları Derneği üyeleri tiyatro ve halk oyunları gösterileri ile büyük ilgi topladı. Çarşı meydanına kurdukları çadırlarında gösterileri devam etti.

Muğla ve Yerkesik kültürü adı altında insanların yaşam biçimlerini anlatan Muğla Üniversitesi’nin hocaları birer konuşma yaptılar ve Yerkesik’i dile getirdiler. "Aslında “meydan ile halkın” arasında sıkı bir ilişki vardır. Meydanlar bu yörede yaşayan insanlara göre düzenlenir. Çarşı meydanı da öyle buradaki insanların yaşam biçimlerine göre düzenlenir" diyerek, "özel ve güzel" birer konuşma yaptılar.

Muğla Üniversitesi’nin üç değerli hocası araştırmalarından birer kesit sundular. O akşam kalabalık bir insan topluluğu çarşı meydanını doldurdu.

Muğla’dan gelen bürokratlar, siyasiler oradaydı.

Cuma günü Buzağı güzellik yarışması vardı. Saat 14.00’de çarşı meydanında düzenlendi. Buzağıları süslemiş, temizlemiş getirdiler. Muğla Tarım İl Müdürü başkanlığı’nda bir komite buzağıları inceleyerek iki ayrı cinste değerlendirip birinci , ikinci ve üçüncü geleni seçtiler. Birer altın ve yem ile ödüllendirdiler. Diğer buzağılar için bir paket yem hediye ettiler. Bu şirin ve sevimli bir etkinlikti . Hayvancılığı özendirmek adına yapılıyor.

Etkinliğin 3.gününde Yeşil evler sitesinin inşaat şirketi yöneticileri sponsorluğunu üstlenerek Yerkesik halkı için iki sanatçı getirdiler.

Kalabalık bir insan topluluğu bu geceyi onurlandırdı. Yerkesik halkının güzel insanları yine öyle mesafeli, yine öyle güzel, etkinlikleri izlediler.

Cumartesi gecesi gençliğe yönelik bir etkinlik ve konser vardı. Yine Yerkesik halkı burada idi.

Belediye Başkanı Yusuf Demirci’nin güzel ve doğal bir söyleşisini o akşam dinledim, dedi ki, “ben görüyorum ki, herkes burada ve yaşlı kelimesini Yerkesik için bir daha kullanmayacağım. Yaşlı yok burada, herkes genç, çok mutluyum diyerek topluluğa seslendi.

O gecenin heyecanı ertesi günü yaşanacak boğa güreşleri heyecanlarına bırakıldı. O gece çevre il ve ilçelerden gelen boğalar ve sahipleri yerleştirildi.

Bu yıl ki boğa güreşlerini tertip eden tertip komitesi başkanı "Bedri Çamlıbel" çok çalıştı... Çok emek verdi. Para kattı gördüm, dinledim üstlendi, koşturdu.

Bu etkinlikleri Yerkesik halkına yaşatan Belediye Başkanı Yusuf Demirci ilk defa kendisi bu etkinlikleri görmenin heyecanını hep duydu. O heyecanını hep izledim. Bu güreş etkinlikleri için çok çalıştı.

Yerkesik’te bu kez herkes heyecanlıydı...

 
Toplam blog
: 642
: 524
Kayıt tarihi
: 19.07.08
 
 

Muğla'nın YERKESİK  beldesinde dünyaya gelmişim.  Yöremin o solunacak havasını, coğrafyasını çok ..