Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Ekim '10

 
Kategori
Sinema
 

Borsada para asla uyumaz!

Borsada para asla uyumaz!
 

 

Çocuklar ebeveynlerini dişlemekten keyif alır; finans şirketleriyse şişirdikleri balonlarla halkın cebini boşaltmaktan! En büyük spekülatör kimdir? Tabii ki, paradan para kazanan ‘Bankacılar’! Soyguncunun, soyguncuyu gözünden tanıdığı bir düzende, hiçbir şey üretmeden ve kendi paralarını riske atmadan, oturdukları yerden para kazanan bu marifetli sihirbazlar, dünya ekonomisinin temel taşı olan Wall Street’i etkileyip yarattıkları kargaşadan kazançlı çıkmayı başaracak kadar da marifetlidir… 

Menkul kıymetler dolandırıcılığından hüküm giyip Federal Islah Evi’nde sekiz yılını, düşünüp durum değerlendirmesi yaparak, geçirdikten sonra Wall Street’in düzenbazlıklarla dolu dünyasına dönüş yapan Gordon Gekko, bankacıların sebep olacağı küresel ekonomik krizi anlatan bir tavsiye kitabı yazarak dikkatleri yeniden üstüne çeker. Hapiste kaldığı süre zarfında kendisinden uzaklaşan kızıyla arasını düzeltmek ve suçlanmasına sebep olanlardan intikam almak için kızının nişanlısını kullanan Gekko, ne denli usta bir para oyuncusu olduğunu herkese gösterecektir… 

BORSA: PARA ASLA UYUMAZ, 1987 yapımı WALL STREET filminin devamı! Amerikan bankacılık sistemini eleştiren ve gişe rekorları kıran bu ilk filmin üstünden 23 yıl geçtikten sonra üç Oscar’lı yönetmen Oliver Stone, yapımcı Edward R. Pressman ve Gekko rolüyle Oscar kazanan Michael Douglas’ı yeniden bir araya getiren yapım, ilki kadar iddialı! Dünyayı sallayan 1929 krizinin ardından güçlenen ve ‘Şişman Kediler’ olarak anılan kesimi sinemada ‘ilk eleştiren’ olan bu üçlü, büyük bir küresel krizin atlatıldığı dönemin ardından, finans sektöründeki düzeni BORSA: PARA ASLA UYUMAZ’da anlatmaya devam ediyor. 

Bankacılık dünyasında, hedeflenen şirketlerin dedikoduya dayalı güvensizlikle, çökertilip hisselerin yok pahasına elde edilebileceğini, bu sektörün piyonları olan halka çok net bir dille anlatan BORSA: PARA ASLA UYUMAZ, kredi tuzağına düşenlerin sonunu da ortaya koyuyor. Emlak piyasasını amaçlarına araç olarak gören bankaların halkı, anlamını ancak 75 kişinin bileceği adlara sahip kredilerle, ev almaya teşviklerini sonra da bu yolla sattıkları emlaklerin değerini artırıp daha fazla kredi kullandırarak küresel krize sebep olmalarını gözler önüne seriyor. Fonlara aktarılan paralarla içi boşaltılan şirketlerin, hükümetin ‘kurtarma’ operasyonlarıyla yeniden semirmeleri ve sömürüye devamları da içerikte mevcut. Kısacası, ‘malumun ilanı’ olan bu yapım, balonun her patlayışında içlerinden bir kurbanı, parasını kaybedenlerin önüne atıp yollarına devam edenlerin ipliğini bir kez daha ortaya döküyor! 

Parayı, asla uyumayan ‘kıskanç sokak kadını’na benzetenlerin dünyasında, paradan para kazanmak veya cepleri boşaltan küresel krizlerin nasıl yaratıldığını görmek isteyenlere, yeşil enerji (füzyon) gibi çeşitli balonlarla piyasayı kandırıp borsada parlayan ‘hormonlu’ bankaların entrikalarını anlatan, BORSA: PARA ASLA UYUMAZ çok uygun bir yapım! Aç ruhu tatmin için ‘hırs’ iyidir ama nereye kadar?..  

Anibal Güleroğlu 

 

 
Toplam blog
: 1210
: 1542
Kayıt tarihi
: 10.04.10
 
 

İstanbul'da başlayan yaşamım, eski İstanbullu ailemden edindiğim kültürle gelişti. Birinciliklerl..