Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Eylül '14

 
Kategori
Kahve
 

Bol Köpüklü Türk Kahvesi, lokum ve likör ritüeli...

Bol Köpüklü Türk Kahvesi, lokum ve likör ritüeli...
 

Çocukluğumdaki bayramlar deyince ilk olarak Cici Annemin hediye ettiği mendiller geliyor aklıma... Bir de apartmandaki en yakın arkadaşımla, sevdiğimiz komşuların bayramını, kapıdan el öpüp kutlayarak birktirdiğimiz harçlık, şeker ve çikolatalar... İçi yumuşak ve kiraz dolgusu tadında olan çikolatalar pek modaydı o zamanlar... Bana ağır gelirdi tadı, pek sevmezdim. Fındıklı-fıstıklı drajeler her zaman en favorilerimdi. Bir de karamelli bonibon ve şekerli leblebi tozu vardı ki, tadı hala dün gibi aklımda...


Daha okula bile başlamadığım için henüz sayıları ve paraları anlamadığım yıllar... Abim sağ olsun bu durumumdan istifade, beni bakkala götürüp, en sevdiğim 3-5 şeyi kendi biriktirdiğim paralarla, sanki bana jest yapıp da o almış gibi davranıp, şıngır şıngır bir dolu bozukluğu çok matah birşeymiş gibi boynuma yandan asılı minicik cüzdanıma tıkka basa doldurup, daha değerli olan tüm kağıt paralara çaktırmadan el koyarmış. Bunu artık aklım erdikten bayağı sonra öğrendim. Vay edepsiz! Ben de "Anne bak! Abim bana ne aldı" diye sevindirik olan tam bir şapşikmişim o zamanlar:)

Sizin de kim bilir, çocukluğunuzdaki bayramlardan, şimdi gülümseyerek hatırladığınız bunun gibi ne anılarınız vardır...

İşte geçen hafta Hürriyet'in "Bumerang Deneyim Günleri" için aldığım "Hatırlamak Gerek Bazen" temalı ve özümüzdeki değerleri hatırlayıp ritüellerimizi canlandırmayı hedefleyen bir davet, bana böyle bir bayram sevincini erkenden yaşatmaya yetti. Arife gecesinden bayramlık cicilerine sarılıp uyuyan çocuklar gibi heyecanlanıp, en sevdiğim renklerde giyinip kuşanıp, bu anlamlı davete iştirak etmek üzere evden çıktım.


Bağdat Caddesi'nde Cafe Cadde'nin ev sahipliği yaptığı bu etkinlikte, lezzetli bir öğle yemeği yediğimiz blogger arkadaşlarımdan oluşan uzun masamızda çok keyifli bir sohbet ortamı oluştu hemen.


Hayatımızın koşuşturmasında, kent yaşamının yoğunluğunda ve monotonluğunda unutmaya yüz tuttuğumuz değerlere ve lezzetlere değindik ve aslında kendimizi daha özel hissettirecek bu tarz ritüelleri, neden asla unutmamamız gerektiğini hatırladık hep beraber.

Yazar Sema Temizkan Hanım ile geçmişe gidip, Beyoğlu'ndaki Mısır Apartmanında geçen çocukluğundan başlayarak, ailesinde nesiller öncesinden gelen bayram geleneklerini ve hatıralarını dinledik.


Bizi biz yapan değerlerimizi, yani geleneklerimizi ve eskiden daha çok sahip olduğumuz engin hoşgörümüzü unutmamak ve sımsıcak hatıralarımızı canlandırmak nasıl da önemli...

İşte bizler de bu bahaneyle o gün, bizi biz yapan ve geçmişten günümüze değin ağırlama kültürünün bir parçası olan kahve ve likör eşliğinde lokum sunumunun verdiği o nostaljik keyfi, Dude Table organizasyonun düzenlediği “Hatırlamak Gerek Bazen” etkinliğiyle bir kere daha hatırlamış olduk.

Mey'in yeni likör markası olan Nazen'in, olgunluk dönemindeki meyvelerin etli kısımlarından hazırlanan Likörlerinden Nane, Vişne, Acıbadem ve Ahududu çeşitlerini deneyimledik.


"Şimdi bol köpüklü bir kahve ile yanında Likör ve Lokum ikramı olsaydı da biz de tadını çıkarsaydık ama, nerdeee?" diyenler için Dude Table, kültürümüzde dünden bugüne yer alan kahve ve likör ritüellerini 25 Eylül - 7 Ekim 2014 tarihleri arasında İstanbul, İzmir ve Ankaralılar ile de buluşturarak, şehrin en önemli kafe ve restoranlarında farklı sunum etkinlikleri gerçekleştirecekmiş. Bu esnada da yaşam koşturmacamız içinde unutulmaya yüz tutan değerlerin konuşulup hatırlanacağı sohbetler edilirken, Türk kahvesi eşliğinde ahududu, nane, vişne ve acıbadem likörleri sunulacakmış.


Türk kahvesi hakkında biraz genel bilgi vermek gerekirse;

Üstündeki köpüklü kısım ne kadar bol ise, ona göre daha uzun süre sıcak kalacağı için bol köpüklü" istenen ve ince kenarlı porselen fincanda sunulunca da daha geç soğuyan Türk Kahvesinin, yanında ikram edilen su, aslında kahve keyfi sonrasında içmek için değil, kahveden önce ağzınızdaki diğer tadları silip, dilinizdeki lezzet tomurcuklarını yeni içeceğiniz kahveye sıfırlanmış halde hazırlamak için sunulmakta...

Eh! Türk kahvesi içilir, tüm ritüeller yerine getirilir de, Kahve falına bakılmaz mı? Tabi ki de Sema Hanım onu da eksik bırakmadı... Biz Hürriyet Bumerang'ın Yayıncı İlişkilerinden arkadaşım Ahmet ile kahvelerimizi yudumlarken, aynı ekipten dünya tatlısı Hilalciğime detaylı bir kahve falı baktı.


Harika haberlerle dolu, bol umut vaad eden, pek hayırlı şeyler söyledi. Hepsinin en kısa zamanda gerçekleşmesi dileğiyle:)


Dude Table'dan Funda Hanım ve Merve Hanımla, ağırlıklı yemek üzerine olan keyifli sohbetimiz, diğer davetliler gittikten sonra da uzun uzun sürdü:)

Eğer siz de bol köpüklü bir Türk kahvesi nasıl yapılır öğrenmek isterseniz, daha önce adım adım anlattığım şu Türk Kahvesi Tarifime tıklayabilirsiniz.

 


İster Bitter çikolata ile ister çifte kavrulmuş lokum ile, ama en azından bayram ve özel günlerde, eski geleneklerimizi canlandırmak adına Likör eşliğinde ikram edebileceğiniz Türk Kahvesi için Atalarımız ne güzel söylemiş:

"Gönül ne kahve ister, ne kahvehane
Gönül bir dost ister, kahve bahane”

www.usengecsef.com
www.facebook.com/usengecsef
www.twitter.com/usengecsef
www.instagram.com/usengecsef 

 
Toplam blog
: 230
: 5958
Kayıt tarihi
: 03.04.13
 
 

Öncelikle "Üşengeç Şef"e olan ilginiz için sizlere teşekkür ederim. "Şef" denilince aklınıza heme..