Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Aralık '08

 
Kategori
Borsa
 

Borsada 2008 nasıl biter 2009 nasıl başlar?

Borsada 2008 nasıl biter 2009 nasıl başlar?
 

55 538 değerinden tamamladığımız 2007 yılının ardından içinde bulunduğumuz ve son derece zor koşullar ile geçen 2008 yılını da tamamlamak üzereyiz.

Son 7 işlem günümüz kaldı ve bu son günlerin nasıl geçeceği, 2009 yılına nasıl bir başlangıç yapılacağı yatırımcının kafasını kurcalayan en önemli sorular durumunda...

2009 yılının nasıl geçeceği hususunda bir çok görüş zikredilmekle birlikte, artık borsa yatırımcısının mümkün olduğunca kısa vadeli düşünceler içerisinde olması gerektiğine ve piyasa dinamiklerinin mevcut olumsuzlukları ile daha ileri vadeler için öngörülerde bulunmaya kesinlikle izin vermediğine inanmam gereği öncelikle "2008 nasıl biter, 2009 nasıl başlar?" meselesini irdelemeye çalışacağım.

Hatırlanacağı üzere ; endeksin 21 000 den başlattığı tepki ile 25 850 atağı ardından yaşanan 23 000 gerilemesinde çok dikkat çeken bir kaç husus vardı;

Bunların en başında ise yabancının 23 000 gerilemesinde; özellikle banka hisselerinde ki pozisyonlarına ağırlık verdiği ve genel anlamda seçici hisselerde yoğunlaşmak sureti ile takas paylarını artırmakta olması idi.

Ve yine özellikle ; bu yabancı takas artışında ki arzunun gerçek anlamda bir pozisyon artışı yaratmak olmadığını, kısa vadeli bir hareketlenme yaratmak sureti ile olağanüstü gerilemeler gereği oluşan zararları bir nebze olsun azaltabilmek adına, endekslere makyaj yapmak politikasından kaynaklandığı hususu da bir diğer dikkat çeken etken idi…!!!

Nitekim ;

Uzmanların ısrarlı beklentilerine rağmen yeni bir dip arayışı gerçekleşmeyerek, 20 000 lerin aşağısına gelinmedi ve bayram sonrasında hızlandırdığı hareketi ile 27 034 seviyesine kadar yani ilk direnç bölgemiz olan 26 500 /27 500 bölgesinin tam ortasına kadar yükselmeye başardı.

Endeksin bu atağında ve yılsonu / yılın ilk günleri adına beklentilerinde önemli olan bir kaç husus bulunuyordu ve bu hususlar halen güncelliklerini korumaktalar.

Bu beklentinin daha doğrusu bu yükseliş stratejisinin temelinde; çok kötü bir yıl geçirmiş olan fonların vahim durumlarını yatırımcılarından bir nebze olsun gizleyebilmek, müşteri kaybetmemek, kontrollerinde ki paraların kaçıp gitmesini engelleyebilmek adına özel bir gayret ile iyimserliği ön plana çıkaran alımlar yapmaları bulunmakta...

Yoksa genel anlamda ekonomik koşullarda önemli bir iyileşme , düzelme umudu tüm çabalara, tedbir ve kurtarma paketlerine rağmen somutlaşmış, olumlu neticelerini görülebilmiş değildi.

Özet bir ifade ile ; çok kötü geçmiş bir yılı daha iyimser ve krizin etkileri artık azalmaya başladı mesajları verebilmek stratejisi ile suni bir atak yaşatmak arzusu ön plana alınmış oldu.

Tüm dünya endeksleri için geçerli olan bu iyimser hava, İMKB üzerinde biraz daha etkili hissedildi.

Zira ; Merkez Bankasının 125 puanlık sürpriz faiz indirimi ve mevcut gecikmelere rağmen gelen açıklamalar ile umutların halen taze tutulduğu IMF anlaşmasının ocak ayının ilk günlerinde sonuçlanacağı beklentisi endeksi yurtdışına oranla biraz daha diri tutmayı başaran faktörler arasında idi.

Merkez Bankasının yaptığı bu önemli oranda ki faiz indiriminin bankalara yönelik olumlu etkileri gereği, bankacılık sektörü hisseleri ve özellikle de GARANTİ BANKASI önderliğinde 27 000 atağı yaşandı ve 26 000 üzerinde haftayı tamamlandı.

Bu açıklamalar ardından DOW cephesini de dikkate almak üzere başlıkta yer alan sorumuzun yanıtını aramaya başlayalım.

Önce DOW cephesine bir göz atalım :

DOW için geçtiğimiz haftanın 9 000 direncinin zorlanacağı, ancak bu önemli direncinin üzerine çıkmasının oldukça zahmetli olabileceği, son 1 ay içerisinde ki DOW seyrinden anlaşılabilmekteydi.

Finansal sektörden reel sektöre sıçrayan ve otomotiv şirketlerinin iflasını gündeme getiren kriz boyutları gereği stresli bir bekleyiş bulunuyordu ve senatonun yardım paketini onaylamaması ardından, BUSH un gider ayak çözüm arayışları ile kararsız bir DOW haftası yaşandı.

DOW haftayı 9 000 atağı yaşamış olarak, ama 8 500 desteğine doğru sakin bir gerileme sonrasında 8 579 değeri ile yükselişini devam ettirebileceği yönünde ki umutları taze kılan bir seviyeden yani kritik 8 500 desteğinin üzerinde tamamladı.

Senatonun reddettiği kurtarma paketi ardından cuma günü BUSH dan gelen açıklamalar ile 17, 5 milyar dolara ulaşan bir yardımın 700 milyarlık TARP paketİ içinden kullandırılacağı ve bunun vadesinin de 3 ay olacağı belirtildi.

Yani 3 ay ve bu miktar ile sınırlı olmak üzere destek verebiliriz ama bu vadenin sonunda kendinizi kurtaramadı iseniz, verdiğimiz krediyi de geri isteriz, elimizden de başka bir şey gelmez mealinden bir sonuç yaratılmış oldu.

Bu gelişme özellikle FORD cephesinden gelen açıklamalar ile somutlaştığı üzere; pek de beğenilmedi.

Zira daha uzun vadeli bir destek beklentisi hakim idi, kısa vadeli olarak sıkıntılarının fazla olmadığına dair beyanatlar geldi.

Cuma günü açıklanan bu yardım şekli ve otomotiv şirketlerinden gelen sıcak haberler gereği DOW ; yeteri kadar bu haberi kullanamadı ve yatay / hafif olumsuz bir şeklide 8500 desteğine çok fazla da yaklaşıp, stresi artırmadan 8 580 ile haftayı tamamladı.

Şimdi DOW açısından nasıl bir hafta geçirir sorusunu yanıtlayabilir isek, endeks için her zaman olduğu gibi daha rahat bir beklenti içerisinde olabileceğiz.

DOW ; teknik açıdan 9 000 üzerinde tutunamayan ama 8 500 desteğini de muhafaza etmek isteyen görünüm ile 8 150 / 9 000 arasına sıkışmış bir manzara ifade etmekte...

Beklediği 2 önemli husus vardı ;

BERNANKE den gelen faiz indirimini, 75 baz puan ile beklenenden de etkili bir oran oldu.

Ve otomotiv sektörüne dair yardım paketi... Bu da çok fazla beğenilmemiş olsa da bir şekilde belirsizlik sona ermesi adına sonuçlanmış oldu.

Benim şahsi görüşüm ;

Her ne kadar cuma günü açıklanan bu yardım detaylarını ilk anda piyasa, otomotiv şirketlerinden gelen " istemem yan cebime koy " anlayışı içinde ki açıklamaları ile yeterli bir tepki göstermemiş olsa da, yıl sonuna kadar da daha iyimser ve dengeli bir olumluluk içinde olabilecek bir DOW seyri beklemekteyim.

Özetle ; bugün / yarın bu şirketlerin birisinden iflas açıklaması gelir mi tedirginliğinden kurtulmuş olan DOW artık kafasında ki bu sorunu atmış olarak, büyük yatırımcılarının stratejileri ile şekillenmeye başlayacak inancındayım.

Bu noktada ise ;

Büyük fonların yatırımcılarına iyi bir yıl sonu bilançosu sunabilmek ve zararların hafiflemek üzere olduğunu yansıtabilmek adına suni bir iyimserlik, ocak ayı sonuna kadar devam edebilecek bir " yalancı bahar " yaşatabilirler kanaatindeyim.

Bu yalancı bahar ve belirttiğim gerekçeler gereği DOW için 9 000 direncini aşarak, 10 000 atağı yapabileceği yönünde ki beklentim devam etmektedir.

<ı>DOW bu hafta yeniden 8 350 / 8 400 bölgesinden tepki bularak 9 000 atağı yaşamak üzere, bu direnci aşabilmek hususunda gayret gösterecek inancındayım.

Neden ocak ayı sonuna kadar?

1. Yeni Başkan OBAMA nın 20 ocak tarihinde koltuğuna oturacak olması ve kendince hazırlatmakta olduğu ve 1 trilyon dolara ulaşan ekstra kurtarma paketleri hususunda beklentiler oluşmaya başladı.

Bu beklentiler paralelinde yeni başkana bir tolerans tanınmak ve göreve gelir gelmez atacağı ilk adımları izlemek adına, hem başkana bir tolerans tanınmak ve hem de bu anlamda bir beklenti satın alınmak istenebilir.

2. Dönemsel olarak pozisyon kapatmaları gereken yabancı yatırımcılar için 2009 mart ayının sonu kritik bir tarihtir.

Zira bu fonlarda paralarını değerlendiren yatırımcılar, dönemsel olarak paralarını talep edebiliyor, kar paylarını alabiliyorlar.

Bu nedenle mart döneminde ; " ben paramı almak istiyorum " diyen yatırımcılar 45 gün öncesinden yani şubat 15 e kadar bu taleplerini bildirmek zorundalar.

İşte bu talepler özellikle MADOFF isminde ki ve yüzyılın en büyük finans dolandırıcısı olarak tanımlanan skandal etkisi ile de fonlardan alınmak istenen rakamlar yüksek olabilir.

Bu durum gereği kendilerine satış talimatı gelen fonların, şubat 15 den itibaren mart sonuna kadar bu satışlarını tamamlamaları gerekeceğinden, ocak sonu, şubat başı itibari ile satış zemini yaratabilmek adına iyimserliği artırabilecekleri kanaatindeyim.

Kanaatimce ; .önce endeksleri daha yüksek seviyelere çekip , gerekli makyajı yaparak, vitrini güzelleştir ve bu aşamadan sonra gelecek yeni alıcılara satışını yaparak nakte geçmeye çalış stratejisi ile şubat 15 / mart sonu arasında ki süreç satış baskısı ile geçecektir.

Bu düşünce ile gerek endeks ve gerek DOW için ocak ayı sonuna kadar ve hatta şubatın ilk günlerine kadar önemli bir olumsuzluk görmüyorum, iyimser havanın devamını ve yükseliş ihtimalini daha yüksek görmekteyim.

Bu iyimserlik DOW için 10 000 atağı ve İMKB ye yansıması olarak da 30 000 / 32 000 bölgesine yönelik atak ile sınırlı kalabilir.

Özellikle belirtmek isterim ki ;

Bu beklentiler, belirttiğim gerekçeler ile benim şahsi beklentilerimdir...

İyimserliğin ve uygulanacak olan stratejinin boyutlarını elbette ki yeni bir şok olumsuzluğun olup / olmaması belirleyecektir...

Zira yeni bir iflas haberi veya bir başka deprem yaratacak gelişme bu iyimserliği tamamen yok edebilir, şubat 15 den itibaren beklediğim yeni bir geri çekilme furyasını erkene alabilir...

Şimdi gelelim tüm bu yazdıklarımı toparlayıp, maddeler halinde belli sonuçlara varmaya ;

<ı>

<ı>

<ı>

<ı>SONUÇ & GENEL KANAATLERİM ;

1. Yakın zamana kadar görmekte olduğumuz üzere endekslerde ki tusunami niteliğinde ki sert dalgalar artık yerini daha ılımlı, mutedil dalgalara bırakmıştır...

Nitekim DOW için korku endeksi adı da verilmekte olan VOLATİLİTE ENDEKS değeri etkili bir geri çekilme yaşamakta ve bu gerileme geçen hafta oldukça hızlanmakla, geçtiğimiz kasım başında DOW un 9 700 atağı yaptığı dönemde ki seviyesinin bile aşağısına gelmiş bulunmaktadır...

2. Bu durum korkunun artık azalmakta olduğunu ve iyimserliğin daha ön plana çıkarılmakta olduğunu yansıttığından, yukarıda ki satırlarda belirttiğim genel gerekçeler gereği 2008 sonuna kadar ve 2009 un ilk 1 ayı için olumsuzluk beklemiyorum, yukarı eğilimin kademeli olarak devamı kanaatindeyim...

3. Şubat ayı ile birlikte sert hareketler gözlenmeye başlayabilir, artık çok temkinli olmak zamanıdır...

4. Önümüzde ki hafta ve genel olarak yıl sonuna kadar önümüzde ki 8 iş gününde, özellikle DOW un bu hafta otomotiv sektörüne yönelik gelişmeleri biraz daha iyimser bir bakış açısı ile algılama eğilimi beklentim gereği DOW un tekrar 9 000 e yönelmesini ve bu cesaret ile de endeksin 25 500 aşağısına gelmeksizin 28 500 / 30 000 bölgesine doğru yeni bir atak başlatarak 2008 i bitirmesini bekliyorum...

5. Yeni yıla geçtiğimiz yılın aksine yukarıda açıkladığım OBAMA beklentisi ile olumlu bir başlangıç yapmak üzere 9 000 üzerinde tutunmaya çalışan DOW ve 30 000 direncini aşabilmek niyetini göstermekte olan endeks beklentileri ile başlayacağımız görüşündeyim...

6. Endeks için 29 000 / 30 000 bölgesi çok önemli bir direnç konumundadır ancak bu direncin aşılamayacağı anlamı çıkarılmamalıdır...!!!

20 milyar dolar üzerinde ki bir İMF anlaşması ve oldukça olumlu algılanabilecek faiz indirim oranının etkisi ile bankalar önderliğinde ve yine DOW un OBAMA yı karşılama adına iyimserliğini artırdığı koşullarda bu zor olan direncinde aşılabilmesi ocak ayı sonuna kadar ki beklentiler paralelinde mümkün olabilir...

Yatırımcı ne yapmalı ...?

1. Öncelikle 25 800 seviyesini yakından izlemek surete ile bu seviye aşağısında bir kapanış olmamasını izlemelidir...

Bu seviye çok önemli bir destek konumunu ihtiva etmektedir ki ; aşağı sarkmalar olabilir ama 25 300 den aşağı bir noktasının görülmesini beklemediğim gibi, böylesi bir gevşeme gün içi dalgalanmalarda görülebilir fakat 25 800 desteği muhafaza edilmek istenecektir görüşündeyim...

Bu sebeple 25 800 aşağısında kapanış ihtimali artacak olur ise; kısa vadeli pozisyonlarını 24 500 / 25 000 bölgesine kadar geri çekilme devam edebilir ihtimaline karşı kapatıp, belirttiğim seviyelerden tekrar alım ve o an ki şartları kollamayı düşünebilir...

2. Şayet 25 800 desteği muhafaza ediliyor ve 26 000 gözden kaçırılmıyor ise, 25 300 seviyesi stop kabul edilmek sureti ile 25 500 / 26 000 aralığından kademeli ve seçici alımlar düşünülebilir...

3. Endeksin 25 800 desteğini test etmesinin ardından tekrar tepki verme ihtimalinin yüksek olduğuna dair inancım gereği bu kez 27 500 direncinin zorlanmasın ve yıl sonuna kadar 28 000 / 28 500 seviyelerine ulaşarak, 28 000 üzerinde bir kapanış ile yeni yıla girebileceğimiz kanaatindeyim...

İşte bu beklenti gereği endeksin 30 000 e gidiyor algılaması ile yeni bir satış dalgasına maruz kalması ihtimali dikkate alınmak üzere, 28 000 den itibaren kademeli olarak realize fikrine öncelik vermek gerektiğini düşünüyorum...

4. DOW 9 000 üzerine yerleşmek ve IMF ile ilgili anlaşma detaylarının günde düşmeye başlaması durumunda ise ocak ayı ile birlikte 30 000 direncinin zorlanmaya başlandığını izleyebileceğimizi düşünüyorum ama DOW 9 000 seviyesini net olarak destek konumuna getirmedikçe temkinli davranmaya özen göstermek gerekmektedir...

Son Söz ;

Kişisel düşüncem 2008 yılını ;

1. Endeks; 2008 28 000 / 28 500 bölgesinde tamamlar...

2. DOW ; 9 000 yakınlarında tamamlar...

3. Ocak ayı sonuna kadar dalga boyu yüksek olmamak üzere makul düzeltmeler neticesinde endeks 32 000 e DOW ise 10 000 e yaklaşan ekstra ataklar yaşar...

Daha geniş bilgi, analiz ve sean içi anlık yorumlar için www.hisseteknik.com adresini ziyaret edebilirsiniz...

<ı>

 
Toplam blog
: 30
: 1677
Kayıt tarihi
: 06.07.08
 
 

Uzun yıllarını aktif borsa hayatına vermiş, tecrübeli bir borsa yatırımcısı olarak sizlerle görüş ve..