Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Mayıs '13

 
Kategori
Siyaset
 

BOP’u hazırlayanlar neden böyle bir proje hazırlamışlardır?

BOP’u hazırlayanlar neden böyle bir proje hazırlamışlardır?
 

yol


BOP’u hazırlayanlar neden böyle bir proje hazırlamışlardır?

I.Dünya Savaşı, yüzyıllarca Osmanlı Devleti’ne karşı üstün gelemeyen, Hristiyan Dünyanın yeni çağın başlangıcı ile birlikte, Rönesans’sın etkisi ile Devletlerin yeni bir yapılanma sürecini tamamlamaları sonucunda, dinin arka planda olduğu son Haçlı seferidir. Bu savaşın neticesinde Ortadoğu, Afrika, Avrupa’nın siyasi haritası değişmiştir. Bu değişiklikte kendi haritasını kendi çizen yalnız Türkler olmuştur.
II. Dünya Savaşı’ndan sonra, kolonileşmenin bitmesi, gelişen dünyanın her tarafında Hindistan ve Çin gibi başarılı olmuş ülkelerde olduğu gibi Afrika’nın, Asya’nın ve Orta Doğu’nun bir çok bölgesinde sadece lafta kalmış kısa süreli bir devlet yapılandırması telaşına da neden olmuştur.

Son Avrupa imparatorluğunun çökmesi de – eski Sovyetler Birliği- aynı süreci başlatmış ve Asya ve Avrupa’nın siyasi haritası yeniden şekillenmiştir. Türk Devletlerinin kurulması, Doğu-Batı diye ayrılan Almanya’nın birleşmesi ve Yugoslavya’nın dağılıp yeni devletlerin inşa edilmesi bunun sonucudur.
BOP’nin oluşmasına neden olan vakıa da 11 eylül saldırılarıdır. 11 Eylül saldırısı ABD ve Batılı aydınlar tarafından şu şekilde okunmuştur;

1-Soğuk Savaş’ın bitmesi, Balkanlardan Kafkaslara kadar uzanan, Orta Doğu’da, Orta Asya’da ve Güney Asya’da başarısız ve zayıf devletler hattı ortaya çıkarmıştır.

2-Devletin çökmesi veya zayıflaması, çok büyük insani sorunları ve insan hakları felaketlerini, 1990’larda Somali, Haiti, Kamboçya, Bosna, Kosova ve Doğu Timur’da ortaya çıkarmış, ABD ve diğer ülkeler, bu problemlere sadece yerel sorunlarmış gibi davranmışlar fakat 11 Eylül ispatladı ki devlet zayıflıklarının aynı zamanda büyük stratejik bir mesele olduğunu ortaya çıkarmıştır.

3-Kitle imha silahlarıyla birleşen Radikal İslam terörizmi, zayıf yönetimden kaynaklanan problemlerin yüküne büyük bir güvenlik boyutu getirmiştir.

4-Terörizm benim ülkemde ya da benim ülkemin yakınında değil dolayısıyla beni ilgilendirmez diyemeyiz ki, Afganistan’da faaliyet gösteren terör örgütü gelip başka bir kıtada ki bir ülkede (ABD) saldırı yapıp halkın can ve mal güvenliğini tehdit edebiliyor.

5-Bir aşiret ya da mezhebin yönetiminde olan devletlerde terör kolay yuvalanıp, çoğalabilmektedir. Bu yönetim biçiminin değiştirilmesi gerekmektedir.

6-Uluslararası terörizm tüm dünyayı tehdit etmektedir. Bu tehdidin kaynağı Ortadoğu’dur. Bölgeden petrolü kesintisiz alamıyoruz. Ham madde kaynaklarından yararlanamıyoruz. Bölgeye yatırım yapamıyoruz. Pazar payımızı genişletemiyoruz. Bu sorunlar devam ettiği sürece dünyada güvenlik tehlikeye düşüyor. Refahımız olumsuz yönde etkileniyor. Tehditlerle karşı karşıya kalıyoruz. Tehdidin asimetrik olma özelliği bu mücadelede güçlük yaratıyor. Konvansiyonel tehdit olsa bununla başa çıkmak kolay. ABD askerî gücü dünyada hiçbir gücün karşı koyamayacağı ölçüdedir. Ancak tehdidin asimetrik olma özelliği mücadele bizi zorluyor. Bu coğrafya mutlaka denetim altına alınmalıdır.

Bu okumanın neticesinde, İslam ülkeleri başta olmak üzere zayıf devletlerin yeniden şekillendirilmesi ve gerekirse siyasi haritalarının¹ yeniden çizilmesi gerekmektedir.
Bu gereklilikten yola çıkılarak, Büyük Ortadoğu Projesi ortaya çıkmıştır. Bunu o dönemim ABD Başkanı George W.Bush;”-Yeni bir haçlı seferi olarak” yorumlayacaktır.

¹ABD Başdanışmanı Condolezzo Rice;”- Fas’tan Çin sınırına kadar 22 ülkenin siyasi ve ekonomik coğrafya-sının değiştirilmesi”

 
Toplam blog
: 10
: 458
Kayıt tarihi
: 05.09.11
 
 

İyi bir öğrenci olduğumu düşünüyorum ve öğrenmeye çalışıyorum. ..