Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Kasım '17

 
Kategori
Borsa
 

Borsada Nasıl Hisse Alınır

Borsada Nasıl Hisse Alınır
 

Günümüz yaşam koşullarında birikimlerin değerlendirilebilmesi ve de para kazanma ile ilgili kişiler çok daha duyarlı bir durumdalar. Gelişmiş olan teknoloji ve de yükselmeye başlayan yaşam standartları ise kişilerin para ihtiyacı konusunda çok önemli bir artışa sebep olmuş durumdadır. Bu gerçekleşen gelişmelere ayak uydurabilmek amacı ile daha fazla çalışıp para kazanmanın yerine ise, kişiler alternatif başka yolların arayışına girmiş bir durumdadır.
 
 Para kazanmak amacıyla öne çıkan alternatif yollar, günümüzün olanaklarından biri haline gelen internetle birlikte gelişim göstermiş durumdadır. İnternet üzerinden yürütülecek durumdaki alternatif işler, yapılması devam işe ek bir şekilde yapılıp, ek bir kazanç elde edilebilmesini de kolaylaştırmıştır. Ancak bu yöntemlerin tamamının güvenli ve yasal yöntemler olduğunu söyleyebilmek çok fazla olanaklı değil. Borsa üzerinden para kazanmakta bu alternatif yolların arasında hem çok güvenli hem tamamen yasal hem de kazançlı durumda olanıdır.
 
 Hisselerin senetleri, sermaye firmalarının ortaklarına, ortaklıklarını ve de paylarını belirleyebilmek maksadıyla vermiş oldukları kıymetli evraklardandır. Ortaklara verilmiş olan bu hisse senetleri ise, sahiplerine bir takım hakları kazandırıyor. Bu haklarda:
 
 Rüçhan hakkı: bedelli bir sermaye arttırmasına katılım gerçekleştirme hakkı.
 Kar üzerinden pay alma hakkı: temettü üzerinden her ortak kendisine düşen payını alır.
 Oy kullanması hakkı: firma ile alakalı olarak alınacak kararlar içerisinde oy kullanabilir.
 Yönetime katılabilme hakkı: firma yöntemi ile alakalı hak tanımaktadır.
 Tasfiyeden hissenin oranında bir pay alma hakkı.
 Bilgiyi edinebilme hakkı; firma ile alakalı her türlü bilgiden hızlı bir şekilde haberdar olma konusundaki hakkı tanımaktadır.
 
 Hisse senetlerinin alım ve satımının yapılıyor olması demek bu hakların devirlerini bazı durumlar içerisinde söz konusu kılar iken bazı durumlar içerisinde devri hiç bir şekilde kapsamamaktadır. En basit durumdaki örnek olaraksa, borsadan alınarak satılan hisse senetleri içerisinde hakkın devri hiç bir şekilde söz konusu bile değildir. Hisse senetleri tanımış olduğu haklara ve de özelliklerine göre çok farklı türlere sahip durumdadır. En fazla bilinmekte olan hisse senedinin türü de Adi ve İmtiyazlı durumdaki hisse senetleridir. İmtiyazlı olan hisse senetleri özellikle de Amerika gibi çok daha gelişmiş ülkeler içerisinde kullanılmaktadır. 
 
 
Toplam blog
: 8
: 296
Kayıt tarihi
: 20.07.17
 
 

30 Mart 1998 Adana doğumludur. İstanbul, Bursa, Adana, Antalya, Muğla, İzmir, Aydın, Edirne, Çana..