Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Şubat '09

 
Kategori
Haber
 

Borca karşılık kuma!

Borca karşılık kuma!
 

Kadınlara eşya muamelesi yapan zihniyet kahrolsun!


Milliyet Gazetesi web sitesinde okuduğum bir haber beni şaşırttı. Düşünebiliyor musunuz, kendilerine haksızlık yapıldığını, Türkiye’de ezildiklerini filan tüm dünyaya haykıran Kürt asıllı vatandaşlarımız, birbirlerine daha çok eziyet ediyorlar. Daha dün parti başkan yardımcıları kadın Kürtlerin de soykırıma uğradığını açıklıyordu. Peki bu ne?

Milliyet’in haberine göre, Şanlıurfa’da 23 kuyumcuya baskın düzenleniyor. Bu baskınlar sonucunda hazırlanan rapora şaşırmamak mümkün mü? Biz çağdaş Türkiye diye yırtınırken yapılanlara bakın lütfen!

Bazı vatandaşlar ödeyemedikleri borçlarına karşılık kızlarını “kuma” olarak kuyumculara veriyormuş.

* Bu nasıl insanlık?

* Bu nasıl dindarlık?

* Bu nasıl bir insan ticareti?

* Bu nasıl ana ve babalık?

* Bu nasıl bir ahlaksızlık?

* Boyunuz devrile dememek için zorlanıyorum.

AŞİRETİN YOKSA YANIYORSUN!

Ödeme güçlüğü ile karşı karşıya kalan aşiret mensubu olmayan bir borçlunun tüm varlığına el konuyormuş. Birçok genç kız da aileleri tarafından borçları karşılığında kuyumculara “kuma” olarak veriliyormuş. Pes doğrusu!

Bir aşirete üye olanlara ise bu yöntem uygulanmıyormuş. Sıkmıyor tabii. Biliyorlar canları ile ödeyeceklerini. Sahipsizlere çullanıyor vicdansızlar. 21. Yüzyıl ve biz hâlâ aşiretlerle uğraşıyoruz. Başbakan Davos’ta, Gazze hakları savunucusu. Türkiye’de her şey düzenli. Hamdolsun!

Kuma giden kızları da geri vermiyorlarmış. Tabii bu arada korku salmak için birçok kişiyi silahla tehdit ediyorlar, yaralıyorlar. Yaralamaların çoğunun da tefecilerden kaynaklandığı tespit edilmiş.

114 polisin katıldığı operasyonda 23 kuyumcunun dükkanı aynı anda kontrol edilerek, didik didik aranmış. Sonuç; kuyumcular kuyumculuk değil genelde tefecilik yapıyorlar. Vitrinlerinde “KREDİ KARTI İLE SATIŞ YAPILIR” yazan kuyumcular, kredi kartlarından yüzde 10-15 faiz karşılığı borç veriyorlar. Borcunu ödemeyen veya geciktirenlerin mal varlıklarına resmi veya gayri resmi yollardan el konuluyormuş. Bu arada mal varlığı yerine kızlarını kuma olarak veren ebeveynler de az değilmiş.

Bu operasyonlarda çok sayıda senet, tapu, borçlulara ait kredi kartı ele geçirilmiş 11 kuyumcu tutuklanmış.

Hükümet yetkililerinin şu aşiret işine de bir el atmalarının zamanı ne zaman gelecek acaba? Yazık oluyor, çaresiz insanlarımıza ve genç kızlarımıza.

Mustafa Mumcu, 03 Şubat 2009, Saat: 20:40

 
Toplam blog
: 324
: 2811
Kayıt tarihi
: 10.04.07
 
 

06. 06. 1945 İzmir doğumluyum ve İzmirli olmaktan da gurur duyuyorum. 1968 yılında birkaç yıllığın..