Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Kasım '16

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Bölgesel olarak zayıflamak mümkün mü?

Bölgesel olarak zayıflamak mümkün mü?
 

Bölgesel olarak zayıflamak mümkün mü?
Günlük sohbetlerin içerisinde kimi kişilerin basen bölgesindeki yağlamadan, kimisinin karın bölgesinden, kimi kişilerin ise yüzündeki yuvarlaklıktan şikayet edip durduğunu ve belirli bir bölgeden yağ kaybetmek istediğini duyuyoruz. Hatta bunun için bölgesel zayıflama aletlerinden, kremlerine kadar pek çok yola başvurduğu acımasız gerçekler arasında. Kalınlaşan bacaklarımız, irileşen göbeğimiz için efsanevi besinler ya da yöntemler var mı gelin birlikte inceleyelim.
Yağsız bir vücut imkansız
Vücuttaki yağ hücreleri tıpkı bir organ gibi çalışır. Çeşitli hormonların üretiminden sorumlu olduğu gibi vücut ısısını korumaya ve A,D,E,K gibi vitaminlerin depolanmasına da yardımcıdır. Erkekler de vücut ağırlığının %20 sini kadınlarda ise %30 unu geçmemelidir. Yağ hücrelerinin toplandığı bölgeler, genetik yapıya ve hatta anne karnından itibaren kazandığınız beslenme alışkanlıklarına göre değişkenlik gösterebilir. Anne karnından büyüme gelişme çağının sonlandığı yani yetişkinliğe geçildiği döneme kadar düzensiz beslenme alışkanlıkları ve kilo artışı yağ hücrelerinin sayısını artırır. Yetişkinlik dönemide ise kilo veya yağ kitlesindeki artışa göre mevcut yağ hücrelerinin içi dolmaya başlar. İşte bu nedenle anne karnından itibaren kazanılan beslenme alışkanlıkları büyük öneme sahiptir. Tüm bunların dışında bölgesel olarak zayıflamayı hedefleyen kişilerin öncelikle genetiğinin, bedeninin, vücut tipinin farkında olması ve benimsemesi gerekir. Armut tipi bir vücuda sahipseniz kilo verdiğinizde daha küçük bir armut; elma tipi isenin daha küçük bir elma olmaya adaysınız demektir.
Vücut tipleri
Armut tipi: Omuzlar dar, kalçalar geniştir. Bacaklar kalın ve bel ince bir yapıya sahiptir.
Elma tipi: Omuzlar geniştir. Göğüsler büyük, bel kalın bir yapıya sahiptir. Bacaklar ince ve düzgündür.
Kum saati tipi: Omuzlar ve kalçalar simetriktir. Kalça ve göğüsler dolgundur. En ideal vücut tipidir.
Çilek tipi: Omuzlar geniştir. Bel normal ya da kalındır. Kalçalar dardır. Ters üçgen bir yapıya sahiptir.
Muz tipi: Omuz, kalça ve bel aynı ölçüdedir. Bel inceliği yoktur.
Yine vücudu endomorf, mezomorf ve ektomorf olmak üzere sınıflandıran kaynaklara göre ise;
Endomorflar; hızlı yağlanma eğilimi gösterirler. Kilo verme süreçleri diğer bireylere göre daha yavaştır.
Mezomorflar; kalın ve güçlü kemilere sahiptirler. Hızlı kas kazanırlar ve dikdörtgen şeklinde bir gövdeye sahiptirler.
Ektomorflar; sıska olarak tarif edilirler. Küçük eklemlidirler. Omuzlar dardır. Zor kilo alırlar ve hızlı bir metabolizmaya sahiptirler.
Beslenme alışkanlıkları ve hormonlar bölgesel yağlanmayı tetikliyor
İnsülin
Şekerli besinlere ve karbonhidrata olan ilgi yüksek insülin salgısından dolayı karın bölgesindeki yağlanmayı tetikleyecektir. Bu nedenle şeker içeriği yüksek ve çabuk kana karışan karbonhidratlar yerine; tam buğday unundan ve esmer undan yapılmış karbonhidratlar, kurubakgiller tercih edilmeli. Karın bölgesindeki yağlanmadan şikayet eden kişiler kuru meyveler yerine taze meyve tüketimine yer vermeli; tatlı tüketimi yerine meyve tercih edilmeli ve günlük karbonhidrat alımı sınırlandırılmalıdır.
Kortizol
Stres hormonu olarak da bilinir. Özellikle yoğun ve stres altında çalışan kişilerde etkindir. İnsülin direnci ve yüksek kan şekerini tetikler. Karaciğer yaplanması, karın bölgesinde yağlanma, ense ve üst gövdedeki yağlanmayı tetikler.
Östrojen
Yapılan çalışmalar, östrojenin artan seviyeleri ile kilo artışını ilişkilendirirken; karın bölgesinde yağlanma, uykusuzluk, huzursuzluk, şişkinlik gibi yaşam kalitesini bozan sepmtomları da beraberinde getirdiği söyleniyor.
Tiroid
Tiroid hormonlarının az çalışmasına bağlı olrak gelişen hipotiroidi rahatsızlığında bazal metaboliz hız düşer ve kişi su ve tuz tutulumuna meyilli hale gelir. Düşen metabolik hız yağlanma ve kilo artışıyla da devam edebilir.
Bölgesel olarak zayıflatan diyet efsaneleri
Bölgesel zayıflamayı hedefleyen kişilerin sağlıklı beslenme ve düzenli egzersizi prensip haline getirmesi şarttır. Yoksa maaalesef yediğinizde kalçalarınızı ya da yüzünüzü daha küçük gösterecek mucizevi besinler yok. Sadece şimdiye kadar yapılan çalışmalarla yağ yakımına destek olabilecek birkaç besinden bahsetmek mümkün. Örneğin düzenli bie beslenme programı takip ediyorsanız ve günlük 2 fincan kadar yeşil çaya yer verebiliyorsanız karın bölgesindeki yağlanmanın üstesinden daha kolay gelebilirsiniz. Ya da çalışmaşar; greyfurt ve suyunu düzenli olarak tüketen bireylerde kilo kaybı ve yağ yakımının belirgin bir şekilde arttığına işaret ediyor. Fakat tansiyon ilacı, psikolojik bazı ilaçlar, ritim bozukluğu ilaçları, antibiyotikler ile birlikte kesinlikle tüketilmemeli ve mutlaka bir uzmana danışılmalıdır. Yağ yakmanın ana kurallarından biri de düzeni beslenme ile birlikte fiziksel aktiviyeti artırmaktır. Yağ yakmak için tüm vücudu, özellikle büyük kas gruplarını çalıştırmanız; kilo ve biriken yağlardan kurtulmak için ise, harcadığınız kaloriden daha az kalori almanız gerekir. Mekik ve karın sıkıştırma çalışmaları bu bölgedeki yağları yakmaz;yalnızca buradaki kasları geliştirip gererek, sıkı bir görünüm elde edilmesini sağlar. Nabzınızı belli sayının üstüne çıkarmak için kardio (tempolu yürüyüş, yüzme, koşu vs.) yapmanız ve ağırlıklarla kasları güçlendirmeniz gerekir.
 
 
Beslenme ve Diyet Uzmanı Melis Torluoğlu
Acıbadem Etiler Tıp Merkezi
 
Toplam blog
: 54
: 1390
Kayıt tarihi
: 19.10.16
 
 

2011 yılında Başkent Üniversitesi'nden mezun oldu ve yine aynı yıl Acıbadem Sağlık Grubu'nda hala..