Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Kasım '07

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Boozaa bozacıııııı

Boozaa bozacıııııı
 

O soğuk kış gecelerinde lapa lapa kar yağarken ağabeyimle birlikte pencerenin önünde bozacının geçmesini beklerdik. Çocukluk işte sanki geçecekte duymayacakmışız gibi konuşan ev halkını da sustururduk. Hâlbuki duymamak mümkün mü o ağzından duman çıka çıka yanık sesiyle öyle bir “boozaa bozacıııı” diye bağırırdı ki bütün mahalle inlerdi. Herkes pencerelere koşar, bozacıya seslenirlerdi. Bizde seslenme işine ben bakardım nedense. Annem soğuktan buz gibi olmuş bozayı alır bardaklara koyar ve ılımasını beklerdi. Bize öyle verirdi. Bizde içini leblebi ile doldurur öyle içerdik. Annemde kızar “kaşıkla yiyin leblebiler boğazınıza kaçacak” derdi. Hala leblebi ve boza ilişkisini çözmüş değilim. Gerçekten bozayı mı seviyorduk yoksa leblebi için mi boza istiyorduk orası meçhul. Şimdi ise bozayı artık şıra ile içmeyi seviyorum. Ankara’ya geldiğim zaman hele kışsa hemen ya ulustaki ya da yüksel deki akman bozacısına uğrarım. Bir bardak boza şöyle kocamanından ve bir bardakta şıra, bozanın üstüne tatlı kaşığı ile şıradan ilave ederim ve bozayla hafif karıştırıp kaşıkla yerim ya da içerim. İstanbul’da ise vefa bozacısı. Şimdi sıkı durun biliyorum hepinizin ağzı sulandı (tabii sevenlerden bahsediyorum) ve canınız istedi. Hadi o zaman hemen mutfağa koşun ve iki gün içinde doya doya içebileceğiniz bozanızı hazırlayın.

MALZEMELER:

3 su bardağı bulgur

3 su bardağı tozşeker

1 ¼ adet maya (dörtlü paketlerden)

YAPILIŞI:

Bulguru akşamdan 10–12 bardak suyla ıslatın. Ertesi gün bulgurlar iyice ezilinceye kadar pişirin. Robotla iyice ezin ve ince tel süzgeçten geçirin. Karışımı hafif ateşe koyun içine şekeri ilave edip karıştırın. (Kıvamı çok koyu olursa ılık su ilave edin) Şeker eriyince ocaktan alıp ılımaya bırakın. Ilıdıktan sonra içine ılık suyla ezilmiş mayayı ilave edin. İyice karıştırın. Kapağını sıkıca kapatın ara sıra karıştırarak iki üç gün mayalanmaya bırakın. Göz göz olunca bozanız hazır demektir. Soğuk ve bol tarçınlı, leblebili ve şıralı canınız nasıl isterse.

Afiyet olsun…


Blognot: Blog yazarlarımızdan Kemal Kara'nın (Solohan) Çılgın Günler Türkiye adında ki mizah kitabı çıkmıştır. Kitap Idefix, Kitapyurdu gibi internet sitelerinin yanısıra Megavizyon ve D&R gibi bir çok kitabevlerinde de satılıyor.

 
Toplam blog
: 56
: 2815
Kayıt tarihi
: 18.01.07
 
 

Kendimi bildim bileli yemek yapmak benim için bir tutku. Turizm ve Otelcilik Meslek Lisesi'ne gir..