Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Ocak '13

 
Kategori
Su Sporları
 

Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı 2 Kıta 1 Yarış

Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı 2 Kıta 1 Yarış
 

Bu yıl 25 inci kez koşulacak olan “Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı” internet üstünden gerçekleştireceği online kayıtları 8 Ocak 2013 günü başlayacak 15 Nisan’ da son bulacak. Bu yıl “2 Kıta, 1 Yarış” sloganıyla  7 Temmuz’ da 25 inci kez Kanlıca’ dan start alıp, Kuruçeşme’ den son bulacak olan yarışa katılımın çok yüksek olması bekleniyor.

Bildiğiniz gibi ülkemizdeki en eski ikinci açık su yüzme yarışı olan “Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı”, 1989 yılında Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi TMOK tarafından 4 bayan, 64 erkek sporcunun katılımıyla Asya’dan Avrupa’ya yüzülerek geçilmesi ile başladı. En eski bir diğer yarış ise ilki 1986 yılında gerçekleştirilen ve  “Roteryen” lerin tarafından organize edilen “Çanakkale Boğazını Yüzerek Geçme Yarışı” dır.
 
Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin himayesinde “Herkes İçin Spor” sloganına uyumlu olarak günümüzde her yaştan ve her sosyal statüden yerli ve yabancı katılımcının yarıştığı oldukça popüler bir açık su yarışı geçtiğimiz yıl 15 Temmuz 2012’ de gerçekleştirilmiş ve hayli ilgi görmüştü. 24 üncü kez koşulan bu yarışa geçtiğimiz yıl 1028 sporcu katılmıştı. 
 
Bu yıl online kayıtları geçtiğimiz yıl olduğu gibi Ocak ayının ilk haftasında gerçekleşecek. Son yıllarda açık su yüzme yarışlarına artan ilgi, geçtiğimiz yıl Meis-Kaş açık su yüzme yarışı kontenjanının birkaç saatte, Çanakkale Boğazını yüzerek geçme yarışı kontenjanın ise yarım günde dolduğu hatırlatmakta fayda var.  Bu bağlamda Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı’ nın ülkemizde en çok sayıda sporcuyu ağırlayan en büyük organizasyon olduğunu söylemek gerekiyor.
 
Son iki yıldır kayıt bedelinin 60 TL olduğu yarışın bu yıl ki katılım ücreti 75 TL olarak belirlenmiş. Resmi başvurusu 8 Ocak’ ta başlanacak ve her zaman olduğu gibi TMOK’ un resmi internet sitesi üzerinden gerçekleşecek. Amatör ya da lisanslı katılımcılar yapacakları İlk online başvurunun ardında “Gerekli Belgeler” posta yoluyla TMOK’ a en geç 30 Nisan tarihine kadar ulaştırılmak zorunda. Geçmişte bu yarışa katılanlar hem kayıt hem de yarış hakkında tecrübeli oldukları için yapmaları gerekenleri bilmelerine rağmen bu yıl ilk kez katılacak olanlar için ferdi müracaat edip ilk kez katılacak olan adayların verilen tarihlerdeki yüzme seçmelerden birine katılması sağlık ve yüzebilirlilik testinden geçmek zorunda olduğunu bilmeleri gerekiyor. Bu yıl bu seçmeler geçmişten farklı olarak İstanbul, Ankara, Adana ve İzmir’ deki olimpik yüzme havuzlarında gerçekleştirilecek. Sporcular seçmelere katılmak için yanlarında yüzücü mayosu, terlik, bone ve havlunun adayların yanında getirmekle yükümlü. Lisanslı sporcular ise 2012 yılında katıldıkları en az iki yarışa dair belgeyi “Gerekli Belgeler” adı altında TMOK’ ulaştırması gerekiyor.
 
Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı, “Çanakkale Boğazı Yüzme Yarışı” nın tam aksine Avrupa yakasından değil, Anadolu yakasından başlıyor. Sporcular yüzecekleri 6.5 kilometrelik parkurun start’ ını Kanlıca’ dan alıyorlar. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nün altından geçen yüzücüler için yarışın son bulduğu yer Avrupa yakasındaki Kuruçeşme mevkii oluyor. Kadın, erkek ve genel klasman olarak guruplara ayrılan sporcular yaş guruplarına göre14 ila 29 yaş arası 5 yıl arayla 30 ila 60 yaş arası ise 10 yaş arayla yaş guruplara ayrılıyor.  Bir değişiklik olmadığı takdirde bu yıl da benzer kategorizasyon uygulamasının devam edilmesi beklenmekte. TMOK bünyesinde gerçekleşen ve özel bir yarış olan Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı’ nın finiş zamanı ölçümünün çipli sistemle yapıldığı popüler ve renkli bir açık su yüzme yarış organizasyonu olma sıfatını taşıyor.
 
Toplam blog
: 180
: 4439
Kayıt tarihi
: 01.08.08
 
 

Kısaca -Yaş Grubu Türkiye Triatlon Şampiyonu, Vegan Triatlet, Türkiye Triatlon Federasyonu Eski B..