Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Kasım '17

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Borcu Bulunan Kredi Kartı İptal Edilir mi?

Borcu Bulunan Kredi Kartı İptal Edilir mi?
 

kredi kartı nasıl iptal edilir


Günümüzde her geçen gün kullanım oranlarının arttıran kredi kartı düzenli ödeme yapıldığında ve dikkatli bir şekilde kullanıldığı takdirde son derece yararlı bir ödeme aracıdır. Ancak hesapsızca yapılan harcamalar ve düzenli olarak kredi kartı ekstresinin ödenmemesi durumunda ne yazık ki bir süre sonra kişinin ödeyemeyeceği yüksek bir borcun oluşmasına neden olmaktadır. Gerek kişinin kredi kartı borcunu ödeyememesi gerekse de kredi kartı yıllık aidat ücreti talep edilmesi gibi farklı nedenlere bağlı olarak kredi kartının iptal edilmesi talep edilebilmektedir. Peki, borcu bulunan kredi kartı iptal edilir mi?

Borcu Olan Kredi Kartı İptal Edilebilir Mi?

Evet, teknik olarak kredi kartının borcu olması durumunda da kart kullanıma kapatılabilmektedir. Ancak bazı bankalar müşterilerinin kredi kartı ürünlerini kullanmaya devam etmelerini zorunlu bir hale getirebilmek adına kartın toplam borcunun kapatma işleminde ödenmesini talep edebilmekle beraber bunun kanuni bir dayanağı yoktur. Bu nedenle müşteri temsilcisine bu konu hakkında şikâyette bulunacağınızı söyleyerek kartınızı kapattırabilirsiniz. Her bankanın kredi kartı iptal uygulaması farklı olmakla beraber bu noktada imzalanan kredi kartı sözleşmesi de büyük önem taşımaktadır.

Çünkü bankalar kendi haklarını korumak adına kredi kartı sözleşmesine çok sayıda madde eklemekte olup imzaladığınız sözleşmede kredi kartı iptali hakkında da maddeler bulunuyorsa bu maddelere göre başvurunuz sonuçlandırılacaktır. Kredi kartı sözleşmesinde “borcu olan kredi kartı iptali sadece borcun kapatılması durumunda yapılır” ya da “kredi kartı iptal edilirken toplam kredi kartı borcu da kapatılmalıdır” gibi ibareler yer alıyorsa mutlaka borcun ödenmesi gerekir.

 

İptal Edilen Kredi Kartı Taksitleri Nasıl Ödenir?

Kredi kartının iptal edilecek olması durumunda içerisinde taksit bulunması durumunda bu taksitler sıfırlanana kadar her ay kredi kartı ekstresi düzenli olarak ödenmeye devam eder. Kredi kartı ekstresi son ödeme tarihi içerisinde kart sahibi borcunu düzenli olarak ödemekle yükümlüdür. Bu şekilde kredi kartı borcu sıfırlanana kadar ödemeler devam eder.

Kişinin kendi isteği ile kredi kartını kapattırdığı durumlarda izlenmesi gereken protokol budur. Ancak bankanın kredi kartı alacağını tahsil edememesi nedeni ile gerçekleştirdiği kart iptallerinde kişi toplam kredi kartı borcunu tek seferde ödemekle yükümlüdür. Bunun içerisine kredi kartında yer alan taksitlerin toplamı da dahildir. Yani banka kredi kartını kapatınca taksitler de peşin olarak ödenmek zorundadır.

 

Kredi Kartına Hesap Kesim Tarihinden Önce Para Yatırırsam Ne Olur?

Kredi kartına hesap kesim tarihinden önce para yatırma hakkında merak edilen çok soru bulunmaktadır. Bunun için bir engel bulunmamakla beraber bu para o ay için harcanan kredi kartı harcamalarından düşülür ve kredi kartı hesap kesim tarihi itibari ile o aya ait olan kredi kartı ekstresi basılır. Yani hesap kesim tarihinden önce yatırılan para kara alacak olarak geçilerek toplam borçtan düşülür.

Bu noktada dikkat edilmesi gereken önemli nokta kişinin toplam kredi borcunu yatırmaması durumunda önden yatırılacak olan tutarın o ay ki ödenmesi gereken asgari ödeme tutarı olarak yansıtılmayacak olmasıdır.

Yani erken yatırılan tutar ne yazık ki kredi kartı asgari ödeme tutarından düşülmediği için kişinin kredi kartının kesilmesi ile beraber karta yatıracak para bulma sıkıntısına düşmesi kaçınılmazdır. Ancak kredi kartı borcunun tamamını yatıracak olan kişiler için karta önceden para yatırılmasının hiçbir zararı yoktur. Kredi kartı borcu hesaplanırken önceden yatırılan para bu borçtan düşülerek hesaplama yapılacağı için kart borcu sıfır olarak gözükecek ve kredi kartı ekstresi borç bölümünde de bu şekilde yazılacaktır.  

TUFAN DEMİRCİ

 
Toplam blog
: 3
: 2275
Kayıt tarihi
: 06.11.17
 
 

Uzun zamandır açık hava reklam sektöründe dijital pazarlama ve satış uzmanı olarak çalışmaktayım...