Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ekim '17

 
Kategori
Siyaset
 

Bölgemizdeki Gelişmeler ve 10 Başlıkta Öneriler ...

Bölgemizdeki Gelişmeler ve 10 Başlıkta Öneriler ...
 

Her türlü çatışmanın savaş kombinasyonlarına yol açabileceği zorlu bir dönemden geçmekteyiz.

Olan-biten ortadadır. Zaman, yaşamsal önemdedir! O nedenle somut öneriler daha yararlıdır:

1) Kerkük’ün son durumu itibariyle 25 Eylül Referandumu bir kez daha hukuken ve artık fiilen de yok hükmündedir. (insani duyarlığımız paylaşılmalı; nüfus ve mülkiyet haklarının hakça olması izlenmelidir)

2) Türkiye Cumhuriyeti ve Ordumuz, Güneyimizde oluşturulmak istenen “Kürt Koridoru”na izin vermeyeceğini kesenkes bir şekilde ve eylemli olarak, dosta-düşmana göstermiştir.

3) Bunlara karşın, IKBY yönetimi hakim olduğu topraklarda önce otonomi ve izleğinde “bağımsızlık” erimli yeni bir sürecin içine yönelirse; bu, en başta Irak devletince ret olacaktır.

4) Bölgede kadim uygarlıklar geliştirmiş ulus-devletlerin, çatışma ortamının üstesinden gelmek için Astana’da aldıkları kararlar daha bir somuta ermekte, emperyalizme karşı toprak bütünlüklerini korumak konusunda kaçınılmaz (çok boyutlu) bir iş birliği yaşama geçmektedir.

5) Türkiye’mizdeki siyasetçiler dış dinamikler konusundaki demeçleri açısından çok dikkatli olmalılar ve iç siyasette de birlik beraberliğimize katkı sağlayan ve ortak değerlerimizi rencide etmekten sakınan bir dil kullanmaya özen göstermelidirler.

6) Suriye yönetimiyle devlet düzeyinde bir şekilde doğrudan ilişkiye geçilmesinde yarar vardır.

7) Amerikan ve Batı kamuoylarına özellikle basın, medya yoluyla haklı tezlerimiz anlatılmalıdır.

8) Almanya ile ilişkilerimizin ekonomik alanlar başta olmak üzere çok dikkatli bir şekilde ve karşılıklı olarak onarılması ve iyileştirilmesi uygun olacaktır.

9) KKTC ile Türkiye’miz arasında ortak “tarım”, “su” ve “enerji” sempozyumları düzenlenmelidir. Bu sempozyumlara, dileyen ülkelerden akademisyenler de davet edilebilir.

10) Teröre karşı, demokratik hukuk devleti ilkeleri çerçevesinde en etkili önlemler alınmaya devam edilmelidir.

Umarım Türkiye’miz ve bölgemiz bu badireden, bu ateş çemberinden; Dünya ise, her tarafta irili-ufaklı savaşları tutuşturacak yönelimlerden bir an önce kurtulur.

Şu içinde bulunduğumuz koşullarda bile, demokrasimizi geliştirmek, ekonomimizi iyileştirmek ve toplumsal yaşamda barışımızı, kardeşliğimizi esirgemek zorunda olduğumuz unutulmamalıdır.

 
Toplam blog
: 374
: 491
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Merhaba! Toplumsal, siyasal, ekonomik ve kültürel olgularla ulusal ve evrensel düzlemde ilgilenme..