Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Haziran '10

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Borsa 70.000 olur mu?

Borsa 70.000 olur mu?
 

Öncelikle, evet olur. Gün gelecek IMKB’de 70.000 seviyelerinde yüzüyor olacağız. Bu günlerin de 2010 yılı içinde yaşanabileceği konuşulmakta. Neden konuşuluyor ve hangi şartlarla peki?

Kılıçdaroğlu’nun CHP’nin başına gelişi ses getirdi, küçük bir heyecan yarattı. Sesler biraz durulmuş durumda. Kulislerde, CHP’nin oylarını artırabilecek bu gelişme ile seçimlerin ardından koalisyona kadar gidebileceği konuşuluyor. Kimilerine göreyse bu olay, AKP’nin 3.kez, hatta daha güçlü olarak iktidar olmasına neden olacak. Bizim için önemli olan ise erken seçim ihtimalinin düşüklüğü. Seçimlere kadar siyasi arenada sakin bir süreç devam edecek gibi gözüküyor. Geçmiş seçimlerden önceki 1 yıllık süreçte IMKB’nin grafikleri incelendiğinde hep bir ralli yaşanmış. Seçim sonuçlarının ardından “zorunlu” bir düzeltme geliyor olsa da, seçimden önceki süreçte olmamız ve son 8 işgününde yaşanan %7-8’lere varan yükseliş, ralli başladı mı sorusunu sorduruyor.

24 Haziran’da iPhone 4 satışlarına başlayacak olan Apple, ilk günlerde elde ettiği 600.000 adet ön sipariş ile, 3-4 gün içinde 1, 5 milyon gibi rekor bir satış rakamına ulaşmayı bekliyor. Bu haber bile Dow Jones ve S&P’nin artışlarına devam etmesine neden oldu. Merkez bankalarının faiz artıracağına ilişkin beklentiler düşük seviyede. Fed’in bu sene sonuna kadar faiz arttırması beklenmiyor. Bizde de, Cuma günü alınan habere göre Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, kısa vadeli faiz oranlarını değiştirmedi. Politika faizlerini %7’de bırakan TCMB, uzun süreli düşük faiz söylemini korumaya devam etti.

Öte yandan, Aralık’ta notumuzu artıran Fitch’ten, mevcut mali politikalara bağlılığın sürdürülmesi durumunda, kredi notundaki artış eğiliminin devam edeceği bilgisi geldi. Şu an yatırım yapılabilir seviyenin bir kademe altında bulunan kredi notumuzun, Yunanistan, İspanya, Portekiz gibi ekonomilerin sarsıldığı bu senede yükselerek, 1990 yılından sonra ilk defa “yatırım yapılabilir” seviyeye gelmesi de piyasaları ateşleyecektir.

Teknik olarak gidişatı incelediğimizde de şu sonuçlara ulaşıyoruz: 15 Haziran’da S&P ve Dow Jones’da 200 günlük hareketli ortalamaların üzerinde kapanışlar yaşandı ve yukarı yönlü hareket devam etti. Beklenen yükselme diğer ülke borsalarını da kısa vadede yukarı taşıyacaktır. Yükseliş trendinin devam ettiği IMKB grafiği inceliğinde de 22 günlük ortalamanın oldukça üzerinde olduğumuzu görüyoruz ve 9 Haziran’da trigger’ı yukarı doğru kıran MACD göstergesinin yönü de hala yukarıda. Momentumun aşırı yükselmiş olduğu durumlar, dönüş zamanının geldiğini gösterir ve alış için hiç de elverişli bir dönem değildir. Ancak şu an IMKB’nin momentumu alım için uygun bir seviyede.

Mayıs ayları IMKB için düzeltme ayı olmakta, ardından gelen Haziran ve Temmuz’daki yükselişlerle ralli süreci başlamaktadır. Seçim öncesi bu sürecin olası bir not artışı ile desteklenmesi, savaş, beklenmedik istifalar, “devlet büyükleri”nden birinin ölümü gibi olağanüstü olayların yaşanmaması durumunda IMKB’yi orta vadede 70000’e taşıyacaktır.

Not: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.

 
Toplam blog
: 53
: 1499
Kayıt tarihi
: 17.10.08
 
 

*Liberal muhafazakar, oldukça postmodernist ve meritokrat bir gezgin  *Kuleli - Galatasaray - Boğ..