Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Kasım '12

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Borsada ‘Satmak için aldırmak ’ Harekâtı

Birçok profesyonel borsacının dahi üzerinde yanıldığı konulardan biri olan satmak için aldırmak harekâtını içerisinden geçtiğimiz günlerde gözlemliyoruz. Bundan yaklaşık üç ay evvel endeks elli binli seviyelerde iken Avrupa’da kriz derinleşmiş, Arap baharı Suriye kanalıyla Türkiye’ye bulaşmaya başlamıştı. Bu günlere kadar iç talepteki canlılık sebebiyle yüksek büyüme rasyoları gösteren Türkiye aşırı kredi genişlemesine maruz kalmıştı ve bu durumu daha fazla sürdüremeyeceğini göstermişti. İç talebin kredi genişlemesine vurulan tırpanlarla, dış ticaretin ise bölgesel sorunlarla tadının kaçtığını gören konsey sermayesi Türkiye piyasası üzerine bir hikaye yazdı/yazdırdı. Sadece Türkiye’de değil birçok ülkede aracı kurumlar ve yatırım bankaları kanallarıyla Türk banka hisse senetleri önerildi. Rusya’da bulunan bir müşterim üç ay önce telefonda bana oradaki aracı kurumların dahi Türk banka senetlerini önerdiğini söylüyordu.

BUGÜNLERE KADAR GELDİK;

Şirket öz sermaye karlılık oranları düşmesine rağmen (ki bu çok önemli bir konu); Türkiye 2013 yılında dahi düşük büyüme açıklayacağını ilan etmesine rağmen, vergi gelirlerimiz kendimizi çevirmeye yetmemesine rağmen, petrolün varil fiyatı geçtiğimiz yıllara göre % 70 artmış olmasına rağmen, iç borç stoku kurlar üzerinde derin baskılar oluşturmaya devam etmesine rağmen, lokomotifimiz otomotiv ve inşaat sektörlerinin kredi hacmi daralması etkisiyle daralma yaşamasına rağmen, şirket bilançoları öz sermayelerini kaybetmeye herzamankinden çok daha yakın olmasına rağmen, Ortadoğu ticaretimiz büyük sekte almasına rağmen, daha istikrarsız bir iç politika görülmesine rağmen, cari açığın ismi değişerek bütçe açığı şeklinde görülmesine ve 2011 yılı başına göre temel makro göstergeler daha iyi olmamasına rağmen endeks tüm zamanların rekor denemesini yaparak 72.500 seviyelerine kadar yükseltildi !

HEM VAKİTLERİ BOL HEM DE NAKİTLERİ;

Büyük piyasa katılımcılarının acelesi yok, paraya bizim gibi hemen ihtiyacı da yok, oyunu kurmak ve gerçekleşmesi için hamleler ilerletmek onlar için bizlere göre daha az sıkıntı. Ortalama bir yatırımcının her gün zengin olma hayali kurumsal yatırımcı da bulunmuyor. ( Belki de en büyük avantajları budur)

FITCH KENDİYLE ÇELİŞİYOR;

2011 yılında tüm rasyolarımız enflasyon, işsizlik, bütçe dengesi, büyüme bugünlerimizden daha iyi olduğu halde ve Ortadoğu riski bu günkünden daha az hissedilir olduğu halde aynı FITC çıktı notumuzun görünümünü düşürdü, geldiğimiz noktada iyi rasyolar bir çıta aşağı düşmüşken sizi yatırım yapılabilir seviyeye çıkaracağız izlenmimi ; sinyali vermek kime ne yarar?

Son söz:  Borsa 10 YILLIK oynanır. Burada ihtiyarlara yer yok. 

Sevgiler.

Mustafa ÖZTÜRK 

 
Toplam blog
: 80
: 1013
Kayıt tarihi
: 16.04.12
 
 

İktisatçı; Yatırım danışmanı; Trend takipçisi  ..