Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ağustos '07

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Borç Tuzağından Kurtulmak Elinizde!

Borç Tuzağından Kurtulmak Elinizde!
 

Borçlanmanın başında “mal sahibi olmak” yada bir şeyleri edinmek sizin için iyi bir şey olabilir. Ama zamanla eğer borçlarınızı yönetemez, ödeme disiplinini sağlayamazsanız borçlar en büyük kabusunuz haline gelir. Artık günleriniz sadece borçlarınızı nasıl kapatacağınızı düşünmekle geçmeye başlar.

Gazetelerde kredi kartıyada banka kredisi borçlularını okuyorsunuzdur. Okumadığımız ve görmediğimiz diğer borçlarla birlikte inanın çevrenizdeki bir çok kişi bir çok yere borçlanmış durumda. Borçlanmamanın yada borçlardan kurtulmanın birinci şartı böyle bir yaşam tarzından vazgeçmeye olan isteğiniz olacaktır. “Borca girmeden mal sahibi olamıyorum, asıl diğer yaşam tarzım problem” diyorsanız o başka bir yazının konusu.

Şimdi sizi borçlu yaşamdsan, borçlanarak yaşamaktan sakındıracak bazı önerilerim olacak. İşinize gelenlere yada size uygun olanlara siz karar verin;

1. Önce kendinize finansal bir hedef koymalısınız. Örneğin borçlarımın yarısını halledeceğim gibi .Bunu bir kağıda büyükçe yazın(Borçlar %50 azalacak!) ve buzdolabınızın üzerine yapıştırın.

2. Kendinize ödül belirleyin. Herkes ödül almaktan hoşlanır. Bir borcu kapattığınızda kendinize güzel bir yemek vb. bir ödül kararlaştırın.

3. Pozitif düşünün. Öncelikle kafanızdaki negatif düşünceleri atın. Eğer negatif düşünceleri kafanızdan çıkarmazsanız sizin pes etmenize sebep olurlar. Pozitif düşünün ve umudunuzu kaybetmeyin.

4. Borcu büyütmeyin. Çukurdan çıkmak için çukur kazılmaz. Borçlarınızı azaltmak işstiyorsanız harcamalarınızı, kredi kartı kullanımlarınızı azaltın. İhtiyacınız olmayan şeyleri almayın.

5. Borçlarınızın bir listesini yapın. Sıkıcı ama gerekli bir şey. Borçlarınızın listesi ve ne zaman ödemeniz gerektiği elinizin altında olmalı. Yeni borçlar ıeklemeli, bitenleri silmelisiniz, taki sayfada hiç borç kalmayana kadar. Hatta ana para ve faiz olarak ayırabilirseniz borçlanmanın ne kadar kötü olduğunuda görebilirsiniz. Borçlarınızın tamamnı gördüğünüzde onlarla mücadele edebilirsiniz.

6. Harcamaları düşürün. Dışarıda değil evde yemek yiyin, ucuz yerlerden alışveriş yapın, düzenli tüketimlerinizi azaltın.Borçlar kartopu gibi çığ’a dönüşürler, bir an önce borçlanmamayı öğrenmelisiniz.

7. Ek para kazanmaya çalışın. Evden yapabileceğiniz yada part time çalışma imkanınız varsa gelirinizide artırmaya çalışabilirsiniz. Çevrenizdeki çocuklara ders vermek, elişi yapıp satmak, çeviri yapmak vb.

8. Bütçe yapın. Her ay harcayacağınız miktarı bütçeleyin ve bu bütçenize uymaya çalışın. Gerçekçi olun.

9. Düzensiz harcamalarınızı gözden geçirin. Yani doğum günü, evlilik vb. hediye almak zorunda kalacağınız durumları düşünerek bir bütçe yapmaya çalışın.

10. Acil durum fonu oluşturun. Bazen hiç beklemediğiniz harcamalar yapmak zxorunda kalırsınız. Hastalık vb. durumlarda. Bu yüzden her zaman elinizin altında bir miktar nakit yada acil durum fonu olabilecek para bulundurmanızda fayda var.

11. Kredi kartı kullanımını kesin. Kesemiyorsanızda minimuma indirin. Sizin olmayan bir parayı harcadığınızı unutmayın. Nakdinmiz kadar harcarsanız borçlanmanızı azaltmış olursunuz.

12. Nakit kullanın. Ya nakit yada bankaların ATM kartlarını kullanarask paranız kadar harcama disiplinini yakalayabilirsiniz. Günlük nakit harcama limiti belirleyip buna uymaya çalışırsanız çok rahat edersiniz.

13. Borç ödeme hedefinizi giderek büyütün. Her ay ödeyebileceğiniz borç mikatrını artırmaya çalışın. Öncelikle ne yüksek faizli borçlarınızı öderseniz diğerlerini ödemeniz kolaylaşır.

14. Minimumları ödeyin. Borcunuza ilişkin size faiz işletmeyecek minmum oranı mutlaka ödeyin. Bu konudaki uygulamaları borçlandığınız yerden sorgulayın.

15. Akıllı olın. Size daha fazlasına mal olacak borçlarınızı ertelemyin. Örneğin elektrik faturalarını ödememek çok daha fazla zarara yol açacaktır.

16. Borç transferi. Bazen bankalar kredi kartlarınızın borçlarını daha düşük oranlarla transfer etme kampanyaları düzenleyebilir. Bu kampanyaları iyi izleyin.

17. Gereksiz harcamalardan kaçının. Herhangi bir şey ialmadan önce gerçekten ihtyiacınız olup olmadığına, o olmazsa hayatınızın aksayıp aksamayacağına karar verin. Mümkünse bu tip alışverişlerinizi kesin.

18. Akıllı alışveriş. Fabrika satış mağazaları, toptancılar, imalatçılar ve sezon sonu satışları alışveriş için en ideal zamanlardır.

19. Biriktirip almak. Sadece birkaç parça şey almak için mağazaya gitmeyin, mutlaka başka şeylrde alırsınız. İhtiyaçlarınızı toplu bir şekilde listeleyin ve toplu alışveriş yapın.

20. Interneti kullanın. Internetten en ucuz neredeyse orayı bulup oradan alın.

21. Evde yiyin. Dışarıda yeme yemek oldukça masraflıdır.

22. Sabırlı olun. 1-2 yıllık bir borç ödeme döneminde en önemli şey sizin sabrınız olacaktır. Borxcunuzu ödemeye ve sonrasındaki rahatlığa odaklanmanız çok önemlidir.

23. Kendinizi boğmayın. Borç ödeyeceğim diye hayatınızı zindana çevirmeyin. Arada bir dışarıda yemek yada alışveriş sizi rahatlatacaktır.

24. İşe yemeği siz götürün. Şirketiniz muhtemeln kahvaltı vermiyordur. Evde yapın yada yanınızda götürün. Öğle yemeğide vermiyorsa evde hazırlayıp götürün.

25. Bedava eğlenceler bulun. Gece bara gideceğinize sinemaya gidin yada evde TV seyredin.

26. Büyük harcamaları kesin. Düzenli yaptığınız büyük harcamalara odaklanın ve kesintileri yada akıllı alışverişi onlar üzerinde yapmaya çalışın. Daha ucuz bir eve taşınmak, doğal gaz’a geçmek vb.

27. Avantajları yakalayın. İndirimleri, bir alana bir bedava vb. kampanyaları takip edin.

28. Bedava yada kullanılmış ürünleri tercih edin. Herşeyde olmasa bile bazı kullanılmış 2. el şeyler işiniz görebilir. Mobilya vb.

29. Yaratıcı olun. Bazen evinizde natacağınız şeylerden yapacağınız yaratıcı şeyler sizi para harcamaktan kurtarabilir. Para harcadığınız şeyleri kendinizin yapıp yapamayacağınıza bakın.

30. %60 kuralı. Gelirinizin en fazla %60’ını harcamalı diğer kısmını borç ödeme vb. şeylerde kullanmalısınız.

 
Toplam blog
: 578
: 5372
Kayıt tarihi
: 23.06.06
 
 

Superonline danışmanlık, İktisat Bankası' nda ilk palm bankacılığı uygulaması, 5 yıl Garanti E-Ticar..