Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Kasım '13

 
Kategori
Siyaset
 

Bölünmüyor aksine büyüyoruz !

Bölünmüyor aksine büyüyoruz !
 

11 Mayıs 2013 tarihinde facebook’ta ve Milliyet Blog sayfasında da yayınlanan bir yazımı aşağıdaki şekilde bitirmiştim.:

“Bu Kürdistan'ın güneyi varsa kuzeyi doğusu ve batısı da vardır, bunlardan pek te söz eden yok. Genelde bu konu hakkında konuşulmak istenmiyor.Bu bölgelerin İran, Suriye ve Türkiye’de olduğunu da kafası çalışan herkes biliyor.

PKK ve BDP sözcülerinin dillerinden düşürmedikleri " Kürtlere statü, Apo'ya özgürlük" olmadan silah bırakma ve barış olmaz sözleri de kulaklarımızı tırmalamaya devam ediyor.

Bütün bu olaylar, konuşulanlar ve yazılanlara baktığımda aklıma şöyle şeyler geliyor: Acaba PKK'ya kurmayı planladığı "Kürdistan" için bazı sözler verilmiş olabilir mi ?Örneğin Suriye'nin kuzeyindeki bölge ve ileride İran'dan bir bölge ve Türkiye'nin doğusu ile ilgili bazı taahhütler söz konusu olabilir mi? Özellikle Türkiye ile ilgili kısmını sağlayabilmek için Türk kamuoyunu ikna edebilmek amacıyla bu çekilme planlanmış olabilir mi? Ülkenin bölünme korkusunda olan Türklere ileride, bölünme değil de önce ülkenin doğusunda kurulacak "özerk Kürt bölgesi" ile K.Irak ve Suriye'nin kuzeyinde kurulacak olan Kürt bölgesini birleştirip büyüme senaryoları gündeme getirilebilir mi? Bölünme değil birleşme formülü ile insanları (özerlik, Apo' ya af, vs. konularında) ikna etmek  daha kolay olabilir mi?

Türkiye'de ve bölgemizdeki tüm bu olaylar büyük bir planın parçaları olabilir mi?

Bu soruları kendime soruyorum ama henüz net bir cevap bulabilmiş değilim.”

Başbakan’ın“Kürdistan” sözcüğünü kullanmasından sonra bu soruların üzerindeki sis perdesi benim açımdan aralanmaya başladı.

Başbakan“Kürdistan” diyerek PKK – BDP nin Kürt kimliğinin inkar” edilmemesi ve “statü”taleplerine dolaylı da olsa olumlu yanıt vermiş oldu.

Başbakanın ardından Osman Baydemir ısrarla “Türkiye Kürdistanı” ve “Kuzey Kürdistan”sözcüklerini kullandı ve bundan korkulmasına gerek olmadığını ve bundan sonra bu şekilde konuşmanın gerektiğini söyledi.

Başbakanın cezaevlerinin boşalması gerektiği yönündeki sözleri bir genel affı akla getirirken Başbakan “ben hayalimi söyledim, genel af demedim” demiş olsa bile hayalinin gerçekleştirmek için gerekeni er veya geç yapacağı konusunda hiç kimsenin şüphesi bulunmamaktadır.

Barzani’nin Diyarbakır’a getirilerek ağırlanmasının aynı zamanda BDP’ye de bir gözdağı vermek olduğunu düşünüyorum.

Barzani’ye yakın duran Kürtler “Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi’ni” yerel seçimlerden sonra kuracaklarını açıkladılar.

Irak Kürdistan’ının yönetim tarzının tanınmış olması veya tanınacak olması ileride “Suriye(Rojava) Kürt özerk yönetimi” adı altında oluşturulacak bölgenin desteklenmesi ve tanınmasına, aynı zamanda da Türkiye’de “Kürdistan özerk yönetimi “ için bir hazırlık çalışmasıdır. Bu şekilde dört parçaya bölünmüş olduğu iddia edilen “Kürdistan Devletinin” üç parçası kurulmuş, dördüncü parça olan İran’daki bölgenin de temelleri (ABD’nin de katkı ve desteği ile)atılmaya başlanmış olacaktır.

Başlangıçta bulundukları ülkenin sınırlarını bozmadan kurulacak olan (Irak’ta olduğu gibi)bu bölgelerin özellikle ekonomik olarak güçlendikten sonra ileride birleşme ve kendi sınırlarını oluşturarak bağımsızlık taleplerine girişecekleri de kaçınılmaz bir gerçek olarak önümüzde durmaktadır.

Suriye’de (Rojava’da) “Kürt özerk yönetimi” kurulmasına Türkiye’nin itiraz etmesi “açılım sürecine” zarar vereceğinden mümkün görülmüyor. Ancak buradaki yönetimin PKK değil de Barzani (KDP) ağırlıklı olması istenecektir.

Zaten ABD ve AB nin baskıları sonucunda Türkiye, Suriye’deki rejim muhalifi olarak gösterilen El-kaide uzantılarına olan yakınlığından vazgeçmiş ancak Salih Müslim önderliğindeki PYD ile olan ilişkileri de koparmadan yani KDP-PKK-PYD koalisyonunu kuracak veya destekleyecekmiş gibi bir politika izleyeceği görüntüsü vermektedir.

Sonuç olarak; Suriye özerk Kürt yönetimi ve Türkiye özerk Kürt yönetimine giden yolun kilometre taşları Barzani’nin davet edilmesi ve Irak Kürdistan’ının tanınmasıyla döşenmeye başlanmıştır.

Sıra Öcalan’ın nasıl serbest bırakılacağına gelmiştir.”Irak Kürdistan’ıyla yapılan petrol ve Doğalgaz anlaşmaları hayata geçtikten sonra bu konu yavaş yavaş ülke gündemine girecektir.

Af değil ama bazı suçların artık suç olmaktan çıkarılması gibi bir yöntem izleneceği de şüphe götürmez.

 
Toplam blog
: 92
: 956
Kayıt tarihi
: 01.10.07
 
 

Ülkemin içinde bulunduğu ve gitmekte olduğu yerden rahatsızım. Atatürk ilke ve devrimleri doğrult..