Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Ağustos '08

 
Kategori
Ramazan
 

Bölgelerde merkezi ezan

Bölgelerde merkezi ezan
 

Camilerimiz ve Ezan resim selimiye camii


Ezanın Türkçe okunması 1932 de tartışılmış uygulanmış 1950 de kaldırılmış ancak Türkçe okuma yasaklanmamıştır bunun yanında Arapça okumaya dönülmüştür. Aslında konu bunu tartışmak değil, elbette mübarek ramazan ayının yaklaştığı şu günler de doğru olan bir şey yerini bulacak bu da, aynı bölge de yakın mesafeler de konumlanan camilerimizden ezanın, hemen hemen aynı zaman da okunmasına şahit olacağız bu tabi memnuniyet verici. Zira yılın onbir ayı, sultanına inatla zamansız ezan okumalar yapılmakta bir sabah namazının yarım saat sarktığına kulaklarınla şahit olan bir Müslüman olarak maalesef bu dikkatsizliği üzülerek takip etmekteyim.

Ramazan da zaman zaman duyduğumuz haberler vardır. Cami müezzini insanlara on dakika önce oruç açtırdı, ya da erken atılan top bütün şehre oruç bozdurdu diye haberler duyduk ve duyacağız. Tabi olmayacak şeyler değil insanoğlu beşerdir şaşar. Ancak ezan saatinin zamanlaması noktasında bazı vilayet, ilçe ve belde ile köy ve mahallelerimiz de merkezi sistemle ezan okunmakta yani camilerden okunan ezan tam vaktinde aksamadan sarkmadan ya da erken okunma probleminden kurtulmaktadır.

Bölgeler arası zaman farkı olsa da bu sorun merkezi sistemle kendi içinde çözülebilir. Bugün yarım saat farkla okunan sabah ezanı , yarın imsak kesilirken olduğunu düşündüğümüzde garip bir yanılma ve yanıltmanın ortaya çıkacağı aşikardır.

Bu nedenle Diyanet işleri başkanlığının bu konu da sıkıntıları ortadan kaldıracak girişim ve elektronik merkezileşmeyi biran önce hayata geçirmesi ihtiyaç haline gelmiştir. Ayrıca bu konu da pekala halkımız ve yerel belediyelerimizde duyarlı ve yardımcı olacaklardır.

 
Toplam blog
: 181
: 1067
Kayıt tarihi
: 07.03.08
 
 

1957 Eskişehir doğumlu, Esk.A.Ü İşletme, İşbankası emeklisi, İstanbul Büyükçekmece de yaşayan, ST..