Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ocak '09

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Bordo Bereliler

Bordo Bereliler
 

bordo bereliler


09.02.2007 00:02:17

PKK mağarasında bulunan bir not

Eğer bir asker sizi gördüğü zaman durmadan ateş ediyorsa bilinki o acemidir kurşununun bitmesini bekleyin, bittiği zaman gidin kafasına sıkın.

Eğer sadece sizi gördüğü zaman ateş ediyor saklandığınız zaman duruyorsa o bir komandodur, kaçın ve canınızı kurtarın.

Eğer sizi gördüğü zaman ortadan kaybolmuşsa ve etraf sessizse bilinki o bordo berelidir merak etmeyin o sizi bulur.

Bu yukarıda yazılanı, nerede bulunduğu nasıl yazıldığı çok önemli değil ama duymayanınız azdır. Onlar gerçekten çok özel kahramanlar. Bordo Bereliler bizim gururumuz. Onlar hakkında sizler için yaptığım alıntıları paylaşmak istiyorum;

5 dakikalık rekor operasyonla Şemdin Sakık'ı Kuzey Irak'ta yakalayan "Bordo Bereliler"

TÜRK Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Özel Kuvvetler Komutanlığı bünyesinde yer alan "Bordo Bereliler"in, PKK'nın üst düzey yöneticilerinden Şemdin Sakık ile kardeşi Hasan Sakık'ı Kuzey Irak'ta nefesleri kesen operasyon sonucu yakalamasının yankıları, yurtiçinde olduğu kadar yurtdışında da sürüyor.
Dünyada örneği çok az görülen "yabancı bir ülkenin topraklarından adam kaçırma" operasyonunu büyük bir başarıyla hiç kayıp vermeden gerçekleştiren "Bordo Bereliler", bu operasyonlarıyla bir anda dünyadaki benzerleri olan İngiltere'de SAS, ABD'de Delta Force, Almanya'da GSG 9, İsrail'de Sayeret Mat'kal ve Fransa'da GIGN gibi özel birliklerin ulaştığı şöhrete kavuştu.
Operasyonun 5 dakika gibi rekor sayılabilecek bir sürede gerçekleştirilmesi de, "bordo bereliler" siciline parlak bir zafer olarak geçti. Dünyada büyük ilgi uyandıran operasyona, ABD'nin 9 yıl önce Panama'dan General Noriega'yı kaçırmasından sonra, en önemli "adam kaçırma operasyonu" olarak bakılıyor.

Seçkin askerler

Birliklerinde üstün bir performans, başarı gösteren subay ve astsubaylarla uzman erbaş ve erlerden seçilen Özel Kuvvetler Komutanlığı timleri "Bordo bereliler", çok özel bir eğitimden geçiriliyor. Her türlü koşula karşı eğitilen timler, A ve B timleri olarak iki birimde örgütleniyor. A timleri sadece subaylardan, B timleri ise bir subay komutasında astsubaylardan oluşuyor.

Özel Kuvvetler, TSK'nın seçkin askerlerinin toplandığı bir bölüm olarak en kritik görevlerde harekete geçiyor.

TSK'nın yeniden yapılanmasıyla, 1992'de teşkilatlandırılan Özel Kuvvetler Komutanlığı, dünyadaki bütün demokratik ülkelerin benzer kuruluşları gibi görev yapıyor. Özel Kuvvetler Komutanlığı personeli, Sualtı Taarruz (SAT), Sualtı Savunma (SAS), Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi, 1. Komando Tugayı, 2. Komando Tugayı, Bolu Dağ ve Komando Tugayı, Midyat 3. Komando Tugayı, Foça Amfibi Deniz Piyade Tugayı, Foça Jandarma Komando Okulu'nda üstün başarı gösterenler arasından titizlikle seçiliyor.

3.5 yıl eğitim

Yurtiçi, yurtdışı ve ihtisas eğitimi olmak üzere 3 ayrı dalda 47 ayrı ders eğitimi gören "bordo bereliler", 3.5 yılda yetişiyor.

Yurtiçinde 72 hafta süreli temel nitelikli kurslar gören elit askerlere, bu eğitimden sonra yurtiçi ve yurtdışında ihtisas eğitimi veriliyor, ihtisas süreleri 10 ila 52 hafta arasında değişiyor. Yaklaşık 3 - 3.5 yıl sonunda aday, gerçek bir "bordo bereli" olmak suretiyle özel timlerde görev alacak duruma geliyor.

Her zaman her yerde göreve hazır

Özel Kuvvet mensupları, her yerde, her zaman ve her şekilde mücadele kabiliyetini, sürekli ve zorlu eğitimlerle kazanıyorlar. Karadan, havadan, su üstünden, su altından, ortam ne olursa olsun, hedefe daima ulaşıyorlar. Her olasılığa karşı daima hazır bulunan bordo bereliler, her türlü iklim ve doğa koşullarında görev yapabiliyor. Bu personel, en gelişmiş silah ve teçhizatlarla donatılmış. En modern silahları ustaca kullanabiliyorlar. Dünyadaki ünlü timlerle aynı becerilere sahip olan bordo bereliler, en vahşi doğa koşullarında bile yiyeceklerini temin edebiliyorlar.

Özel Kuvvetler seferde; düşman derinliklerinde bilgi toplamak, hedef belirlemek, taktik akın ve pusular uygulamak ve düşman işgalinde kalmış bölgelerde mukavemet harekatını başlatmak amacıyla kurulmuş bulunuyor.

Özel Kuvvetler'de görevli personelin yeteneklerini artırmak üzere, NATO üyesi ülkelerin özel birlikleriyle taktik ve teknik bilgi alışverişi, teknik malzeme ve müşterek eğitim alanlarında işbirliği yapılıyor.

Dört dörtlük yetişiyorlar

* Yurt içinde; savaş beden eğitimi, özel harekat, yakın muharebe, teşhis-tanıma, uzak mesafeli keşif ve devriye, sızma, yaşamı sürdürme - sorgulama sorguya mukabele, kaçma - kurtulma, hedef tarifi - ateş tanzimi - hasar tespiti, özel operasyon, psikolojik harekat, halka yardım, paraşüt, komando, gayri nizami savaş, koruma, kış muharebesi, kurbağa adam, serbest paraşüt eğitimi.

* İhtisas kurslarında; atlatıcı ve yer ekip komutanlığı, tahrip teknikleri, mayın ve bubi tuzakları, ilk ve acil yardım, cerrahi teknisyen, hayatta kalma-kurtulma, cephane imha, hafif silah uzmanlığı, ağır silah uzmanlığı, istihbarat uzmanlığı, harekat uzmanlığı, muharebe kursları, psikolojik harekat kursları.

* Yurtdışında; özel kuvvetlerde uzmanlık, ranger, hava indirme, sivil işler, halkla ilişkiler, devriye, yaşamı sürdürme, psikolojik harekat kursları.

Noriega ve Eichman da böyle kaçırılmıştı

Bu tür operasyonların en ünlüsü, Nazi Savaş Suçlusu ve "Yahudi Kasabı" olarak tanınan Adolf Eichman'ın, gizlendiği Arjantin'de bulunarak İsrail ajanları tarafından İsrail'e kaçırılmasıdır. Almanya'nın yenilgisi üzerine Arjantin'e kaçıp uzun yıllar kimliğini gizlemeyi başaran Eichman, 1960'da özel bir operasyonla Arjantin'den kaçırılıp getirildiği İsrail'de yargılandı. İdama mahkum edildi ve asılarak cazalandırıldı.

Bir başka olay da, Panama diktatörü General Manuel Antonio Noriega'nın ABD'ye getirilip yargılanmasıdır. Eski bir CIA ajanı olan Noriega daha sonra ülkesinin en üst kademelerine kadar yükseldi. Bu arada, ABD'yi can evinden vuran uyuşturucu kaçakçıları ile de işbirliğine gidince kendi sonunu hazırladı. 1989'da ABD, Noriega'yı devirmek amacıyla Panama'ya bir operasyon düzenledi. Ele geçirilen general Amerika'ya getirilip yargılandı ve 40 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Dünyadaki özel birlikler

* SAS: İngiliz Ordusu'na bağlı SAS (Special Air Service) komandoları, dünyadaki en ünlü özel tim. Zor operasyonlarda önce SAS'ların yardımına başvuruluyor. Körfez Savaşı ve Bosna Savaşı sırasında önemli rol oynadılar.

* Delta Force: ABD'nin özel birliği. ABD bu ünlü birliğini yurtdışı operasyonlarda başarıyla kullanıyor.

* GSG 9: Almanya'ya ait özel birlik. Somali'nin başkenti Mogadişu'ya kaçırılan Lufthansa uçağı, bu komandoların başarılı operasyonuyla kurtarılmıştı.

* Sayeret Mat'kal: İsrail'in özel birliği. Terörle mücadele ve yurtdışındaki özel operasyonlarda kullanılıyor.

* GIGN: Fransızların özel tim grubu. Teröristlere, silahlı gerillalara karşı yüzlerce operasyon gerçekleştirdi.

Özel Kuvvetler basına açılıyor

ŞEMDİN Sakık'ın yakalanmasıyla sonuçlanan başarılı operasyonla, bir kez daha kamuoyunun gündemine gelen Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığı'nın basına açılması kararlaştırıldı. Milliyet'in aldığı bilgiye göre, Sakık operasyonunun ardından tüm dikkatleri üzerine çeken komutanlığa, 21 Nisan'da basın turu düzenlenecek. Genelkurmay'a akredite basın mensuplarının katılacağı turda, Özel Kuvvetler Komutanlığı'nın faaliyetleriyle "A timleri"nin eğitimine ilişkin bilgi verilecek.

Bordo berelilerin techizatı hakkında küçük bir alıntı dünyada bir tek TSK da bulunan ve bordo berelilerin kullandıgı tüfeğin tam adı "Intervention Model 200 Military" (International değil!). Üretici firmanın adı THEIS (Tactical High Energy Impact Systems). 408 kalibrelik Cheyenne Tactical adı verilen son derece gelişmiş bir mühimmat kullanıyor. Pek çok farklı kaynak bu tüfeği şu anda dünya üzerindeki en etkili ve modern keskin nişancı tüfeği olarak tanımlıyor. Bunun sebebi olarak tüfeğin şu özellikleri gösterilebilir sanırım:

1. .408 Cheyenne Tactical mermisinin etkili menzili yaklaşık 2400 metre. Bu inanılmaz menzilin sebebi üretici firmanın (CheyTac) geliştirdiği "Balanced Flight Theory" isimli tasarım yöntemi.

2. Tüfek üzerinde son derece gelişmiş optik ve elektronik ekipman bulunuyor. Bunlar:

a. Night Force 5.5-22 X 56 NXS Dürbün
b. PVS-14 III. nesil gece görüş dürbünü
c. Kızılötesi hedef işaretleme cihazı
d. Kestrel 4000 mini meteoroloji bilgisayarı
e. Advanced Ballistic Computer (ABC) - balistik bilgisayarı. Bu el bilgisayarı, hedefin koordinatlarından, dünyanın dönüşünden kaynaklanan Coriolis ivmesine kadar pek çok veriye erişim olanağı sağlıyor
f. OPSINC susturucu sistemi. Bu sistem namlunun atış esnasında yaydığı ısıyı emiyor, sesi minimuma indiriyor, ayrıca özel kumaştan yapılmış ve susturucuya sarılan bir kaplama da namlunun parlamasını engelliyor.

Firmanın iddiasına göre, bu tüfekle dünya standartlarının altındaki bir atıcı 1 mil mesafeden rahatlıkla ve büyük hassasiyetle hedefini vurabilir. Bu gerçekten büyük bir şey, çünkü bu silahın dahil olduğu büyük kalibreli-uzun menzilli keskin nişancı tüfeklerinde 1500-1800 metrelik bir menzil başarı sayılıyor. (Örneğin Rusya'nın geliştirdiği OSV-96 tüfeğinin 1800 metrelik menzili epey sükse yaratmıştı)

Ayrıca bordo bereliler dünyada "güven atışı eğitimi" alan tek birlik. Nedir bu güven atışı?

-iki adet bordo bereli karşı karşıya geçer.
-ilk önce ikiliden birisi başının üzerinde kitap büyüklüğünde bir hedef tutar.
-diğer bordo bereli iki elinde iki tabancayla yürüyerek o hedefe gerçek mermilerle ateş eder.
-yolun yarısına geldiğinde arkasını dönüp, tabancaları bacaklarının arasından hedefe doğru sıkmaya devam eder.
Mermiler bitince roller değişir, bu kez ateş eden kişi hedefi tutar, atış sırası diğerine gelir.
Bu eğitim her gün yapılır.

 
Toplam blog
: 38
: 680
Kayıt tarihi
: 23.01.09
 
 

İzmirli, Dokuz Eylül Üniversitesi İktisat Bölümü mezunu, ekonomi ve siyaset ile aktif olarak ilgilen..