Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Mart '09

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Bor neymiş de farkında değilmişim

Bor neymiş de farkında değilmişim
 

BOR madeninin o kadar geniş bir kullanım alanı varki; sanayi, hidrojen depolama, sağlık, yakıt, tekstil, kimyasal boya-vernik, endüstriyel teknolojiler vs. gibi daha birçok alanda bu maden inanılmaz imkanlar sunuyor insanlığa. Fakat bu imkanları geliştirmek yine insanların, mühendis ve bilim adamlarının elinde. Türkiye'de BOR madeni üzerine ar-ge çalışmaları yapan bir kurum var. BOREN = Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü. Ar-Ge çalışmalarının yanında BOR madeninin stratejik önemini ve bu konudaki hassasiyetin de milli olarak vurgulanmasına katkıda bulunan bir kurum aynı zamanda. Ve Türkiye, dünyada en çok BOR madenine sahip ülke. Hatta rivayetlere bakılırsa işleme tesisleri olan bir TÜRKİYE, sadece BOR madeniyle dış ve iç borçlarının tamamını hiç sıkıntı çekmeden ödeyebilecek bir konuma da sahip.

BOR nelerde kullanılıyor bir bakmak ister misiniz? Askeri ve sivil zırhlı araçların imalatında, nükleer santrallerin reaktör kontrol çubuklarının yapımında ve muhtemel kazalarda güvenlik maksatlı nükleer atıkların depolanmasında, borsilikat camların üretiminde, izolasyon sağlayan cam elyafı imalatında, optik lif, cam seramik, şişe ve diğer cam çeşitlerinde, seramik endüstrisinde emaye, sır, porselen boyaları yapımında, metalurjide paslanmaz ve alaşımlı çelik, sürtünme ve ısınmaya karşı dayanıklı malzeme yapımında ve daha burada sayılamayacak kadar geniş bir alanda bor kullanılıyor.

Bunun dışında elektrik ve elektronik bilgisayar ciplerinde, CD'lerde BOR madeni kullanılan alanlar. Kimya alanında tekstil boyası, ısıya dayanıklı kumaş yapımı, yanmayı geciktiren selülozik malzeme imalatı, suni ipek, deriye renk veren kimsayallar, inşaat sektöründe mukavemeti arttıran inşaat malzemesi üretiminde bor kullanılıyor. Tıpta, kemik gelişiminde, alerjik hastalıkların tedavisinde, psikiyatri, beyin kanseri, ilaç, kozmetik sanayii, diş macunları, temizlik ürünleri imalatında, ahşap koruyucu malzeme olarak daha binlerce yerde BOR madeninden faydalanılıyor.

Böyle sayılamayacak kadar kullanım alanı olan bir madenin dünyada lideri konumundayız. Böyle bir madenin Türkiye'ye getireceği ekonomik katkının ihracata ne kadar artısı olabileceğini anlamamak herhalde çok zor değil. Fakat ben hala daha tanıtımı ve bilinçlendirilmesi konusunda yeterli olunmadığını düşünüyorum. Yani altından değerli bir maden ama ülke olarak neden hala bunu olması gerektiği gibi kullanamıyoruz. Türkiye'nin bu madene ihtiyacı var. Bu maden geleceğin teknolojisini üretiyor. Neler yapılabildiğini az-çok biliyoruz artık. Daha fazla faydalanamaz mıyız bu BOR'dan? İşsizlere iş kapısı olamaz mı bu maden? Ekonominin çarklarını BOR daha hızlı döndürmez mi sizce?

 
Toplam blog
: 91
: 3105
Kayıt tarihi
: 16.02.09
 
 

Yıllardır yazmadım... Şimdi yine devam.. Haftanın belirli günleri... Çünkü eskisi kadar vaktim yo..