Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Şubat '09

 
Kategori
Güncel
 

Boğaziçi Köprüsü'ndeki tümsekler

Milliyet Blog'da yazdığım ilk yazımın böyle üzücü bir olay hakkında olmasını istemezdim ama malesef günlerdir kendi kendime yakındığım hatta bir keresinde de Karayolları Genel Müdürlüğü'ne uyarı e-postası atmama sebep olan Boğaziçi Köprüsü'nü depreme karşı güçlendirme çalışmaları kapsamında yola döşenen metal tümsekler sonunda ciddi bir kazaya sebep oldu. Haberlere göre bir kişi yaralı olarak şu anda hastanede yatıyor ve bilmem ama birilerinin vicdanı sızlıyor mu?

Son günlerde Boğaziçi Köprüsü'nü kullanarak Avrupa Yakası'ndan Anadolu Yakası'na geçmiş olanlar görmüşlerdir: tam köprü girişinde daha önceden köprü tabliyesinde yapılmış olan güçlendirme çalışmalarını korumak amacıyla bazı metal tümsekler yerleştirilmiş durumda. Bu tümsekler sadece yolun bir şeridini kapatıyor olmasına rağmen öncelikle olmadık saatlerde sürücülerin yavaşlaması sebebiyle yoğun trafiğe neden oluyorlar. Asıl önemli sorun ise bu tümseklerin gerisinde veya üzerinde herhangi bir uyarı işareti olmaması sebebiye sürücülerin yüksek hızda bu tümseklere girmesi kazaların oluşmasına sebep oluyor. Bildiğim kadarıyla dün geceye kadar büyük çapta yaralanmalı bir kaza meydana gelmemişti fakat dün gece bir araç hızla girdiği bu tümsekten kontrolü kaybederek çıkmış ve bariyerlere çarparak ciddi bir kaza oluşmuş. Sürücü yaralı olarak şu anda bir hastanede tedavi görüyor ama yine haberlere göre hayati tehlikesi bulunmuyor. Bu beni biraz rahatlatmış olsa da bu tarz güvensiz yol durumlarının önüne geçilmesi veya daha güvenli hale getirilmesi için illa ki birilerinin canının mı yanması gerekiyor diye yetkililere sormak gerekiyor. Yurtdışında birkaç ülkede inşaat işlerinde çalışmış ve beğenmeyip burun kıvırdığımız ülkelerde bile inşaat çalışmaları sırasında çalışanların ve çevresel faktörlerin korunması amacıyla alınan tedbirleri görmüş birisi olarak Türk insanının bu kötü muameleyi ve vurdumduymazlığı haketmediğini düşünüyorum. Bu tümseklerin konulması zaruri olabilir; orada yapılan çalışmayı detaylı olarak bilmiyorum fakat en azından tümseklerin üzeri reflekte boyalar ile boyanabilir, tümseklerin gerisinde uyarıcı ışık ve işaretler konabilirdi. Hele ki bundan sonra bu tümseklerin yolun sol tarafındaki daha hızlı akan şeritlere yerleştirileceğini düşünürsek, bahsettiğim önlemler bile yeterli olmayacaktır. Yetkililerin bu konuda biraz daha fazla kafa patlatmaları gerekecektir. Tabi bu kazadan biraz olsun ders çıkardılar ise.

Umarım bundan sonra bu tarz çalışmalar insanımızın hayatını tehlikeye atacak şekilde yapılmaz. Biraz daha dikkat ve özen lütfen...

 
Toplam blog
: 4
: 1707
Kayıt tarihi
: 03.02.09
 
 

30 yaşındayım. İnşaat mühendisiyim. İstanbul'da yaşıyorum. ..